Új magyar szolgáltatással kereshetjük elveszett értékeinket

forrás: Prím Online, 2013. november 20. 15:58

Hazánkban évente, csak tömegközlekedési eszközökön, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. Az azonosítást segítő egyedi jelölés hiányában ezek ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és a net segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal.

Míg az elveszett okmányok, bankkártyák és egyéb iratok tulajdonosának azonosítása a rajtuk szereplő személyes adatok révén sok esetben megoldható, a tárgyak többségéről mindez sajnos nem mondható el. Az Elveszett – Meglett névre keresztelt magyar megoldás ezt a problémát hidalja át néhány egyszerű elem innovatív összekapcsolásával. A rendszer három pillérre épül: egy speciális matricára, az internet nyújtotta határtalanságra és nem utolsó sorban egy emberi tulajdonságra, a motiválhatóságra.

 

A rendszer működése egyszerű. A tulajdonos a féltett tárgyon egy jól látható helyre egy egyedi azonosító kóddal ellátott matricát helyez, amelyet ezt követően az elveszett-meglett.hu internetes portálon regisztrál. A tárgy elvesztése esetén a megtaláló a matricáról a kód mellett természetesen a portál címét is leolvashatja, ahol a kód beírását követően kapcsolatba léphet a tárgy gazdájával. A weboldalon csak az azonosító kód beírásával kaphatunk további információt, a talált tárgyak között „szörfözni” egyébként nem lehet.


A matricák egyedi fejlesztésű, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, kiváló minőségű anyagból készülnek, nem kopnak, nem halványodnak el és nem válnak le a felületről, így hosszú távú megoldást jelentenek a hagyományos jelölésekkel összehasonlítva.

 


Az okosmatricán olvasható a „A megtaláló jutalomban részesül” felirat is, amely a becsületes megtalálót még inkább a tárgy visszajuttatására ösztönzi. A tulajdonos az eszköz regisztrálásakor adhatja meg, hogy milyen jutalmat ajánl fel, ezt viszont utólag is módosíthatja, például felemelheti az összeget, ha tényleg elveszett a tárgy, és többet lenne hajlandó fizetni a visszajuttatásért.


„Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy az utasok kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is elvesztettek” – derül ki a BKV adataiból.


A buszokon, villamoson vagy metrón felejtett tárgyak száma idén novemberig meghaladta a 7500-at. Ezeknek mindössze mintegy 20%-a, közel 1700 került vissza a tulajdonosához. Elveszett tárgyakból tehát van bőven – és a tömegközlekedés csak egy keskeny szelete mindennapjainknak.


„Saját ötletekből építkeztünk az Elveszett – Meglett rendszer kidolgozása során” – mondta Miklovicz Bertold, a szolgáltatást üzemeltető Collatinus Kft. képviselője. A világon különféle módszerek léteznek a talált tárgyak visszajuttatására -, mi a folyamat lehető legegyszerűbbé tételében láttuk a megoldást. Ennek eredménye a most debütáló szolgáltatás. Az emberek első reakciója általában az, hogy remek ötlet, de gyakran adnak hangot véleményüknek a szkeptikusok is, hogy „ugyan ki az, aki ennyire becsületes?” Mi általában visszakérdezünk: Te visszaadnád? A válasz pedig minden esetben az, hogy természetesen igen. A saját felmérésünk is azt mutatja, hogy a megoldás működőképes. Az országban számos eszközt szórtunk szét tesztjelleggel, és ezek 100%-ban visszaérkeztek hozzánk.”


„Gyakran látni közösségi oldalakon, hogy talált tárgyakról adnak hírt, így remélve, hogy előkerül a tulajdonosa. Ez is arra utal, hogy az emberek túlnyomó többsége becsületesen áll hozzá, és eszébe sem jut megtartani a talált tárgyat. A rendszerünkkel a megtaláló dolgát is megkönnyítjük, hiszen nem kell hosszan kutatnia, csak felmegy a honlapra, ahol a tárgyon lévő kódsor alapján egy pillanat alatt megtudja, hogy kit is kell keresnie. Nem utolsó sorban azt is látja, hogy becsületességét mivel jutalmazza a tulajdonos” – magyarázta Mikolvicz Bertold.
 

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek az új, extra teljesítményű Ambilight televíziók

Bármilyen tartalmat is szeretnének nézni a felhasználók 2023-ban – legyen az film, sport vagy játék – a TP Vision a legjobb élményt kínálja az új Philips TV prémium OLED, MiniLED „The Xtra” sorozatú modelleken és a „The One” LED Ambilight TV széles választékának köszönhetően. Minden újonnan bevezetett modell az új, 7. generációs P5 képfeldolgozó processzorral rendelkezik.

2023. február 8. 17:04

A mainframe számítógépek maradnak, és összekapcsolódnak az új rendszerekkel

A vállalatok mainframe rendszereik teljes lecserélése helyett elkezdték keresni ezen platformokon futó funkciók kiterjesztésének és az új technológiákkal való integrációjának lehetőségeit. Üzleti szempontból ugyanis a mainframe továbbra is kritikus fontosságú – áll a Deloitte legfrissebb elemzésében.

2023. február 8. 15:29

Ajándék mobiladatot kapnak a Prime csoportos ügyfelek

A Yettel márka közelgő első születésnapja alkalmából a szolgáltató most induló promóciójában 1 millió GB mobiladatot oszt szét hangalapú tarifával rendelkező Prime csoportos ügyfelei között. A Yettel célja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással, ezért az arra jogosult ügyfelek egyszeri extra 100 GB adatot igényelhetnek és oszthatnak meg más Yettel-előfizetőkkel, vagy azt saját maguknak aktiválhatják.

2023. február 8. 14:07

Trendek a logisztikában

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.  

2023. február 8. 12:45

A Fujitsu folyamatos oktatási programot indít viszonteladó partnerei számára

A Fujitsu SELECT Expert viszonteladó partnerek mostantól könnyebben bővíthetik és frissíthetik versenyelőnyt biztosító, értékes informatikai ismereteiket. A Fujitsu 1 millió euró beruházással elindított folyamatos oktatási programja új szemléletet képvisel a képzés terén, és három fő pilléren nyugszik: oktatás, eszközök és közösség.

2023. február 8. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51