Új magyar szolgáltatással kereshetjük elveszett értékeinket

forrás: Prím Online, 2013. november 20. 15:58

Hazánkban évente, csak tömegközlekedési eszközökön, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. Az azonosítást segítő egyedi jelölés hiányában ezek ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és a net segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal.

Míg az elveszett okmányok, bankkártyák és egyéb iratok tulajdonosának azonosítása a rajtuk szereplő személyes adatok révén sok esetben megoldható, a tárgyak többségéről mindez sajnos nem mondható el. Az Elveszett – Meglett névre keresztelt magyar megoldás ezt a problémát hidalja át néhány egyszerű elem innovatív összekapcsolásával. A rendszer három pillérre épül: egy speciális matricára, az internet nyújtotta határtalanságra és nem utolsó sorban egy emberi tulajdonságra, a motiválhatóságra.

 

A rendszer működése egyszerű. A tulajdonos a féltett tárgyon egy jól látható helyre egy egyedi azonosító kóddal ellátott matricát helyez, amelyet ezt követően az elveszett-meglett.hu internetes portálon regisztrál. A tárgy elvesztése esetén a megtaláló a matricáról a kód mellett természetesen a portál címét is leolvashatja, ahol a kód beírását követően kapcsolatba léphet a tárgy gazdájával. A weboldalon csak az azonosító kód beírásával kaphatunk további információt, a talált tárgyak között „szörfözni” egyébként nem lehet.


A matricák egyedi fejlesztésű, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, kiváló minőségű anyagból készülnek, nem kopnak, nem halványodnak el és nem válnak le a felületről, így hosszú távú megoldást jelentenek a hagyományos jelölésekkel összehasonlítva.

 


Az okosmatricán olvasható a „A megtaláló jutalomban részesül” felirat is, amely a becsületes megtalálót még inkább a tárgy visszajuttatására ösztönzi. A tulajdonos az eszköz regisztrálásakor adhatja meg, hogy milyen jutalmat ajánl fel, ezt viszont utólag is módosíthatja, például felemelheti az összeget, ha tényleg elveszett a tárgy, és többet lenne hajlandó fizetni a visszajuttatásért.


„Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy az utasok kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is elvesztettek” – derül ki a BKV adataiból.


A buszokon, villamoson vagy metrón felejtett tárgyak száma idén novemberig meghaladta a 7500-at. Ezeknek mindössze mintegy 20%-a, közel 1700 került vissza a tulajdonosához. Elveszett tárgyakból tehát van bőven – és a tömegközlekedés csak egy keskeny szelete mindennapjainknak.


„Saját ötletekből építkeztünk az Elveszett – Meglett rendszer kidolgozása során” – mondta Miklovicz Bertold, a szolgáltatást üzemeltető Collatinus Kft. képviselője. A világon különféle módszerek léteznek a talált tárgyak visszajuttatására -, mi a folyamat lehető legegyszerűbbé tételében láttuk a megoldást. Ennek eredménye a most debütáló szolgáltatás. Az emberek első reakciója általában az, hogy remek ötlet, de gyakran adnak hangot véleményüknek a szkeptikusok is, hogy „ugyan ki az, aki ennyire becsületes?” Mi általában visszakérdezünk: Te visszaadnád? A válasz pedig minden esetben az, hogy természetesen igen. A saját felmérésünk is azt mutatja, hogy a megoldás működőképes. Az országban számos eszközt szórtunk szét tesztjelleggel, és ezek 100%-ban visszaérkeztek hozzánk.”


„Gyakran látni közösségi oldalakon, hogy talált tárgyakról adnak hírt, így remélve, hogy előkerül a tulajdonosa. Ez is arra utal, hogy az emberek túlnyomó többsége becsületesen áll hozzá, és eszébe sem jut megtartani a talált tárgyat. A rendszerünkkel a megtaláló dolgát is megkönnyítjük, hiszen nem kell hosszan kutatnia, csak felmegy a honlapra, ahol a tárgyon lévő kódsor alapján egy pillanat alatt megtudja, hogy kit is kell keresnie. Nem utolsó sorban azt is látja, hogy becsületességét mivel jutalmazza a tulajdonos” – magyarázta Mikolvicz Bertold.
 

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Viber AR lencsével és megosztható színes kártyákkal ünnepli a magyar hagyományokat

A Viber, az egyik vezető globális üzenetküldő alkalmazás egy különleges lokális kampánnyal ünnepli az államalapítás napját, hogy a felhasználók a platform kifejező digitális eszközeivel köszönthessék egymást. Az augusztus 20-i hétvége előtt elérhetővé válik többek között egy új lencse, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felpróbálják a koronát, mint az alapító királyunk, és ünnepi hangulatba kerüljenek. Az ünnep kapcsán a Viber felmérést végzett magyarországi felhasználói körében az államalapítással kapcsolatos történelmi tudnivalókról, a több ezer válaszadó pedig összességében tájékozottnak bizonyult.

2022. augusztus 19. 19:11

Jamie Cooke bemutatta a Warner Bros. Discovery vezetői csapatát

Jamie Cooke – akit júniusban neveztek ki a Warner Bros. Discovery Közép- és Kelet-Európa, Baltikum, Közel-Kelet, mediterrán térség és Törökország (CEE MENAT) vezérigazgatójává – ma bejelentette vezetői csapatát, amely a jövőben irányítani fogja a CEE MENAT régiót, valamint az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló térség (EMEA) fizetős TV hálózatait és kreatív ügynökségét.

2022. augusztus 19. 17:07

Napközis tábor a LEGO gyárban

Izgalmasan telik a nyári szünet azoknak a nyíregyházi gyerekeknek, akiknek szülei nyíregyházi LEGO gyárban dolgoznak, hiszen a nyár utolsó heteit különleges helyen, apukájuk, anyukájuk vagy éppen nagyszüleik munkahelyén tölthetik. A gyerekeket a LEGO gyár nyári napközis táborában fejlesztő játékokkal, gyárlátogatással és sportprogramokkal várják a szervezők.

2022. augusztus 19. 15:32

A legbefolyásosabb afroamerikai cégvezetők között a Unisys alelnöke

A vállalat szenior alelnökét és vezető jogtanácsosát, Claudius Sokenu-t 2022 legbefolyásosabb színesbőrű vállalatvezetői közé választotta a Savoy című amerikai magazin.

2022. augusztus 19. 13:59

A Check Point szerint világszerte 42%-kal nőtt a cyber-támadások száma

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta a ’Cyber-támadási trendek: 2022 évközi jelentését’, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a cyber-támadások állami szintű fegyverként való használata megerősödött, ami olyan formákban van jelen mint az országokra irányuló, úgy nevezett ’Country Extortion’ zsaroló program módszer, az államokhoz köthető hacktivizmus, vagy a zsaroló programok első számú fenyegetéssé válása.

2022. augusztus 19. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40