Magyar csapat dolgozik a Sixtus-kápolna megvilágításán

forrás: Prím Online, 2013. november 26. 10:38

A Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító projektben a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kutatócsoportja is részt vesz. A Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium a legmodernebb fényforrások látásra és az emberi környezetre kifejtett hatásával foglalkozik, eredményeiket többek között a LED4ART projektnél hasznosítják: céljuk a műtárgyak minőségi és energiatakarékos LED világítása.

Tegnap sajtótájékoztató keretében ismertették a projektet Veszprémben. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta, az oktatás, kutatás és innovációs tevékenység egyenrangú, egymást erősítő egységben működik az intézményben, ennek egyik legkiemelkedőbb visszaigazolása, hogy a kutatási eredmények a világ egyik legrangosabb műemlékében hasznosulnak. A Pannon Egyetemen kiemelten fontosnak tartják az értékek megőrzését.

 

 

A Műszaki Informatikai Kar dékánja, Piglerné dr. Lakner Rozália kiemelte, az innovatív fejlesztéseik a képzési folyamatok megújításához is hozzájárulnak, közel 30 kutatás-fejlesztési projektben vesznek részt a kar munkatársai. Hangsúlyozta, ezek a kutatások megalapozzák a hallgatók hosszú távú szakmai karrierjét is, az itt végzettek közül többen is eredményes nemzetközi vállalatok alapítói.

 

A Sixtus-kápolna megvilágítását megújító Európai Unió által támogatott nemzetközi projektben 5 ország 6 intézményének szakemberei vesznek részt, így a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara. A Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratórium és a kutatások vezetője Dr. Schanda János nemzetközi rangú fizikus professzor.

 

A Sixtus-kápolna a kulturális örökség kiemelt helyszíne, ahol a reneszánsz kor leghíresebb festőinek, többek között Botticelli és Michelangelo freskói láthatók. A kápolna 540 négyzetméteres mennyezetfreskója a világ legnagyobb egybefüggő, falra festett alkotása.

 

A kutatások és a megújító munkálatok célja:

 

·  a freskók állagának megőrzése, oly módon, hogy az optikai sugárzás ne károsítsa a felbecsülhetetlen festmények színét;

·  a napi sok ezer látogató a freskókat eredeti színpompájában élvezhesse;

·  a világítás legyen energiatakarékos, ne csupán az anyagi megtakarítás és széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, hanem azért is, hogy az így bevitt teljesítmény ne növelje a képek hőterhelését.

 

Az eddigi nagy teljesítményű és fogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LED-ek) segítségével oldják meg a helyiség világítását. A világító eszközöket Európa egyik vezető fényforrásgyártója, az OSRAM fejleszti a konzorciumban. A Pannon Egyetem kutatóinak feladata a fenti követelményeket kielégítő fényforrások kiválasztása, az optimális világítás kikísérletezése és annak ellenőrzése.

 

Ennek érdekében elméleti számításokat, valamint részletes fény- és színtani helyszíni vizsgálatokat, végeztek az Esztergomi Palotában, majd 2013 februárjában a Vatikánban is, amely alapján javaslatot tettek a beépítendő fényforrásokra. A hazai kutatásokat a Botticellinek tulajdonított freskók megvilágításával, és helyszíni vizsgálatával folytatták a rangos szakemberek, ezáltal megismerhették a reneszánsz korban használatos pigmenteket is.

 

Mindezek alapján kiválasztották azokat a világítódióda típusokat, amelyek bekerültek a rekonstrukció során felszerelendő új lámpatestekbe. A világítódiódák segítségével a lámpa fényének színképét a Pannon Egyetem kutatói egyedülálló, új módszer segítségével olyanra hangolták, hogy a látogatók színészlelete legjobban megfeleljen annak, mint amilyen formában azt Michelangelo korában láthatták az emberek.

 

A projekt befejezéséhez közeledik, várhatóan 2014 februárjában szerelik be a kutatók által javasolt fényforrásokat, majd a finomhangolások után a Kápolnát – Michelangelo halálának 450. évfordulója alkalmából – már a megújult színpompájában láthatja majd a közönség.

 

A kutatók bíznak benne, hogy a rangos nemzetközi eredményeknek és gyakorlatnak köszönhetően hamarosan a hazai múzeumokban is bevezetik majd az energiahatékony, a festményeket megőrző, a látványt eredeti pompájában visszaadó mesterséges világítást.

 

A kutatólaboratórium tevékenysége

 

A kutatólaboratórium az optikai sugárzás, a fény- és a színinger mérésével, a képi információ látásfiziológiailag és látáspszichológiailag helyes feldolgozásával, a multimédiás és virtuális megjelenítés informatikai kérdéseivel és alkalmazásaival foglalkozik, beleértve a számítógépes perifériák szín managementjének kérdéskörét is. Kiemelt téma az emberi látás alkonyi körülmények közötti színképi érzékenységének meghatározása, a virtuális világokba történő emberi beleélés (Presence) kérdése, a színvisszaadás problematikája, a fényforrás színképi optimalizálás témaköre, különös tekintettel a modern fényforrásokra (világító diódákra) és a szín-memória kérdésköre.

 

Az egyes kutatási területek gyakorlati alkalmazása, így a virtuális világok megvalósításának eredményei felhasználásra kerülnek a speciális szükségletű és fogyatékkal élő felhasználók rehabilitációjánál és az emberibb életkörülmények biztosításához szükséges szoftverek kidolgozásánál. Fontos kutatási területük a multimédia, virtuális valóság és „Design for All” (univerzális tervezés, azaz mindenki számára akadálymentes kezelőfelületű szoftverek) elmélete és gyakorlati felhasználása, amely területen kutatási és fejlesztési projekteket is folytatnak. A kutatás és fejlesztés elsődleges területe a rehabilitáció és az oktatás.

 

A kutatólaboratórium számos hazai és Európai Uniós projektben működött közre a múltban is, így többek között az alkonyi látás színképi érzékenységének jobb meghatározását célzó kutatásban és az intelligens világítódiódás autófényszóró kialakításában.

 

Dr. Schanda János (81 éves) a Pannon Egyetem professor emeritusa, a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) korábbi titkára, majd műszaki vezetője. A bizottság különböző tiszteletbeli pozícióit tölti be közel húsz éve. Számos műszaki bizottságot vezetett, illetve vezet, amelyek a fény és színtan alapvető kérdéseinek tisztázásán dolgoznak. A CIE „De Boer pin”-nel, a British Colour Society „Newton Medal”-lal tüntette ki.  2009-ben a magyar Világítástechnikai Társaság (VTT) örökös tiszteletbeli elnökének választotta.

 

A kutatás  résztvevői a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán:

 

Csuti Péter, Sikné dr. Lányi Cecília, dr. Szabó Ferenc
Kapcsolattartó: Dr. Schanda János, Dr. Szabó Ferenc
Wierdl Zsuzsa restaurátor (Esztergom) is közreműködött a fejlesztésekben.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A digitális oktatásban segít az Ericsson új programja

A COVID-19 világjárvány a Föld sok országában az oktatási rendszerek működésében is fennakadásokat okozott. Ezt látva az Ericsson az UNESCO Globális Oktatási Koalíciójának keretében elindította Ericsson Educate elnevezésű digitális programját, amely középiskolások és egyetemi hallgatók számára kínál online oktatási anyagokat a digitális készségek és ismeretek javításához. 

2020. május 30. 10:15

Virtuális és fizikai használatra is alkalmas a Vodafone okostanterem-megoldása

A Vodafone Magyarország kínálatában már elérhető a Digitális Tanterem szolgáltatás, amely segítségével a piacon egyedülálló módon a tanórákat offline és online módon is le lehet bonyolítani. Az okostanterem keretszoftverét a SEOS adja, a hardveres megvalósításért, az üzembe helyezésért és az üzemeltetésért rendszerintegrátorként a Delta Csoport felel. A komplett, mindenre kiterjedő Digitális Tanterem szolgáltatás koncepcióját a Vodafone Magyarország alakította ki, az azokhoz szükséges eszközök szállítására és üzemeltetésére a Delta Csoporttal kötött együttműködési szerződést. 

2020. május 29. 13:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás