A világ második leggyakoribb gazdasági bűncselekménye a kiberbűnözés

forrás: Prím Online, 2013. november 27. 13:17

Millió vállalkozás működik kevesebb, mint 20 alkalmazottal, amelyek fő fókuszpontjában saját szakértelmük és nyereségük áll. Ám, ezek a kisvállalatok sokszor figyelmen kívül hagyják az informatikai eszközök biztonságát, amely sok kockázatot rejt magában. A Verzion 2013-as adatszivárgásokat vizsgáló jelentése szerint a 621 azonosított adatszivárgás közül, több mint 30 százalékot a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatoknál észlelték.

A PricewaterhouseCoopers által, 2013-ban elvégzett, az Egyesült Királyság Gazdasági Minisztériuma (BIS) részére készített felmérés szerint az adatszivárgások száma 76 százalékos növekedést értek el a kis-és középvállalatok körében. A kisvállalkozások, amelyeket az elmúlt évben legalább egyszer megtámadtak, 15 százalékuk megerősítette, hogy jogosulatlan személyek fértek hozzá az üzleti adataikhoz, valamint 9 százalékuk elismerte, hogy ellopták szellemi tulajdonát.

 

Ezek az aggasztó adatok annak is köszönhetőek, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb számban fordulnak a kisebb vállalatok felé, hiszen azok nem rendelkeznek a multik erős biztonsági megoldásaival. A biztonsági hibák eredményeinek köszönhetően mára a kiberbűnözők fő célpontjai a kis pénzügyi és egészségügyi szolgáltatók lettek, amely annak is köszönhető, hogy mindkét szektor nagyon bizalmas és érzékeny információkat, orvosi feljegyzéseket és banki adatokat kezel és tárol.

 

Elsődleges célpont: pénzügyi szolgáltatók

 

A felmérés szerint a kiberbűnözés a világ második leggyakoribb gazdasági bűncselekményévé vált, amelyet pénzügyi szolgáltató cégek ellen követnek el, a sikkasztást követően. Bár a pénzügyi intézményeknek szigorú szabályoknak és ágazati rendeleteknek kell megfelelniük az ügyfelek adatainak védelmében, azonban a szakértelem hiánya, valamint  a korlátozott költségvetés rengeteg potenciális veszélyt rejt magában, ami veszélyezteti az ügyfelek személyes információit. Ezek a vállalatok az online kapcsolatok kényelmes használata közben szembesülnek az igazi kihívásokkal.

 

De hogyan lehet védekezni?

 

Minden kisvállakozásnak figyelmet kell szentelnie a személyes adatok védelmére, amelyek magukba foglalják az ügyfelek személyes adatait, egészségügyi adatokat, ügyfél információkat, valamint vásárlási szokásokat.

 

A Kaspersky Lab javaslata szerint a kisebb egészségügyi és pénzügyi szolgáltatók mindenképpen kevesebb számú mobil eszközt kell használniuk az üzleti célokra. Hiszen habár az okostelefonok és tabletek kényelmet és egyszerűséget biztosítanak, de ezzel együtt rengeteg potenciális veszélyt is rejtenek magukban. Ha privát mobileszközünket használjuk üzleti célokra, akkor mindenképpen gondoskodni kell a telefon biztonsági védelméről, hiszen olykor elkerülhetetlen egy-egy baleset, amely fontos adatok vesztegésével is járhat.

 

Továbbá az adatok titkosítása létfontosságú eleme az adatok bizalmas tárolásának. A kisvállalatok számára olyan megoldásokat kell találni, amelynek köszönhetően biztonságba tudhatják privát és üzleti felhasználásra szánt eszközeiket.

 

A Kaspersky Small Office Security megkönnyíti az érzékeny adatok biztonságos tárolását, ezzel elkerülve a kiberbűnözők hozzáférhetőségét. Emelett további biztonságot nyújt, az adatok távoli törlésének és a mobil eszközök blokkolásának köszönhetően. Mint minden üzleti szférában a kisvállalkozások számára is elengedhetetlen a naprakész védelem és technológia, amely mint proaktív felderítő eszköz működik, hasonlóan a Small Office Security megoldásához.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09