Átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 27. 16:22

A természettudományos oktatásban végzett tanári munka elismeréseként fizika, matematika, biológia és kémia szakos pedagógusok vehették át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémián szerdán Budapesten.

A személyenként 1,2 millió forinttal járó díjat a kuratórium Halász Tibor és Horváth Gábor fizika, Károlyi Károly, Brenyó Mihály és Brenyó Mihányné matematika, Lenkei Irén és Lénárd Gábor biológia, valamint Cs. Nagy Gábor és Oláh Gábor Péter kémia szakos pedagógusoknak ítélte oda. A díjjal olyan oktatók munkáját ismerik el, akik önfeláldozó munkájukkal sokat tettek azért, hogy Magyarországon minél több tehetséges fiatal kerüljön felszínre - hangsúlyozta köszöntőjében Kroó Norbert akadémikus, a kuratórium elnöke. Hozzátette: a díjazottak a következő generációk példaképei, akik nemcsak tanítottak, hanem oktattak és neveltek is. Mint mondta, a tehetség kibontakoztatásának legfontosabb helyszíne az iskola, ahol a diákok az ismertetek megszerzése mellett etikát és versenyszellemet is tanulhatnak.
 

Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott alapítvány 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat, amelyre a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító - vagy egykor tanító - pedagógusok javasolhatók.
 

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez sok tehetség - így például Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus - műszaki és tudományos pályájának indulása fűződik. A magyar matematikatanítás egyik nagy reformerének tartják: 1906-ban többek között Beke Manóval és Mikola Sándorral megalapította a Matematikai Reformbizottságot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05