Adatvédelemben a magyar kkv-k megelőzik német, angol és francia versenytársaikat

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 28. 09:18

Az adatkezelést tekintve a magyar kis- és középvállalatok (kkv) megelőzik a német, angol, és francia versenytársaikat - állapította meg közös kutatása alapján az Iron Mountain nemzetközi iratkezeléssel foglalkozó társaság és a PricewaterhouseCoopers(PWC) könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

Az adatkezelésben rejlő kockázatokat kategorizáló felmérésben - amelynek eredményét a cégek eljuttatták az MTI-hez - 600 kkv vett részt hat európai országból: Magyarország mellett Angliából, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból. A kutatási összetett adatkezelési-kockázat érettségi indexe alapján az elmúlt 15 hónapban fejlődés figyelhető meg a vizsgált kkv-k dokumentum menedzsmentjében: az átlag pontszám a tavalyi 40,6-ről 2013-ban 56,8-ra emelkedett az elérhető 100 pontból. A felmérésben a holland és magyar vállalatok érték el a legmagasabb pontszámot 62,4, illetve 61 ponttal. A hat ország kkv-it vizsgáló kutatásban Hollandia az az ország, ahol leginkább stratégiai kérdésként kezelik a dokumentum menedzsment területét.
 

A közlemény idézi Szakonyi Andrást, az Iron Mountain közép-európai regionális ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: a magyar kkv-k a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el. A magyar cégek 61 százaléka látja el alkalmazottait a papír alapú dokumentumok biztonságos kezeléséhez szükséges egyértelmű útmutatóval, miközben a felmérés átlaga 50 százalék, de például a spanyol kkv-nál 36 százalék. Kiemelte: Magyarország az adatkezelési kockázatokat kategorizáló felmérésben olyan gazdasági nagyhatalmakat előz meg, mint Németország, Anglia, vagy éppen Franciaország.
 

A közlemény szerint a megkérdezett cégek 68 százaléka véli úgy, hogy az információkkal történő felelős bánásmód elősegíti az üzleti sikerek elérését, ennek ellenére csak 45 százalékuk rendelkezik az adataikra leselkedő kockázatok kezelésére vonatkozó stratégiával. A kutatásból az is kiderül, hogy mit gondolnak a kkv-k az adatvédelem és a dokumentum menedzsment fontosságáról, és hogy mit tesznek ennek eléréséért. Miközben 78 százalékuk szerint mindent meg kell tenni az adathalász támadások megelőzéséért, 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a menedzsment nem tartja fontos ügynek az adatvédelmet.
 

A kutatás azt is számszerűsíti, hogy milyen károkat okozhat a nem megfelelő színvonalú adatkezelés: a vizsgált vállalatok 93 százaléka alkalmaz több, mint 250 olyan munkavállalót, akik adathalász támadást tapasztaltak a múlt esztendőben. Ezek a támadások 450 és 850 ezer font közötti veszteséget okoztak az érintett vállalkozásoknak - olvasható a közleményben.

Kulcsszavak: adatvédelem security

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén

Az utóbbi években a 3D nyomtatás és a hozzá kapcsolódó modell előállítási folyamatok a mindennapok részei lettek. A technológiával már városrészt, orvostechnikai eszközöket és ékszereket is készítenek, de van, ahol az általános iskolai oktatásban és a háztartásokban is használják. Nem létező, vagy sérült elemeket alkotnak virtuálisan újra, majd állítják elő ismét, hogy azok az eredetivel azonos módon működhessenek felhasználási területükön. Egy magyar cég a makettezés mellett úttörőnek számító területeken is használja a file to factory és a reverse engineering megoldásokat.

2023. március 25. 15:38

Az autóipar megmutatja, hogyan kell a gyártást digitalizálni

A gyártási folyamatok digitalizációjának sikerességét négy tényező befolyásolja – ez derült ki a Roland Berger „Az Ipar 4.0 jelenlegi helyzete” című tanulmányából. A kutatás autóipari OEM-ek és top beszállítók tapasztalataira támaszkodva mutatja be a digitális gyártás sikertényezőit. A német hátterű tanácsadócég szerint a folyamatos priorizálás, a dedikált csapatok, az összehangolt céltérképek és a munkavállalók folyamatos képzése a legfontosabb. 

2023. március 25. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48