ESET tippek a biztonságos online karácsonyi vásárláshoz

forrás: Prím Online, 2013. november 29. 11:08

Az ESET összeállította azokat a nélkülözhetetlen biztonsági tippeket, melyek nélkül rémálommá válhat a karácsonyi forgatagban zajló online vásárlás. Idén a tavalyi tendenciákhoz hasonlóan nagy teret nyer az internetes vásárlás. Természetesen ezzel a csalások száma is növekszik, kiberbűnözők lesik áldozataikat, hogy a szeretet ünnepének nevében kellemetlen pillanatokat szerezzenek több ezer figyelmetlen vásárlónak.

 

A bővülő piac pedig bőven ad lehetőséget: A 2013-as évben az eNET becslései alapján várhatóan a 200 milliárd forintot is elérheti majd az internetes kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. A korábbi évek adatai alapján ez 46 milliárd forintos karácsonyi forgalmat jelentene idén.

 

Az ESET biztonsági szakértői újra összegyűjtötték, azokat a biztonsági tippeket, amivel elkerülhetjük, hogy az internetes rendelés, webáruházas vásárlás csalódással, esetleg átveréssel végződjön! A biztonsági tanácsok természetesen nem csak az ünnepi időszakban érvényesek, bátran alkalmazzuk őket egész évben.

 

 

 

1. Készítsük fel a számítógépünket és digitális eszközeinket!

 

Szeressük a számítógépünket! Legyünk hozzá is jók, és mielőtt nekiveselkednénk a karácsonyi nagybevásárlásnak, tegyük rendbe az eszközt. Lássuk el frissített, komplex védelemmel, frissítsük és javítsuk a böngészőnket és a beépülő alkalmazásokat (plug-inek, java, flash stb.) és természetesen az operációs rendszert is.

 

2. Óvakodjunk az ismeretlen oldalaktól!

 

Csak megbízható portálokon, webshopokban rendeljünk, vásároljunk. A megbízható hátterű, saját vagy ismerőseink által korábbi kedvező visszajelzésekkel rendelkező, pontos szállítási határidőt kínáló ismertebb helyeken mindig nagyobb az esélye a zökkenőmentes bevásárlásnak, de akár a minőségi reklamációnak is, mint egy névtelen, arctalan, postafiók jellegű oldalnak, kínáljanak akár elképesztően kedvező áron portékákat.

 

3. Védjük jelszóval (de ne ugyanazzal) eszközeinket!

 

Egy év eleji felmérés szerint ötből négy felhasználót zártak ki különböző oldalakról jelszavával kapcsolatos probléma miatt. Bármennyire is csábítóan egyszerű az újabb regisztrációhoz ugyanazt a korábbi jelszót megadni, mint amit levelezőnkben, a Facebook-on, vagy bárhol máshol már használunk, sose tegyük! Tippünk: a karácsonyi online vásárlásokhoz rendszeresítsünk egy új e-mail címet, így az ünnepek utáni promóciós e-mailek hadától is megkíméljük magunk!

 

4. Győződjünk meg a biztonságról!

 

Amikor egy oldalon már a rendelési folyamatnál járunk, mindig ellenőrizzük, hogy a szabványos biztonsági tranzakciós csatornát, vagyis az SSL-t használjuk-e. Ezt jelezheti például, ha a böngésző címsorában a http alapprotokoll helyett a titkosított https protokoll jelenik meg, vagy ha a böngésző ablakában egy lakat vagy egy kulcs szimbólum látható.

 

5. Inkább PC-ről, mint telefonról vásároljunk!

 

Az előbb említett biztonságos SSL kapcsolat sokkal könnyebben ellenőrizhető egy asztali számítógépen, mint egy tableten vagy egy okostelefon apró kijelzőjén, így helyezzük magunkat kényelembe otthon a gépünk előtt és rendeljünk inkább onnan! A PC-n ezenkívül jobban láthatóak a linkek és az is, ha valahova észrevétlenül megpróbálnak átirányítani minket.

 

6. A „kihagyhatatlan ajánlatokat” kezeljük fenntartással!

 

Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az, főleg, ha ez a szezon egyik legnépszerűbb termékére vonatkozik. Még akkor is, ha nagyon csábítóak ezek az ajánlatok, ne vásároljunk olyan helyen, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat. Az ingyen dolgok ajánlgatása pedig (amely amúgy az egyik leggyakoribb spam), és az emellé társuló sürgetés (pl. csak gyorsan, mert elfogy, csak az első x ember kaphat) tipikus jellemzője az átveréseknek, hogy ne maradjon időnk az ellenőrzése, a józan végiggondolásra. Ezért ha gyanús linket kapunk, ne kattintsunk rá közvetlenül, hanem írjuk be a böngésző keresősávjába a honlap címét, és így győződjünk meg az oldal valódiságáról.

 

7. Ne vásároljunk hotspotokon keresztül!

 

Lehetőség szerint nyilvános, ingyenes wifiről ne rendeljünk árukat, ne gépeljük be személyes és banki adatainkat.

 

8. Gyerekbarátok a legújabb kütyük?

 

Ma már természetes, hogy a kisgyermekek is digitális kütyüket kapnak ajándéka. Mielőtt gyermekeinknek óriási örömet okozva odaadjuk az ajándékot, győződjünk meg arról, hogy a megvásárolt digitális eszközben található-e beépített gyermekvédelmi program, amelynek segítségével szűrhetjük a gyermekeink által elérhető online tartalmakat. Sok kütyü tartalmaz ilyen beállítási lehetőségeket, mégis nagyon kevés szülő él ezekkel. Legyünk figyelmesebbek!

 

9. Használjunk elektronikus kártyát a vásárlásokhoz!

 

Minden banknál létezik külön internetes vásárlásokhoz való elektronikus (unembossed card) kártya, amelynek a számát bátran megadhatjuk akár még a három jegyű ellenőrző kóddal együtt is, ám erre az alszámlára csak a vásárlás előtt közvetlenül netbankunkon vezetjük át a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami csak pár percig lesz rajta, egyébként a számla üres. Ezzel nem tudnak tőlünk lopni, és megadni sosem az igazi bankkártyánk adatait kell.

 

10. Vigyázzunk a sok személyes információt kérő oldalakkal

 

Ha egy webáruház regisztrációjánál úgy érezzük, hogy túlságosan sok, és a vásárlás szempontjából nem releváns adatot is kérnek tőlünk, akkor azonnal fogjunk gyanút, és hagyjuk el az oldalt. Érdemes ilyenkor egy teljes vírus és kémprogram ellenőrzést is lefuttatni a gépünkön.

 

11. Ingyen kapott pénz még az interneten sem létezik

 

Ha egy weboldal vagy még inkább, egy felugró pop-up ablak adatok, űrlapok kitöltögetése fejében értékes ajándékot, iPhone-t, iPad-et, "ingyen pénzt" vagy egyebeket ajánl, távozzunk.

 

12. Az ünnepek után is maradjunk figyelmesek

 

Karácsony és Újév közti szünetben a hitelkártya egyenlegeket legtöbben nem szívesen olvasgatják, talán mert nem szeretnének szembesülni azzal, hogy mennyit költöttek. Pedig az online vásárlás közbeni csalások, átverések során keletkezett kár a számlaegyenlegen mutatkozik meg először. Ha igénybe vesszük az SMS értesítési lehetőséget, percre készen láthatjuk a terheléseket a számlánkon. Minél előbb vesszük észre a gyanús tranzakciókat, és teszünk bejelentést, annál nagyobb az esély a szabálytalan ügyletek felderítésére, és ezzel együtt pénzünk esetleges visszaszerzésére.

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során. Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén. Az ESET nemrégiben hirdetett akciójában Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót kínált fel minden diáknak és tanárnak, amelyet a nagy keresletre való tekintettel április 15-ig meghosszabbítanak, sőt a cég szakemberei segítenek a beállításokban is.

2020. április 2. 10:32

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé. Ez sokszor nem könnyű, főleg hogy a szülők nem tudják ezekben a napokban teljes figyelmükkel a gyerekek internetes tevékenységén tartani a szemüket, hiszen esetleg maguk is ugyanezekkel a kihívásokkal küzdenek a home office munkavégzés kapcsán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni ilyenkor, és hogy levegyék a terhek egy részét a szülőkről, most 3 hónapos ingyenes próbaverziót biztosítanak az ESET Internet Security biztonsági megoldásból minden diáknak és tanárnak.

2020. március 25. 10:43

Milyen intézkedések szükségesek a hatékony otthoni munkavégzéshez?

A koronavírus (COVID-19) terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos otthoni munkavégzéshez, amelyeket a vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk, ha el akarják kerülni az adatvesztéseket, vagy a bizalmas vállalati információk illetéktelen kezekbe kerülését. Ha további kérdések is felmerülnének, az ESET szakemberei most díjmentesen segítenek a cégeknek.

2020. március 19. 14:54

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

Egy koronavírussal kapcsolatos átverés jelent meg Magyarországon, amelyet az ESET szakemberei már más országokban is észleltek. A kampányban kéretlen levelekkel (spam), illetve hamis webshopokkal támadják a hazai felhasználókat. A csalók arcmaszkokat kínálnak a levelekben, amelyek egy átverős oldalra irányítják a gyanútlan áldozatokat. Az ilyen helyzetek sajnos nagyon jó terepet kínálnak kiberbűnözőknek, ezért a felhasználóknak még jobban oda kell figyelniük az internetes vásárlások során. Az ESET szakemberei a konkrét eset bemutatása mellett, néhány általános jótanáccsal is szolgálnak a biztonságos online vásárlásokhoz.

2020. március 18. 09:11

Az ESET által felfedezett sebezhetőség a kommunikációs eszközök milliárdjait érintheti

Az ESET kutatói nemrégiben fedezték fel az eddig ismeretlen Kr00k (CVE-2019-15126) elnevezésű sérülékenységet, amely számos kliens eszközt, Wi-Fi hozzáférési pontot és az útválasztókban használt Wi-Fi chipet érint.  

2020. március 2. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás