Újabb internetes szigorítások várhatók Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 2. 08:25

Az illetékes hivatal sikerként értékelte az internet megtisztítására idén hirdetett kampányt, amelynek finomhangolásaként újabb szigorítások várhatók - írja a sina.com kínai hírportál.

"Az internetet megtisztítottuk. Az onlájn pletykák és valótlanságok elleni harc sikeresnek bizonyult, a rágalmazások száma visszaesett, ugyanakkor az információáramlás nem sérült" - értékelte a kampányt csütörtökön Zsen Hszien-liang, az állami internet információs hivatal miniszter-helyettese.
 

A kínai kormány május elején hirdetett harcot a kínai internet megtisztítására, a virtuális térben terjedő valótlan információk kiszűrésére és eltávolítására, a valótlanságokat állítók megbüntetésére. A kampány eddigi hét hónapja során több ezer honlapot zártak be a hatóságok, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel. Szeptember elején tovább szigorítottak a rendelkezéseken, így a hazugságok terjesztéséért azóta több éves börtönbüntetés is kiszabható.
 

A kampány tovább folytatódik a jövőben is, s a hivatal tájékoztatása szerint annak fokozódására lehet számítani. Zsen így fogalmazott: még pontosabban igyekeznek szabályozni a kereső oldalakat, a csevegő-programokat és az országban több száz milliós felhasználót tömörítő mikroblogokat. A szabályok jobb betartatása érdekében az internetszolgáltatóknál dolgozók képzésére is figyelmet fordítanak majd. "Egy kínai sajátosságokkal rendelkező virtuális tér kialakítása a cél" - mondta Zsen.
 

A kritikusok szerint a hatalmas információmennyiség és netezők óriási tábora okán szükség van ugyan a szabályozásra, a kampányt a kormány kétélű fegyverként is alkalmazhatja. Az kitűnő módja a döntéshozók és a rendszer elleni kritikus hangok és a másként gondolkodók elhallgattatásának, emellett az internetcenzorok működésének kiegészítőjeként is használ - hangoznak az aggályok. A statisztikák szerint az öncenzúrát gyakorlók száma is jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban: a  közösségi médiát érintő adatgyűjtéssel foglalkozó Weiboreach cég októberben kimutatta: a mikroblogolók aktivitása például három évvel ezelőtti szintekre esett vissza.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

MKB VideóBANK: már értékpapírszámla és SZÉP Kártya számla is nyitható digitálisan

Az MKB Bank Ügyfelei számára elérhetővé vált a megújult MKB VideóBANK szolgáltatás, mellyel az eddiginél jelentősen több témában kérhetnek segítséget az új digitális csatornán. Mostantól a napi bankoláshoz kapcsolódó ügyek intézésén túl már értékpapír- és SZÉP Kártya számlanyitásban is segítséget nyújthat az MKB VideóBANK.

2020. szeptember 30. 18:35

Az Oracle automatizált biztonsági eszközöket nyújt felhős ügyfeleinek

Az Oracle bejelentette új felhőbiztonsági szolgáltatásait, az Oracle Cloud Guard-ot és az Oracle Maximum Security Zones-t.  Ezzel az Oracle az egyetlen felhőszolgáltató, amely plusz költségek nélkül kínál beépített eszközöket ügyfeleinek a biztonsági kockázatok gyors és hatékony csökkentésére. 

2020. szeptember 30. 16:41

Debrecenben is elérhető a Közlekedési Mobiljegy

Sikeresen elindítja a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a debreceni Közlekedési Mobiljegy szolgáltatását is, így már 7 megyei jogú városban, valamint a BKK, a GYSEV és a Volánbusz járatain érhető el applikáción keresztül a közösségi közlekedésben résztvevők számára a készpénzmentes, virológiai kockázatot csökkentő megoldás.  

2020. szeptember 30. 13:50

A HP innovatív megoldásokkal készül a hibrid munkavégzésre

A HP éves partnertalálkozóján, a HP Reinvent eseményen mutatta be legújabb készülékeit és szolgáltatásait, amelyekkel a felhasználók hatékonyabban végezhetik a munkájukat, kapcsolatban maradhatnak a partnereikkel és biztonságban tarthatják a személyes adataikat. 

2020. szeptember 30. 12:29

Együttműködési szándéknyilatkozott kötött a DJP és az EFISZ

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Veres Mihály, az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) vezetője és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről, különös tekintettel a pénzügyi digitalizáció, a fintech és az Okos Város fejlesztésekre.

2020. szeptember 30. 10:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07
online sportfogadás