Újabb internetes szigorítások várhatók Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 2. 08:25

Az illetékes hivatal sikerként értékelte az internet megtisztítására idén hirdetett kampányt, amelynek finomhangolásaként újabb szigorítások várhatók - írja a sina.com kínai hírportál.

"Az internetet megtisztítottuk. Az onlájn pletykák és valótlanságok elleni harc sikeresnek bizonyult, a rágalmazások száma visszaesett, ugyanakkor az információáramlás nem sérült" - értékelte a kampányt csütörtökön Zsen Hszien-liang, az állami internet információs hivatal miniszter-helyettese.
 

A kínai kormány május elején hirdetett harcot a kínai internet megtisztítására, a virtuális térben terjedő valótlan információk kiszűrésére és eltávolítására, a valótlanságokat állítók megbüntetésére. A kampány eddigi hét hónapja során több ezer honlapot zártak be a hatóságok, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel. Szeptember elején tovább szigorítottak a rendelkezéseken, így a hazugságok terjesztéséért azóta több éves börtönbüntetés is kiszabható.
 

A kampány tovább folytatódik a jövőben is, s a hivatal tájékoztatása szerint annak fokozódására lehet számítani. Zsen így fogalmazott: még pontosabban igyekeznek szabályozni a kereső oldalakat, a csevegő-programokat és az országban több száz milliós felhasználót tömörítő mikroblogokat. A szabályok jobb betartatása érdekében az internetszolgáltatóknál dolgozók képzésére is figyelmet fordítanak majd. "Egy kínai sajátosságokkal rendelkező virtuális tér kialakítása a cél" - mondta Zsen.
 

A kritikusok szerint a hatalmas információmennyiség és netezők óriási tábora okán szükség van ugyan a szabályozásra, a kampányt a kormány kétélű fegyverként is alkalmazhatja. Az kitűnő módja a döntéshozók és a rendszer elleni kritikus hangok és a másként gondolkodók elhallgattatásának, emellett az internetcenzorok működésének kiegészítőjeként is használ - hangoznak az aggályok. A statisztikák szerint az öncenzúrát gyakorlók száma is jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban: a  közösségi médiát érintő adatgyűjtéssel foglalkozó Weiboreach cég októberben kimutatta: a mikroblogolók aktivitása például három évvel ezelőtti szintekre esett vissza.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiskaput nyitott a hirdető cégeknek a Facebook

30-40 százalékkal is jobban támogatja a Facebook algoritmusa a videókat a képeknél és a szöveges tartalmaknál, de a nem hirdetett bejegyzések nagyságrendekkel kevesebb embert érnek el a platformon. Berta Gergő, a Maximum Business Web és Marketing Ügynökség ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, 2023 egyik nagy újdonsága, hogy a Facebook dedikált ügynökségekkel szerződik le annak érdekében, hogy minél egyedibben tudja kiszolgálni a közönséget. Az együttműködő partnerek így olyan béta fejlesztésekhez, algoritmus frissítésekhez és beállítási opciókhoz jutnak hozzá, melyeknek köszönhetően eredményesebb és költséghatékonyabb kampányokat tudnak folytatni már a tesztidőszakban.

2023. március 23. 17:58

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Már toronymagasan előzik a zenei CD-k a bakelitlemezeket a Vaterán

Míg négy évvel ezelőtt a “bakelitek” voltak a legkelendőbb használt fizikai zenei kiadványok az online piactéren, a 2022-es számok a zenei CD-k előretörését mutatják, mára toronymagasan ez a legnépszerűbb zenei formátum a Vaterán. Mindez teljesen ellentétes a globális trendekkel, amelyek épp a CD hanyatlását, és a vinyles kiadványok forgalmának növekedését mutatják. A Vaterán 2019-hez képest 60 százalékkal, 2021-hez képest pedig durván hatezerrel több, mintegy 36 ezer zenei CD-vel kapcsolatos tranzakció valósult meg, vinylből viszont 42 százalékkal kevesebb.

2023. március 23. 15:50

Az ABB szerint minden évben újabb 8,56 milliárd köbméter szennyvíz kezelése szükséges

A globális szennyvíztisztítási kapacitást évente 8,56 milliárd köbméterrel kell növelni, és évente 469* új szennyvíztisztító létesítménybe kell beruházni ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) célkitűzései teljesüljenek**. Ezek az ABB által megrendelt független kutatás eredményei a 2023. március 22-i Víz Világnapja (WWD) kapcsán.

2023. március 23. 15:05

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48