Újabb internetes szigorítások várhatók Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 2. 08:25

Az illetékes hivatal sikerként értékelte az internet megtisztítására idén hirdetett kampányt, amelynek finomhangolásaként újabb szigorítások várhatók - írja a sina.com kínai hírportál.

"Az internetet megtisztítottuk. Az onlájn pletykák és valótlanságok elleni harc sikeresnek bizonyult, a rágalmazások száma visszaesett, ugyanakkor az információáramlás nem sérült" - értékelte a kampányt csütörtökön Zsen Hszien-liang, az állami internet információs hivatal miniszter-helyettese.
 

A kínai kormány május elején hirdetett harcot a kínai internet megtisztítására, a virtuális térben terjedő valótlan információk kiszűrésére és eltávolítására, a valótlanságokat állítók megbüntetésére. A kampány eddigi hét hónapja során több ezer honlapot zártak be a hatóságok, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel. Szeptember elején tovább szigorítottak a rendelkezéseken, így a hazugságok terjesztéséért azóta több éves börtönbüntetés is kiszabható.
 

A kampány tovább folytatódik a jövőben is, s a hivatal tájékoztatása szerint annak fokozódására lehet számítani. Zsen így fogalmazott: még pontosabban igyekeznek szabályozni a kereső oldalakat, a csevegő-programokat és az országban több száz milliós felhasználót tömörítő mikroblogokat. A szabályok jobb betartatása érdekében az internetszolgáltatóknál dolgozók képzésére is figyelmet fordítanak majd. "Egy kínai sajátosságokkal rendelkező virtuális tér kialakítása a cél" - mondta Zsen.
 

A kritikusok szerint a hatalmas információmennyiség és netezők óriási tábora okán szükség van ugyan a szabályozásra, a kampányt a kormány kétélű fegyverként is alkalmazhatja. Az kitűnő módja a döntéshozók és a rendszer elleni kritikus hangok és a másként gondolkodók elhallgattatásának, emellett az internetcenzorok működésének kiegészítőjeként is használ - hangoznak az aggályok. A statisztikák szerint az öncenzúrát gyakorlók száma is jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban: a  közösségi médiát érintő adatgyűjtéssel foglalkozó Weiboreach cég októberben kimutatta: a mikroblogolók aktivitása például három évvel ezelőtti szintekre esett vissza.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A gyermekeket érő folyamatos pénzügyi nyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

A videójátékok térhódítása ma már a társadalom széles köre számára érzékelhető jelenség. A játékok az elmúlt években a gyermekek és a felnőttek számára is népszerű kikapcsolódási formává váltak, éppen ezért a videójátékkal kapcsolatos pénzügyi műveletek kérdésére is érdemes néhány percet szánnunk. A játékosok, vagy „gamerek” ma már nem csupán a szoftverek vásárlásakor, de azokon belül is számos olyan bevételszerzési formával találkoznak, amely a nagyobb pénzügyi tudatosság kialakításának szükségességét jelzi számunkra.

2023. június 5. 19:06

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39