A Huawei második legnagyobb európai ellátó bázisa Biatorbágyon

Czipperer Dia, 2013. december 3. 17:02

A Huawei biatorbágyi logisztikai központját ünnepélyes keretek között megnyitották. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete, valamint Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke avatta fel az új magyarországi bázist, amely jelenleg Európában a második legnagyobb.

 

A Huawei már több mint 8 éve van jelen a magyar piacon, és ez a kapcsolat mára be is érett. Zhou Jun úgy nyilatkozott a mai ünnepélyes megnyitón, hogy „Magyarország fontos kapu a Huawei számára”. Mi sem erősíti ezt jobban, mint a mostani ellátó bázis átadása, amely nem csak hazai viszonylatban, de európai szinten is kiemelkedő jelentőséggel bír.

 

 

 

Jelenleg Magyarország 45 régiót lát el a Huawei termékeivel, mely hamarosan az 55-öt is elérheti. Ez a szám pedig csak tovább nőhet, a központ felfuttatása után ez a 70-et is elérheti.

 

Ez munkaerő növekedéssel is jár, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kiemelte, 2015-re a foglalkoztatottak számát duplázni, vagyis 3000 főre szeretnék emelni. Azonban már jövőre a mostani 1500-ről, 2000-re emelkedhet a számuk, amihez hozzájárul, a Huawei magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodása is, melynek részeként a vállalat folyamatosan bővíti magyarországi jelenlétét.

 

Orbán Viktor egy magyar közmondás köré építette beszédét: „aki mer, az nyer”. Úgy véli, ebben a beruházásban mindkét fél nyert, hiszen mertek nagyot álmodni és bátrak lenni, amikor ez az együttműködés létrejött. Ám a távolabbi jövőre nézve is vannak tervek. Bár, ehhez még sok munka szükséges, de elmondta, hogy szeretné, hogy hazánk a Huawei egyik innovációs központja legyen, és így is felkerüljön a vállalat térképére. Szerinte ma csak az nem üzletel a kínai vállalatokkal, aki „szándékosan becsukja a szemét”.

 

 

Az ünnepélyes megnyitó: balra Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság nagykövete,  jobbra Zhou Jun, a Huawei Technologies regionális elnöke

 

 

Az új központ számokban

 

Az ünnepélyes megnyitó után – ahol stílszerűen egy Huawei árut bontottak fel a megnyitást szimbólumaként – az új logisztikai központot közelebbről is szemügyre vehettük, amelyet a Huawei a partnerein, a DHL-en és a Westlogon keresztül üzemeltet. A mintegy 1 kilométeres hosszból 700 métert jártunk be. Bár még nem teljesen a Huawei „uralja a területet”, egyre több helyet bérelnek a mintegy 30 ezer négyzetméter alapterületű központban.  Ide telepítik át teljes egészében Üllőn és Budapesten működő szállítási és raktározási tevékenységüket.

 

 

A központ kapacitása 3000 kamion havonta, és a befogadó árukészlet tekintetében is tetemes mennyiséget képes befogadni. Jelenleg 23 ezer köbméter áru található a központban, a maximális befogadóképesség pedig 25 ezer.

 

A központban háromtípusú terméket tárolnak – viszonylag rövid ideig, nagyjából egy hónapig van itt egy-egy áru: mikrohullámú, networking (hálózati) és vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló berendezések kapnak helyet a 14 emelEtes polcokon, melyek magassága egyenként 2,5 méter, súlyuk pedig a 800 kilót is elérhetik.

 

 

A központban jelenleg 200-an dolgoznak, melyek közül 25 fehérgalléros, tehát szellemi munkát végző, és 175 kékgalléros, vagyis fizikai munkát végző szak- illetve betanított munkás van, de ez még csak a kezdet.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50