Drónokat vetne be az Amazon

A szállítási idő jelentősen lecsökkenne

Czipperer Dia, 2013. december 4. 14:36

A napokban vetődött fel az ötlet, miszerint az Amazon drónokkal szállítaná csomagjai egy részét, melynek köszönhetően sokkal hamarabb célra érhetnek a küldemények. A vállalat ötlete elsőre szokatlannak és kevésbé biztonságos megoldásnak tűnik, ám jobban beleásva magunkat, nem is hangzik olyan agyament ötletnek.

Az Amazon Prime Airnek nevezte el azokat a drónokat, melyekkel csomagokat szállítana, ezzel jelentősen lerövidítené a szállítási időt. A drón egy pilóta nélküli robotrepülőgép, amely ijesztő lehet a felhasználóknak, hiszen, ha nincs vezető, ki irányítja a masinát?

 

Igazából egy robotról van szó, amely önálló működésre képes, emberi beavatkozás nélkül. Mellettük szól, hogy a szállítási idő jelentősen lerövidül, nagyjából fél órára.

 

Maga a koncepció egyelőre még csak tesztfázisban jár, még valószínűleg évekig nem találkozunk ezzel a megoldással élesben, hiszen még sok hivatalos teendő akad ezen a téren. Többek között szükséges a FAA (Federal Aviation Administration), vagyis a légügyi hivatal jóváhagyása is, akik szabályozásokat alkotnának a drónokat illetően.

 

Egy amerikai tévéműsorban, a 60 Minutesban jelentette be még vasárnap az ötletet az Amazon feje, Jeff Bezos, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy nagyjából négy-öt év múlva valósulhat meg ez az elképzelés. A FAA a drónokat legkorábban 2015. szeptember 30-ára integrálhatja a légtérbe, hiszen számos kérdés felvetődik azzal kapcsolatban, hogy egy pilóta nélküli szerkezetről van szó, amely önállóan repül – emberi beavatkozás nélkül – a légtérben. 
 

 

Bezos még bizonytalan azzal kapcsolatban, mi szükséges ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan telepítsék, hiszen nagy hangsúlyt kell fektetniük a navigációra, biztosítani kell többek között a megfelelő landolást számukra, hogy például ne az emberek fejére szálljanak le. Továbbá koncepciót is ki kell dolgozniuk arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen jellegű csomagokat szállítanak majd, hiszen ezek teherbírása nem túl nagy (maximum 5 font, vagyis 2,27 kg). Ám szerencsére az Amazon jelenlegi árukészletének 86%-a ebbe kategóriába esik.

 

Az Amazon erre a feladatra oktokoptereket, vagyis nyolc rotorral rendelkező modelleket alkalmazna, ami bár jelentősen megnöveli a súlyát, így az akkumulátor teljesítményét is ennek megfelelően kell megtervezniük, ám ez azt is jelenti, hogy ha egy vagy két rotor leáll, a készülék valószínűleg továbbra is működőképes marad.
 

 

Természetesen kockázatok még így is adódnak, például a véletlen ütközések, a váratlan leállás (és ezzel együtt a zuhanás). Erre egy olyan megoldást kell kidolgozni, hogy a drónok érzékeljék időben ezeket, és GPS segítségével találjanak egy biztonságos leszállóhelyet a közelben.

 

Emellett pedig az is fontos, hogy ezeket a masinákat összehangolják a légi járművek közlekedésével. Úgy vélik, az emberi élet sokkal fontosabb, mint az, hogy valakinek elveszik a csomagja, vagy éppen rossz helyre szállítják. Ha mindezeket sikerül kidolgozni, akkor néhány éven belül a drónok is bekapcsolódhatnak a légi közlekedésbe.

 

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05