Drónokat vetne be az Amazon

A szállítási idő jelentősen lecsökkenne

Czipperer Dia, 2013. december 4. 14:36

A napokban vetődött fel az ötlet, miszerint az Amazon drónokkal szállítaná csomagjai egy részét, melynek köszönhetően sokkal hamarabb célra érhetnek a küldemények. A vállalat ötlete elsőre szokatlannak és kevésbé biztonságos megoldásnak tűnik, ám jobban beleásva magunkat, nem is hangzik olyan agyament ötletnek.

Az Amazon Prime Airnek nevezte el azokat a drónokat, melyekkel csomagokat szállítana, ezzel jelentősen lerövidítené a szállítási időt. A drón egy pilóta nélküli robotrepülőgép, amely ijesztő lehet a felhasználóknak, hiszen, ha nincs vezető, ki irányítja a masinát?

 

Igazából egy robotról van szó, amely önálló működésre képes, emberi beavatkozás nélkül. Mellettük szól, hogy a szállítási idő jelentősen lerövidül, nagyjából fél órára.

 

Maga a koncepció egyelőre még csak tesztfázisban jár, még valószínűleg évekig nem találkozunk ezzel a megoldással élesben, hiszen még sok hivatalos teendő akad ezen a téren. Többek között szükséges a FAA (Federal Aviation Administration), vagyis a légügyi hivatal jóváhagyása is, akik szabályozásokat alkotnának a drónokat illetően.

 

Egy amerikai tévéműsorban, a 60 Minutesban jelentette be még vasárnap az ötletet az Amazon feje, Jeff Bezos, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy nagyjából négy-öt év múlva valósulhat meg ez az elképzelés. A FAA a drónokat legkorábban 2015. szeptember 30-ára integrálhatja a légtérbe, hiszen számos kérdés felvetődik azzal kapcsolatban, hogy egy pilóta nélküli szerkezetről van szó, amely önállóan repül – emberi beavatkozás nélkül – a légtérben. 
 

 

Bezos még bizonytalan azzal kapcsolatban, mi szükséges ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan telepítsék, hiszen nagy hangsúlyt kell fektetniük a navigációra, biztosítani kell többek között a megfelelő landolást számukra, hogy például ne az emberek fejére szálljanak le. Továbbá koncepciót is ki kell dolgozniuk arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen jellegű csomagokat szállítanak majd, hiszen ezek teherbírása nem túl nagy (maximum 5 font, vagyis 2,27 kg). Ám szerencsére az Amazon jelenlegi árukészletének 86%-a ebbe kategóriába esik.

 

Az Amazon erre a feladatra oktokoptereket, vagyis nyolc rotorral rendelkező modelleket alkalmazna, ami bár jelentősen megnöveli a súlyát, így az akkumulátor teljesítményét is ennek megfelelően kell megtervezniük, ám ez azt is jelenti, hogy ha egy vagy két rotor leáll, a készülék valószínűleg továbbra is működőképes marad.
 

 

Természetesen kockázatok még így is adódnak, például a véletlen ütközések, a váratlan leállás (és ezzel együtt a zuhanás). Erre egy olyan megoldást kell kidolgozni, hogy a drónok érzékeljék időben ezeket, és GPS segítségével találjanak egy biztonságos leszállóhelyet a közelben.

 

Emellett pedig az is fontos, hogy ezeket a masinákat összehangolják a légi járművek közlekedésével. Úgy vélik, az emberi élet sokkal fontosabb, mint az, hogy valakinek elveszik a csomagja, vagy éppen rossz helyre szállítják. Ha mindezeket sikerül kidolgozni, akkor néhány éven belül a drónok is bekapcsolódhatnak a légi közlekedésbe.

 

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A háborúhoz köthető kibertámadásokat elemzi az ESET

Az ESET közzétette az idei év első harmadára vonatkozó vírusriportját, amely bemutatja az Ukrajnában zajló, az ESET kutatói által kielemzett és elhárított, a háborúhoz köthető kibertámadásokat. Ezek közé tartozik a hírhedt Industroyer malware feltámadása, ami nagyfeszültségű elektromos állomásokat vesz célba.

2022. június 2. 20:15

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

Büszkén viselheti az SAP Hungary ezentúl a “Megbízható Munkaadó 2022/23” címet. A cég 21 másik vállalattal együtt a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pályázatán nyerte el a lehetőséget. A díjat olyan vállalatok kaphatják meg, amelyek példaértékűen gondoskodnak dolgozóik munka- és életkörülményeiről.

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Csapatmunkában is megállják a helyüket a magyar IT-diákolimpikonok – derült ki a hétvégén véget ért Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) eredményeiből. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében kiválasztott két csapat tagjai (a Budapesti Fazekas Gimnázium és a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai) vettek részt a nemzetközi versenyen Bolognában, amelyen mindkét csapat bronzérmet szerzett.  

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet, a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött. Érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógépépítőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

Stratégiai szövetséggé mélyítette korábbi együttműködését a BDO globális pénzügyi tanácsadóhálózat és a Microsoft techóriás. A nagy nemzetközi tanácsadó és könyvvizsgáló cégek körében példátlan megállapodást május 10-én, Brüsszelben írta alá a két fél. Ennek értelmében a 164 országban és régióban jelenlévő, elsősorban a KKV szektorban erős BDO minden képviselete egységesen a Microsoft üzleti felhőmegoldásait használja, hogy még hatékonyabbá tegye tanácsadói és ügyfelei munkáját.

2022. május 10. 15:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

2022. június 13. 17:27