Drónokat vetne be az Amazon

A szállítási idő jelentősen lecsökkenne

Czipperer Dia, 2013. december 4. 14:36

A napokban vetődött fel az ötlet, miszerint az Amazon drónokkal szállítaná csomagjai egy részét, melynek köszönhetően sokkal hamarabb célra érhetnek a küldemények. A vállalat ötlete elsőre szokatlannak és kevésbé biztonságos megoldásnak tűnik, ám jobban beleásva magunkat, nem is hangzik olyan agyament ötletnek.

Az Amazon Prime Airnek nevezte el azokat a drónokat, melyekkel csomagokat szállítana, ezzel jelentősen lerövidítené a szállítási időt. A drón egy pilóta nélküli robotrepülőgép, amely ijesztő lehet a felhasználóknak, hiszen, ha nincs vezető, ki irányítja a masinát?

 

Igazából egy robotról van szó, amely önálló működésre képes, emberi beavatkozás nélkül. Mellettük szól, hogy a szállítási idő jelentősen lerövidül, nagyjából fél órára.

 

Maga a koncepció egyelőre még csak tesztfázisban jár, még valószínűleg évekig nem találkozunk ezzel a megoldással élesben, hiszen még sok hivatalos teendő akad ezen a téren. Többek között szükséges a FAA (Federal Aviation Administration), vagyis a légügyi hivatal jóváhagyása is, akik szabályozásokat alkotnának a drónokat illetően.

 

Egy amerikai tévéműsorban, a 60 Minutesban jelentette be még vasárnap az ötletet az Amazon feje, Jeff Bezos, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy nagyjából négy-öt év múlva valósulhat meg ez az elképzelés. A FAA a drónokat legkorábban 2015. szeptember 30-ára integrálhatja a légtérbe, hiszen számos kérdés felvetődik azzal kapcsolatban, hogy egy pilóta nélküli szerkezetről van szó, amely önállóan repül – emberi beavatkozás nélkül – a légtérben. 
 

 

Bezos még bizonytalan azzal kapcsolatban, mi szükséges ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan telepítsék, hiszen nagy hangsúlyt kell fektetniük a navigációra, biztosítani kell többek között a megfelelő landolást számukra, hogy például ne az emberek fejére szálljanak le. Továbbá koncepciót is ki kell dolgozniuk arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen jellegű csomagokat szállítanak majd, hiszen ezek teherbírása nem túl nagy (maximum 5 font, vagyis 2,27 kg). Ám szerencsére az Amazon jelenlegi árukészletének 86%-a ebbe kategóriába esik.

 

Az Amazon erre a feladatra oktokoptereket, vagyis nyolc rotorral rendelkező modelleket alkalmazna, ami bár jelentősen megnöveli a súlyát, így az akkumulátor teljesítményét is ennek megfelelően kell megtervezniük, ám ez azt is jelenti, hogy ha egy vagy két rotor leáll, a készülék valószínűleg továbbra is működőképes marad.
 

 

Természetesen kockázatok még így is adódnak, például a véletlen ütközések, a váratlan leállás (és ezzel együtt a zuhanás). Erre egy olyan megoldást kell kidolgozni, hogy a drónok érzékeljék időben ezeket, és GPS segítségével találjanak egy biztonságos leszállóhelyet a közelben.

 

Emellett pedig az is fontos, hogy ezeket a masinákat összehangolják a légi járművek közlekedésével. Úgy vélik, az emberi élet sokkal fontosabb, mint az, hogy valakinek elveszik a csomagja, vagy éppen rossz helyre szállítják. Ha mindezeket sikerül kidolgozni, akkor néhány éven belül a drónok is bekapcsolódhatnak a légi közlekedésbe.

 

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Szabó Pétert nevezték ki a Microsoft Magyarország új vezetőjének, aki 2022. július 1-től tölti be a pozíciót és irányítja a Microsoft Magyarország tevékenységét.  

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

Mivel sok szempontból rendhagyó, megrázó, felkavaró, mégis különleges évet írunk 2022-ben - a hazai digitális gazdaság is rengeteg változást, gyorsulást és irányváltást élt meg az év első felében –, ehhez igazodik az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért éves csúcsrendezvénye, a MENTA programja is.

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

A kiberbűnözés határokon átívelő probléma: az ESET telemetriai mérései alapján a kibertámadások száma növekszik, egyre nagyobb arányban az okostelefonokat célozva. A kiberbiztonság egyik globális vezető vállalataként az ESET ezért úgy döntött, hogy vezető technológiáit felhasználva iparágspecifikus megoldásokat hoz létre, melyek hálózati szinten segítenek elhárítani ezeket a fenyegetéseket. A távközlési és internetszolgáltatói iparág számára bemutatott új termékcsomagjuk célja, hogy képesek legyenek teljeskörű védelmet nyújtani fogyasztóiknak.

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

Egyre több webshop szervezi ki Magyarországon csomagjai kezelését - ezt támasztja alá a fulfillment piac tavalyi, 70%-os bővülése. A zászlóshajó Webshippy duplázott, árbevétele megközelítette a 2,4 milliárd forintot.

2022. június 19. 13:24

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

A 31. alkalommal meghirdetett, 2021-22. évi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki a június 13-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség, továbbá 8 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 500-800 E Ft-os, 8 legeredményesebb innovatív középiskola 800-1000 E Ft-os díjban részesült. A díjazottakról és a további 27, dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg.

2022. június 13. 17:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20