Drónokat vetne be az Amazon

A szállítási idő jelentősen lecsökkenne

Czipperer Dia, 2013. december 4. 14:36

A napokban vetődött fel az ötlet, miszerint az Amazon drónokkal szállítaná csomagjai egy részét, melynek köszönhetően sokkal hamarabb célra érhetnek a küldemények. A vállalat ötlete elsőre szokatlannak és kevésbé biztonságos megoldásnak tűnik, ám jobban beleásva magunkat, nem is hangzik olyan agyament ötletnek.

Az Amazon Prime Airnek nevezte el azokat a drónokat, melyekkel csomagokat szállítana, ezzel jelentősen lerövidítené a szállítási időt. A drón egy pilóta nélküli robotrepülőgép, amely ijesztő lehet a felhasználóknak, hiszen, ha nincs vezető, ki irányítja a masinát?

 

Igazából egy robotról van szó, amely önálló működésre képes, emberi beavatkozás nélkül. Mellettük szól, hogy a szállítási idő jelentősen lerövidül, nagyjából fél órára.

 

Maga a koncepció egyelőre még csak tesztfázisban jár, még valószínűleg évekig nem találkozunk ezzel a megoldással élesben, hiszen még sok hivatalos teendő akad ezen a téren. Többek között szükséges a FAA (Federal Aviation Administration), vagyis a légügyi hivatal jóváhagyása is, akik szabályozásokat alkotnának a drónokat illetően.

 

Egy amerikai tévéműsorban, a 60 Minutesban jelentette be még vasárnap az ötletet az Amazon feje, Jeff Bezos, aki akkor úgy nyilatkozott, hogy nagyjából négy-öt év múlva valósulhat meg ez az elképzelés. A FAA a drónokat legkorábban 2015. szeptember 30-ára integrálhatja a légtérbe, hiszen számos kérdés felvetődik azzal kapcsolatban, hogy egy pilóta nélküli szerkezetről van szó, amely önállóan repül – emberi beavatkozás nélkül – a légtérben. 
 

 

Bezos még bizonytalan azzal kapcsolatban, mi szükséges ahhoz, hogy a technológiát biztonságosan telepítsék, hiszen nagy hangsúlyt kell fektetniük a navigációra, biztosítani kell többek között a megfelelő landolást számukra, hogy például ne az emberek fejére szálljanak le. Továbbá koncepciót is ki kell dolgozniuk arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen jellegű csomagokat szállítanak majd, hiszen ezek teherbírása nem túl nagy (maximum 5 font, vagyis 2,27 kg). Ám szerencsére az Amazon jelenlegi árukészletének 86%-a ebbe kategóriába esik.

 

Az Amazon erre a feladatra oktokoptereket, vagyis nyolc rotorral rendelkező modelleket alkalmazna, ami bár jelentősen megnöveli a súlyát, így az akkumulátor teljesítményét is ennek megfelelően kell megtervezniük, ám ez azt is jelenti, hogy ha egy vagy két rotor leáll, a készülék valószínűleg továbbra is működőképes marad.
 

 

Természetesen kockázatok még így is adódnak, például a véletlen ütközések, a váratlan leállás (és ezzel együtt a zuhanás). Erre egy olyan megoldást kell kidolgozni, hogy a drónok érzékeljék időben ezeket, és GPS segítségével találjanak egy biztonságos leszállóhelyet a közelben.

 

Emellett pedig az is fontos, hogy ezeket a masinákat összehangolják a légi járművek közlekedésével. Úgy vélik, az emberi élet sokkal fontosabb, mint az, hogy valakinek elveszik a csomagja, vagy éppen rossz helyre szállítják. Ha mindezeket sikerül kidolgozni, akkor néhány éven belül a drónok is bekapcsolódhatnak a légi közlekedésbe.

 

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2019. második negyedévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

Sikeresen lezárult a Vodafone Csoport és a Liberty Global közötti tranzakció, melynek köszönhetően a Vodafone Magyarország lett a UPC Magyarország 100%-os tulajdonosa. A két szolgáltató mostantól egy cégcsoportként közösen bővíti gigabit képes szolgáltatásait, hozzájárulva ezáltal Magyarország digitális fejlődéséhez. A Vodafone és a UPC egyelőre különálló vállalatként működnek tovább,  az ügyfeleket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálja ki.

2019. augusztus 1. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás