Egy jelszavak nélküli világ

Czipperer Dia, 2013. december 13. 16:27

Az online jelszavak védelme egyre nagyobb kihívást állít a szakemberek elé. A Google azon dolgozik, hogy még biztonságosabbá tegye online jelenlétünket: mindezt jelszavak nélkül.

A Google biztonsági hercegnőjeként számon tartott Parisa Tabriz nyilatkozott a BBC Future-nek arról, hogy a jövőben elfelejthetjük a betűkombinációkat, számsorokat mint jelszavakat, a Google ugyanis azon dolgozik, hogy hordható eszközökkel, valamint egyes testrészeinkkel tudjunk bejelentkezni egy-egy adott eszközre vagy weboldalra.

 

Vagyis a jelszavak – talán nemn is olyan sokára – már a múlté lesznek. A Google víziója, hogy sokkal zökkenőmentesebbé és kényelmesebbé tegye bejelentkezést, hiszen a védelem azokba a technológiákba lenne beépítve, melyeket használunk, mint például a hordható eszközök.

 

Prisa Tabris vezeti a Google információbiztonsági mérnök csapatát, amely felelős azért, hogy javítsa a vállalati termékek biztonságát. Az ő munkájába többek között az is beletartozik, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek megkönnyítik a felhasználóknak, hogy kedvenc eszközeiket, weboldalaikat használják anélkül, hogy a biztonságot bármi veszélybe kerülne.

 

Az ő elképzelése egy jelszavak nélküli világ, ahol a kulcs az online világhoz saját eszközeink, például az órák, illetve testünk valamelyik része lenne. Erről az elképzelésről már az év elején lehetett hallani, akkor a Wired számolt be a biometrikus és a különféle eszközök általi azonosítás tervéről.

 

Forrás: BBC.co.uk

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05