Világos és sötét - regény nemcsak sakkozóknak

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:56

Berg Judit, Rumini megteremtője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét "Alma – A sötét birodalom" címmel. A József Attila-díjas író és minden idők legjobb női sakkozója azért fogott össze, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de méginkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban. 

Egy különös nyári délután, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a megpróbáltatások végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma kihívójával, a sakkbirodalom fejedelmével szemben?

 

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Polgár Judit és Berg Judit egyként hangsúlyozza, hogy az olvasónak egyáltalán nem kell tudnia sakkozni. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud, a társainak sejtelmük sincs a játékról. Nélkülük Alma mégis biztos bukásra lenne ítélve.

 

Berg Judit új regénye egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. A könyv egyik legmozgalmasabb része az a vérre menő ütközet, ahol a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat. A csata drámai fordulatai és a harc eseményei minden olvasó számára izgalmas fejezetté állnak össze. A sakkozni tudók számára külön érdekesség, hogy a csata pontosan követi a Polgár Juditnak Viswanathan Anand, a jelenlegi sakkvilágbajnok ellen 1998-ban, Dos Hermanasban vívott, híressé vált partiját, amely Polgár Judit győzelmével végződött. Ez a játszma úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a könyv szereplőinek sorsa alakította volna! 

 

A világ legkiemelkedőbb női sakkozója és az egyik legismertebb magyar ifjúságikönyv-író azért határozta el kivételes és különleges együttműködését, mert mindketten érzékelték, hogy a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba, és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni. Ez pedig regénytéma a javából, miként azt Berg Judit Almája igazolja.

 

A regényt az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara igényes, fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg. A tervek szerint a kiadó az interneten - elsősorban a közösségi oldalakon - létre kívánja hozni a könyv élő verzióját, ahol a kalandokat, a folytatást az oldal látogatói is befolyásolhatják.

Kulcsszavak: sakk

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05