Világos és sötét - regény nemcsak sakkozóknak

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:56

Berg Judit, Rumini megteremtője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét "Alma – A sötét birodalom" címmel. A József Attila-díjas író és minden idők legjobb női sakkozója azért fogott össze, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de méginkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban. 

Egy különös nyári délután, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a megpróbáltatások végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma kihívójával, a sakkbirodalom fejedelmével szemben?

 

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Polgár Judit és Berg Judit egyként hangsúlyozza, hogy az olvasónak egyáltalán nem kell tudnia sakkozni. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud, a társainak sejtelmük sincs a játékról. Nélkülük Alma mégis biztos bukásra lenne ítélve.

 

Berg Judit új regénye egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. A könyv egyik legmozgalmasabb része az a vérre menő ütközet, ahol a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat. A csata drámai fordulatai és a harc eseményei minden olvasó számára izgalmas fejezetté állnak össze. A sakkozni tudók számára külön érdekesség, hogy a csata pontosan követi a Polgár Juditnak Viswanathan Anand, a jelenlegi sakkvilágbajnok ellen 1998-ban, Dos Hermanasban vívott, híressé vált partiját, amely Polgár Judit győzelmével végződött. Ez a játszma úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a könyv szereplőinek sorsa alakította volna! 

 

A világ legkiemelkedőbb női sakkozója és az egyik legismertebb magyar ifjúságikönyv-író azért határozta el kivételes és különleges együttműködését, mert mindketten érzékelték, hogy a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba, és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni. Ez pedig regénytéma a javából, miként azt Berg Judit Almája igazolja.

 

A regényt az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara igényes, fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg. A tervek szerint a kiadó az interneten - elsősorban a közösségi oldalakon - létre kívánja hozni a könyv élő verzióját, ahol a kalandokat, a folytatást az oldal látogatói is befolyásolhatják.

Kulcsszavak: sakk

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Öt év alatt megháromszorozta forgalmát a 77 Elektronika Kft.

Több mint 10 százalékkal nőtt a teljes egészében magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. exportforgalma 2018-ban. A tavalyi, több mint 2,5 milliárdos exportnövekedésnek köszönhetően a családi tulajdonban lévő vállalat megközelítette a 31 milliárd forintos árbevételt, ami 2013-ban még 10 milliárd forint volt. 

2019. április 24. 17:55

Új vezetői kinevezések a PS-nél

A Process Solutions Kft. február elejétől új szervezeti felépítést alkalmaz, amely keretein belül a vállalat négy managerét nevezte ki új partnerré. A változást az elmúlt évek növekedése és a cég mérete tette indokolttá.

2019. április 16. 19:34

Konferencia a mesterséges intelligenciáról

Egészen rendkívüli lehetőséget jelentett a mesterséges intelligencia (MI) fejlődésének legújabb irányait górcső alá vevő budapesti Reinforce AI Konferencia. A március második felében tartott eseményen ugyanis nem másod vagy harmadkézből értesülhettek az eredményekről a szektor honi és regionális képviselői és egyéb érdeklődők, hanem a terület legnagyobb szakértői közé sorolt elsővonalas cégek szakemberei számoltak be a kutatási eredményekről. Az előadások sorából az rajzolódott ki, hogy míg vannak bizonyos területek, ahol az MI már ma is kellő megbízhatósággal alkalmazható, más területeken viszont korlátok sora áll még a kutatók előtt, amelyek legyőzése komoly kihívásokat jelentenek még akkor is, ha azok első pillantásra nem is tűnnek nehéz feladatnak.

2019. március 25. 19:20

Kemény Zsófi költővel inspirál a Telenor nőnapon

Az idei nőnap alkalmából a Telenor közösségi aktivitásában a nemek közti különbségek helyett arra összpontosít, ami összeköt, és Kemény Zsófi költő segítségével vállalkozik arra, hogy feltérképezze és ünnepelje azokat, akik mindannyiunk körül ott vannak, és védőhálót jelentenek a mindennapi pörgésben.

2019. március 8. 10:17

Sikeresebb üzlet – mesterséges intelligenciával

Automatizálható üzleti folyamatokról, az adatok fejlett eszközökkel történő elemzéséről, a mesterséges intelligenciát is magába foglaló fejlődési lépcsőfokok bemutatásáról szól az idei SAS Analytics Day konferencia.

2019. március 5. 18:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com