Világos és sötét - regény nemcsak sakkozóknak

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:56

Berg Judit, Rumini megteremtője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét "Alma – A sötét birodalom" címmel. A József Attila-díjas író és minden idők legjobb női sakkozója azért fogott össze, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de méginkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban. 

Egy különös nyári délután, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a megpróbáltatások végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma kihívójával, a sakkbirodalom fejedelmével szemben?

 

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Polgár Judit és Berg Judit egyként hangsúlyozza, hogy az olvasónak egyáltalán nem kell tudnia sakkozni. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud, a társainak sejtelmük sincs a játékról. Nélkülük Alma mégis biztos bukásra lenne ítélve.

 

Berg Judit új regénye egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. A könyv egyik legmozgalmasabb része az a vérre menő ütközet, ahol a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat. A csata drámai fordulatai és a harc eseményei minden olvasó számára izgalmas fejezetté állnak össze. A sakkozni tudók számára külön érdekesség, hogy a csata pontosan követi a Polgár Juditnak Viswanathan Anand, a jelenlegi sakkvilágbajnok ellen 1998-ban, Dos Hermanasban vívott, híressé vált partiját, amely Polgár Judit győzelmével végződött. Ez a játszma úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a könyv szereplőinek sorsa alakította volna! 

 

A világ legkiemelkedőbb női sakkozója és az egyik legismertebb magyar ifjúságikönyv-író azért határozta el kivételes és különleges együttműködését, mert mindketten érzékelték, hogy a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba, és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni. Ez pedig regénytéma a javából, miként azt Berg Judit Almája igazolja.

 

A regényt az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara igényes, fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg. A tervek szerint a kiadó az interneten - elsősorban a közösségi oldalakon - létre kívánja hozni a könyv élő verzióját, ahol a kalandokat, a folytatást az oldal látogatói is befolyásolhatják.

Kulcsszavak: sakk

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult a nevezés a XXXIV. OTDK Informatika Tudományi Szekciójára

Megkezdődött a hallgatói nevezés a jövő év tavaszán megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, melyen azon pályamunkák és szerző hallgatók nevezhetnek, akik az intézményi TDK-konferencia keretein belül erre jogosultságot szereztek. A magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói mellett a határon túli intézményekből, valamint középiskolákból is részt vehetnek a tehetséges diákok kutatási eredményeikkel.

2018. december 6. 12:30

Tovább folytatódik az ország digitális gazdaságának fejlesztése

Komoly mérföldkőhöz ért a digitális gazdaság fejlesztésének folyamatában a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország: mára az ország területének közel hatvan százalékán elérhető a gépek közötti kommunikációra használható új keskenysávú IoT hálózati funkció. 

2018. november 27. 16:51

Navigare necesse est, avagy amerikai úticélok 2019-re

A műszaki fejlesztés, az innováció vagy akárcsak a világ előrehaladásával való lépéstartás megköveteli, hogy vigyázó szeműnket immár ne Párizsra, hanem Amerikára vessük, ott legyünk azokon az eseményeken azokban a technológiai központokban, ahol esély nyílik a tanulásra, arra, hogy ellessük mások titkát, és esetleg mi magunk is az élvonalba kerüljünk. Amerikai tudósítónk/szerkesztőnk - Laszlo Horvath - ezúttal egy ilyen 2019-es itinairt ad olvasóink kezébe, hova, merre induljon neki egy - az Újvilágot felfedezni kívánó - műszaki szakember.

2018. november 9. 13:19

A digitalizáció a siker kulcsa

Miközben a netezők többsége a magyarokat elsősorban pesszimistának, passzívnak és halogatónak tartja, 89 százalékuk szerint magyarként is lehet sikeresnek lenni. Ehhez kínál új lehetőséget a digitális világ: a netezők harmada ismer a környezetében olyan valakit, aki digitális eszközök segítségével látványos változást tudott elérni az életében – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” októberi kutatásából.

2018. november 8. 13:50

Akár egy drón is lehetne az ország játéka

1500 négyzetméteren egyszerre több száz érdekes új játékot, távirányítós autókat, drónokat, ötvennél is több társast, mozitermet és légvárat, több ezer LEGO kockát, arcfestést és Kicsomi csillámtetoválást, Kis Gesztenye Klub és Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertet és még számos egyéb izgalmas programot kap, aki elmegy az Ország Játéka 2018 verseny nyító rendezvényére  a Játszónapra október 28-án vasárnap 9-19 óra között a MOMKULT-ba!

2018. október 26. 09:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Okos karácsonyi ajándékok

Munkába állt VANDA, az első virtuális üzleti asszisztens Magyarországon

2018. december 11. 18:55

Huszonkét 5G távközlési hálózat kiépítésére szerződött eddig a Huawei

2018. november 23. 11:02

Windows 10 Professional olcsón és ingyenes kézbesítéssel

2018. november 8. 16:27

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12
cloudappsportal.com