Világos és sötét - regény nemcsak sakkozóknak

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:56

Berg Judit, Rumini megteremtője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét "Alma – A sötét birodalom" címmel. A József Attila-díjas író és minden idők legjobb női sakkozója azért fogott össze, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de méginkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban. 

Egy különös nyári délután, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a megpróbáltatások végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma kihívójával, a sakkbirodalom fejedelmével szemben?

 

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Polgár Judit és Berg Judit egyként hangsúlyozza, hogy az olvasónak egyáltalán nem kell tudnia sakkozni. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud, a társainak sejtelmük sincs a játékról. Nélkülük Alma mégis biztos bukásra lenne ítélve.

 

Berg Judit új regénye egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. A könyv egyik legmozgalmasabb része az a vérre menő ütközet, ahol a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat. A csata drámai fordulatai és a harc eseményei minden olvasó számára izgalmas fejezetté állnak össze. A sakkozni tudók számára külön érdekesség, hogy a csata pontosan követi a Polgár Juditnak Viswanathan Anand, a jelenlegi sakkvilágbajnok ellen 1998-ban, Dos Hermanasban vívott, híressé vált partiját, amely Polgár Judit győzelmével végződött. Ez a játszma úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a könyv szereplőinek sorsa alakította volna! 

 

A világ legkiemelkedőbb női sakkozója és az egyik legismertebb magyar ifjúságikönyv-író azért határozta el kivételes és különleges együttműködését, mert mindketten érzékelték, hogy a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba, és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni. Ez pedig regénytéma a javából, miként azt Berg Judit Almája igazolja.

 

A regényt az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara igényes, fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg. A tervek szerint a kiadó az interneten - elsősorban a közösségi oldalakon - létre kívánja hozni a könyv élő verzióját, ahol a kalandokat, a folytatást az oldal látogatói is befolyásolhatják.

Kulcsszavak: sakk

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vezető a UPS Magyarország élén

A UPS bejelentette, hogy Yannick Mooijman személyében új országigazgatót nevez ki magyarországi, görögországi, romániai és szlovéniai operációi irányítására, ahol a szakember a UPS helyi működéséért, üzletfejlesztéséért és stratégiájáért felel majd. Mooijman Jim Kearneyt váltja a pozícióban, akit a UPS Növekvő Piacok pénzügyért felelős alelnökévé léptettek elő. 

2019. augusztus 15. 12:58

Rakoncza Zsolt a Dell Technologies Magyarország vezérigazgatója

A Dell Technologies bejelentette, hogy 2019. augusztus 5-től Rakoncza Zsoltot nevezi ki a Dell Technologies Magyarország vezérigazgatójává. A tapasztalt szakember az elmúlt 17 évben sikeres vezetői és senior értékesítési pozíciókat töltött be olyan informatikai és telekommunikációs vállalatoknál mint a Fortinet, a Huawei, a Symantec, a Microsoft és a Telenor. A Dell Technologies kötelékében az új vezető felel majd a vállalat teljes tevékenységért, az ügyfélkapcsolatokért, valamint a disztribútori- és partnerkapcsolatokért.

2019. augusztus 6. 10:51

Egy évtizeden belül jöhetnek a légitaxik?

Egy évtizeden belül a technológiai fejlődés alaposan felforgathatja a városok közlekedését. Jöhetnek a pilóta nélkül repülő, helyből fel- és leszálló légijárművek, az eVTOL-ok. Bár elterjedésüket ma még több komoly probléma akadályozza, megjelenésük a légiiparban és a légiközlekedésben a mostanság az autóiparban tapasztalhatóhoz hasonló forradalmi változásokat hozhat – derül ki a Deloitte tanulmányából.

2019. július 30. 18:27

A Fujitsu új megoldásával elfelejthetjük a jelszóhasználatot

A Fujitsu PalmSecure-alapú biometrikus biztonsági megoldásainak új, kibővített kínálata sokféle hétköznapi alkalmazási területen megkönnyíti a biometrikus személyazonosítás bevezetését – a múltba száműzve ezzel a jelszóhasználatot.

2019. július 24. 10:00

A PayPal több mint 30 európai piacon indította el a Xoom-ot

A PayPal Xoom szolgáltatásának európai bevezetésével lehetővé válik a gyors és biztonságos nemzetközi pénzküldés a világ 130 országába, köztük Magyarországra. Ezzel több mint 400 ezer külföldön dolgozó magyar küldhet pénzt Magyarországon élő családtagjainak azonnali készpénzfelvételre vagy bankszámlára a Xoom mobilalkalmazáson vagy weboldalon keresztül.

2019. július 17. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás