Világos és sötét - regény nemcsak sakkozóknak

forrás: Prím Online, 2013. december 18. 17:56

Berg Judit, Rumini megteremtője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét "Alma – A sötét birodalom" címmel. A József Attila-díjas író és minden idők legjobb női sakkozója azért fogott össze, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, de méginkább a sakkon túl az életről meséljenek a fiatal olvasóknak. Az Alma – A sötét birodalom című kötet már kapható a könyvesboltokban. 

Egy különös nyári délután, amelyen egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, a regény hősei, Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni akarja, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a megpróbáltatások végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma kihívójával, a sakkbirodalom fejedelmével szemben?

 

Bár az izgalmas kalandok során a regény szereplői időnként sakkrejtvényekbe botlanak, Polgár Judit és Berg Judit egyként hangsúlyozza, hogy az olvasónak egyáltalán nem kell tudnia sakkozni. A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud, a társainak sejtelmük sincs a játékról. Nélkülük Alma mégis biztos bukásra lenne ítélve.

 

Berg Judit új regénye egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. A könyv egyik legmozgalmasabb része az a vérre menő ütközet, ahol a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat. A csata drámai fordulatai és a harc eseményei minden olvasó számára izgalmas fejezetté állnak össze. A sakkozni tudók számára külön érdekesség, hogy a csata pontosan követi a Polgár Juditnak Viswanathan Anand, a jelenlegi sakkvilágbajnok ellen 1998-ban, Dos Hermanasban vívott, híressé vált partiját, amely Polgár Judit győzelmével végződött. Ez a játszma úgy illeszkedik a regény cselekményébe, mintha eleve a könyv szereplőinek sorsa alakította volna! 

 

A világ legkiemelkedőbb női sakkozója és az egyik legismertebb magyar ifjúságikönyv-író azért határozta el kivételes és különleges együttműködését, mert mindketten érzékelték, hogy a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba, és a sakktábla melletti küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni. Ez pedig regénytéma a javából, miként azt Berg Judit Almája igazolja.

 

A regényt az elsőkönyves, tehetséges könyvtervező és grafikus, Bernát Barbara igényes, fametszethatású illusztrációi díszítik. A kötet az Ecovit Kiadó gondozásában jelent meg. A tervek szerint a kiadó az interneten - elsősorban a közösségi oldalakon - létre kívánja hozni a könyv élő verzióját, ahol a kalandokat, a folytatást az oldal látogatói is befolyásolhatják.

Kulcsszavak: sakk

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közel 5,4 millió online vásárló hazánkban

Hazánkban közel 5,4 millióan szoktak rendszeresen online vásárolni, a felnőtt magyar internetezők 91 százaléka. Mivel már nehéz érdemben növelni a számukat, a jövőben várhatóan a vásárlás intenzitásának növekedése jelenti majd az e-kereskedelem érdemi bővülésének alapját. Ehhez előreláthatólag nagyban hozzá fog járulni az online bevásárlási szolgáltatások terjedése, melyeket eddig 1,2 millióan vettek igénybe idehaza. Az eNET rendszeres, éves lakossági e-kereskedelmi kutatása az online vásárlás fő trendjeit vizsgálta.

2019. május 22. 12:56

A Magyar Telekom 2019. első negyedéves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2019. első negyedévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2019. május 9. 11:15

Látványos növekedés és gyarapodó ügyfélszám a UPC-nél

Az egyes üzletágak erős teljesítményének köszönhetően 6,6%-os árbevétel-növekedéssel, valamint az előfizetések és ügyfelek számának kiegyensúlyozott gyarapodásával zárta 2019 első negyedévét az előző év azonos időszakához képest a UPC Magyarország. 

2019. május 7. 13:26

Ötvenmilliós befektetésért versengenek az MVM Edison döntős startupjai

Elektromos meghajtású, napelemes hajó, üzleti célú autómegosztó szolgáltatás, az elektromos autók töltését optimalizáló rendszer, illetve okostelefonos alkalmazás, testreszabható okoslámpa, „ipari napóra”, valamint az energiahatékonyságot és a környezetvédelmet szolgáló komplex rendszerek is szerepelnek az MVM Edison startupverseny idei nyolc döntőse között. Az ötletgazdák akár 50 millió forint befektetést is nyerhetnek ötletük sikerre viteléhez.

2019. május 2. 17:28

Öt év alatt megháromszorozta forgalmát a 77 Elektronika Kft.

Több mint 10 százalékkal nőtt a teljes egészében magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. exportforgalma 2018-ban. A tavalyi, több mint 2,5 milliárdos exportnövekedésnek köszönhetően a családi tulajdonban lévő vállalat megközelítette a 31 milliárd forintos árbevételt, ami 2013-ban még 10 milliárd forint volt. 

2019. április 24. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás