Már emberi májat is nyomtatnak 3D-ben

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 4. 14:38

Bár beültetésre még alkalmatlan, a tudományos kutatások terén jó hasznát veszik a mesterséges emberi májnak.

Rohamléptekkel közelítünk ahhoz a ponthoz, amikor már a 3D-s nyomtatóból varázsoljuk elő az emberi szöveteket. Kutatók szerint megvan az esély arra, hogy 2014 végére már sorozatban lehessen gyártani a 3D-s emberi májat – írta meg a Geek.com.

A hétköznapi 3D-s nyomtatók általában kétféle műanyagot használnak, ezért a hibaszázalék eléggé alacsony. Az emberi szövetek és szervek viszont ettől jóval bonyolultabb felépítésűek, egy sor különféle sejt és kötőszövet tartja össze az adott szervet.

A kutatók szerint viszont közel állnak a megoldáshoz, de az érrendszer reprodukálása hatalmas kihívást jelent számukra, hiszen a megfelelő mennyiségű oxigén- és tápanyagszállítást biztosítani kell a szerv számára, így kérdéses, hogy az életben tudna-e maradni.

A kaliforniai székhelyű Organovo vállalat szerint sikerrel lehet mesterséges májat építeni 500 mikron vastagságú műanyagból. Ez nagyjából öt papírlap vastagságát adja ki. A májsejtek mellett a cég képes lesz a funkcionális érrendszer előállítására is.

Az így nyert mesterséges máj sajnos egyelőre nem lesz alkalmas transzplantációra, de széles körben lehet használni a rákos betegségek kezelésének tanulmányozásához. Az Organovo számításai szerint az első használható és szabadalmaztatott 3D-s májimplantátumra még három-tíz évet várni kell, addig marad a kutatási célokra használható 3D-s nyomtatott máj.

 

MTI / MNO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás