Halkabb, hosszabb üzemidejű táblagépek, PC-k készülhetnek

forrás: Prím Online, 2014. január 16. 08:31

A GE új megoldásának köszönhetően kisebb, halkabb és hosszabb üzemidejű gépek jöhetnek. A hűtőventillátor a laptopok legvaskosabb, legzajosabb, legnagyobb fogyasztású, ám nélkülözhetetlen alkatrésze. A kutatók viszont nemrég kifejlesztettek egy aprócska, két egymásra rakott hitelkártyányi vékonyságú eszközt, amely képes erre a feladatra, emellett helytakarékos, csökkenti a zajt, és mintegy 30 százalékkal növeli a laptop akkumulátorának üzemidejét.

A duális hűtőfúvóka (dual cool jet, DCJ) elnevezésű kicsiny szerkezet nem laboratóriumi játékszer. A GE licencbe adta a technológiát a hőelnyelő és hűtőrendszerek gyártása terén piacvezető Aavid Thermalloy-nak. „E technológiának köszönhetően ügyfeleink olyan innovatív, nagyteljesítményű elektronikai termékeket fejleszthetnek és dobhatnak piacra, amelyekre egyébként nem is gondolhatnának" - jelentette ki Norm Soucy, az Aavid Thermalloy alelnök-vezérigazgatója.

 

Az aprócska fújtatóként működő új hűtőberendezésben nincsenek mozgó alkatrészek. A szerkezet működése során nagy sebességgel szívja be és fújja ki a levegőt a két nikkellapocska oldalaihoz rögzített, köztük keskeny résnyi helyet hagyó speciális kerámián átmenő váltakozó áram hatására. Az elektromos áram által keltett piezoelektromos jelenség eredményeképpen a kerámiadarabkák kitágulnak és összehúzódnak. A vibráció hatására a lapocskák közötti rés levegősugarakat nyom ki.  

 

Dr. Peter de Bock, a GE egyik feltalálója elmondta: jól látszik az a tendencia, hogy az eszközök nem egyre gyorsabbak, hanem egyre vékonyabbak lesznek. „Olyan új rendszerre van szükség, amely rendkívül keskeny helyen is tud légáramlást biztosítani” – mondta a szakember. „A jövő táblagépeiben már ilyen rendszer lesz.”

 

A GE mérnökei eredetileg a sugárhajtású repülőgépmotorok hűtésére, valamint a gép szárnyai mentén jelentkező turbulencia csökkentésére fejlesztették ki az eszközt. Dr. Seyed Saddoughi, a GE aeroterm- és mechanikai rendszereket fejlesztő laboratóriumának feltalálója és főmérnöke csapatával együtt az eszköz egy másik verziójával folytatott kísérleteket. Ez a verzió vízben is tud működni, és várhatóan csökkenti a hajó ellenállását a vízben. „Ezekkel az eszközökkel intelligensen befolyásolhatjuk az áramlást” – mondja a szakember. „Az aktív irányítás lehetőségét adják a kezünkbe.”

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás