Egy új számítógéppel sokat spórolhatunk a rezsin

forrás: Prím Online, 2014. január 17. 15:45

Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak. Míg egy új ultrabook - a gép pontos típusától és a rajta futtatott szoftverektől függően - éves energiaköltsége nem haladja meg az 1 600 forintot, addig ez a szám az ötéves asztali PC-k esetében körülbelül 18 000 forint – napi átlagos 8 órás bekapcsolt állapot mellett.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az asztali PC-k fogyasztása akkor sem csökken számottevően, ha kikapcsoljuk a monitort, mivel a processzor és a videokártya tovább működhet. Egy öregebb gép óránként 4,5 Ft értékű áramot fogyaszt, ami 6,9 forintra is felkúszhat számításigényes alkalmazások, például játékok futtatása vagy videók lejátszása esetén.

 

 

Ez azt jelenti, hogy az ötéves, energiaéhes gépeket érdemes csupán a legszükségesebb feladatokra használni, mivel az áramszámlában hasonló súllyal szerepelhetnek, mint egy hűtő, fagyasztó vagy plazma TV. Egyetlen asztali számítógép éves áramszámlája elérheti akár a 36 ezer forintot, ha a felhasználók sosem kapcsolják ki a teljes számítógépet.

 

Energiafogyasztás szempontjából a számítástechnikai iparág másik végletét az ultrabookok jelentik, amelyek áramszámlája éves szinten sem haladja meg az 1600 forintot: egy ultrabook átlagos energiafogyasztása tizede egy idősebb asztali gépének. Az átlagos notebookok az ultrabookok és az asztali PC-k között teljesítenek, éves hozzájárulások az áramszámlához átlagosan kevesebb mint 2700 forint.

 

Egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 91 ezer forintot költ áramszámlára, ami azt jelenti, hogy idősebb asztali számítógépük új ultrabookra való lecserélésével a felhasználói szokásoktól függően évente hozzávetőleg 16-17 ezer forintot spórolhatnak.

 

 

5 tipp az energiatakarékos számítógépezéshez: 

 

1. Ha öt évnél idősebb asztali gépet használsz, fontold meg a lecserélését egy új ultrabookra, laptopra vagy átalakítható notebookra, mivel ezzel napi átlag 8 órás bekapcsolt állapot esetén évente körülbelül 17 ezer forintot spórolhatsz!

 

2. Az energiafogyasztás az olyan számításigényes feladatok esetén a legmagasabb, mint a játékok futtatása vagy a videók szerkesztése, ezek idejét limitáld tehát, ha alacsonyabb számlára vágysz!

 

3. Ha nem játszol a gépeden, elegendő lesz számodra az integrált videokártya is, amely jóval kevesebbet fogyaszt, mint a különálló megoldások.

 

4. Ne hagyd bekapcsolva a számítógépedet szükségtelenül, mivel egy öregebb asztali PC naponta közel 100 forinttal növeli meg az áramszámládat!

 

5. A filmezés az ultrabookokon a legolcsóbb, az áramszámlát óránként kevesebb, mint 1 forinttal terheli - a plazma TV költsége ennél 11-szer magasabb.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05