Egy új számítógéppel sokat spórolhatunk a rezsin

forrás: Prím Online, 2014. január 17. 15:45

Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak. Míg egy új ultrabook - a gép pontos típusától és a rajta futtatott szoftverektől függően - éves energiaköltsége nem haladja meg az 1 600 forintot, addig ez a szám az ötéves asztali PC-k esetében körülbelül 18 000 forint – napi átlagos 8 órás bekapcsolt állapot mellett.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az asztali PC-k fogyasztása akkor sem csökken számottevően, ha kikapcsoljuk a monitort, mivel a processzor és a videokártya tovább működhet. Egy öregebb gép óránként 4,5 Ft értékű áramot fogyaszt, ami 6,9 forintra is felkúszhat számításigényes alkalmazások, például játékok futtatása vagy videók lejátszása esetén.

 

 

Ez azt jelenti, hogy az ötéves, energiaéhes gépeket érdemes csupán a legszükségesebb feladatokra használni, mivel az áramszámlában hasonló súllyal szerepelhetnek, mint egy hűtő, fagyasztó vagy plazma TV. Egyetlen asztali számítógép éves áramszámlája elérheti akár a 36 ezer forintot, ha a felhasználók sosem kapcsolják ki a teljes számítógépet.

 

Energiafogyasztás szempontjából a számítástechnikai iparág másik végletét az ultrabookok jelentik, amelyek áramszámlája éves szinten sem haladja meg az 1600 forintot: egy ultrabook átlagos energiafogyasztása tizede egy idősebb asztali gépének. Az átlagos notebookok az ultrabookok és az asztali PC-k között teljesítenek, éves hozzájárulások az áramszámlához átlagosan kevesebb mint 2700 forint.

 

Egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 91 ezer forintot költ áramszámlára, ami azt jelenti, hogy idősebb asztali számítógépük új ultrabookra való lecserélésével a felhasználói szokásoktól függően évente hozzávetőleg 16-17 ezer forintot spórolhatnak.

 

 

5 tipp az energiatakarékos számítógépezéshez: 

 

1. Ha öt évnél idősebb asztali gépet használsz, fontold meg a lecserélését egy új ultrabookra, laptopra vagy átalakítható notebookra, mivel ezzel napi átlag 8 órás bekapcsolt állapot esetén évente körülbelül 17 ezer forintot spórolhatsz!

 

2. Az energiafogyasztás az olyan számításigényes feladatok esetén a legmagasabb, mint a játékok futtatása vagy a videók szerkesztése, ezek idejét limitáld tehát, ha alacsonyabb számlára vágysz!

 

3. Ha nem játszol a gépeden, elegendő lesz számodra az integrált videokártya is, amely jóval kevesebbet fogyaszt, mint a különálló megoldások.

 

4. Ne hagyd bekapcsolva a számítógépedet szükségtelenül, mivel egy öregebb asztali PC naponta közel 100 forinttal növeli meg az áramszámládat!

 

5. A filmezés az ultrabookokon a legolcsóbb, az áramszámlát óránként kevesebb, mint 1 forinttal terheli - a plazma TV költsége ennél 11-szer magasabb.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az európai gyártóvállalatok nem tudják eredményesen alkalmazni az okostechnológiákat

Az európai gyártóvállalatok kétharmada nem használja fel az okosgyárak működéséből szerzett elemzési adatokat a hatékonyabb döntéshozáshoz – derül ki a Fujitsu napokban közzétett vizsgálati eredményeiből. Bár az okosgyár-technológiák megtérülésével kapcsolatban teljes az egyetértés, a gyártóvállalatok többsége nem használja ki maradéktalanul a lehetőségeket. 

2019. október 14. 15:23

Harmadik alkalommal is megrendezik a régió legnagyobb startup eseményét Budapesten

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Regional Startup and Innovation Day-t november 7-én a Szépművészeti Múzeumban, amely nem csak Magyarország, de a régió egyik legnívósabb startup networking eseménye is egyben. Tavalyihoz képest, a résztvevők új programelemekre és még több nemzetközi viszonylatban is elismert partnerre számíthatnak a rendezvényen. 

2019. október 14. 13:55

Immár ötödik éve hirdeti meg az ABB egyetemi női mentorprogramját

Az ABB Kft. immáron az ötödik egymást követő évben hirdeti meg műszaki egyetemi és főiskolai női hallgatók számára az „ABB mentorprogram női hallgatóknak” elnevezésű programját. A projekt során a vállalat öt végzős hallgatót választ ki pályázat útján az energetika és automatizálás területéről. A pályázatra 2019. október 1. és november 11. között lehet jelentkezni. 

2019. október 14. 11:20

Zöld forradalom a Schneider Electric épületeiben

Idén októbertől a Schneider Electric 13 épülete már karbonsemlegesen működik, a társaság ezzel is hangsúlyozza elköteleződését a globális klíma-célkitűzések mellett. A cég 2018-ban 130 ezer tonnával csökkentette CO2-kibocsátását. 

2019. október 14. 10:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás