Az ATM-automaták 95%-án még XP fut

Lassan megszűnik a 12 éves rendszer támogatása

Czipperer Dia, 2014. január 21. 13:53

A világon rengeteg számítógépen futnak még régi operációs rendszerek, többek között a jó öreg XP is, melynek támogatása nemsokára megszűnik. Az NCR, amerikai bankautomata-gyártó adatai szerint az ATM-automaták többségén is még Windows XP teljesít szolgálatot.

A Windows XP operációs rendszer több mint 12 éve jelent meg a piacon, ám még ma is számos eszközön ezt a rendszert használják. A támogatás azonban néhány hónap múlva véget ér, egészen pontosan április 8-án.

 

Az ATM-automaták többségén még mindig az XP van jelen az NRC, bankautomata-gyártó adatai szerint. Ám, miután megszűnik a támogatás, ez azt is jelenti egyben, hogy nem lesznek számukra elérhetők a biztonsági frissítések sem. Így sürgető kérdéssé vált az ATM-ek frissítése, ami nem kis feladat, ha belegondolunk, hogy a világ összes bankjegykiadó automatájának 95%-áról van szó.

 

Április 8-áig a teljes átállás szinte lehetetlen. Ha csak az USA-t nézzük, a becslések szerint az ATM-ek nagyjából 15%-án fut majd április végére Windows 7. Az NCR szerint az Egyesült Államokban található automaták egy részében beágyazott változat található, amelyekhez 2016-ig van támogatás. Ám összességében az a helyzet, hogy az idő sürget, és sajnos az iparág lassan reagál a felmerülő problémákra.

 

 

A Microsoftnak van egy megoldása, méghozzá az, hogy a vállalatok vásárolhatnak egyéni támogatású szerződést – valószínűleg a bankok is ehhez a megoldáshoz folyamodnak majd –, mellyel meghosszabbíthatják XP támogatásukat. Kiemelt ügyfeleire tehát figyel a Microsoft, a JP Morgan már élt is a fent említett lehetőséggel, és egy évvel kitolták a teljes átállást.

 

Ám a The Verge felveti azt a problémát, amellyel sok bank kénytelen lesz szembesülni, nevezetesen, hogy egyes automaták esetében hardverfrissítésre vagy teljes leselejtezésre is szükség lesz. Hosszú távon viszont az új automaták sokkal inkább a felhasználói igényeknek megfelelőek lesznek: érintőképernyős, gyorsabb navigációt és működést garantálnak majd.

 

Forrás: Techspot.com

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

Noha korábban sokan idegenkedtek a digitális arcfelismerő rendszerektől, ma már egyre többen ezzel a megoldással oldják fel az okostelefonjukat, a következő évtizedben pedig várhatóan négyszeresére nő az arcfelismerés jelenleg 4 milliárd dolláros piaca. A rendezvényszervezéstől a vendéglátáson át a biztonságtechnikáig számos iparág húzhat hasznot a technológiából, és ebből magyar szakemberek is kivehetik a részüket. 

2022. augusztus 9. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20