Különleges oktatási központ nyílt Jászfényszarun

Czipperer Dia, 2014. január 23. 19:16

A Samsung ismét bebizonyította, hogy fontos számára Magyarország. Európa legnagyobb tévégyáráról ismert Jászfényszaru újfent középpontba került, ugyanis megnyitotta kapuit a Samsung Smart School, amely egy, nem a hagyományos értelemben vett oktatási intézmény a digitális kor vívmányaival felszerelve.

Jászfényszaru impozáns kastélyába szólt a meghívó a sajtó képviselőinek. A Rimóczi-kastély az elmúlt időben jelentősen megszépült (lásd a videón), ugyanis ez ad otthont a Samsung különleges oktatási központjának, a Smart Schoolnak, amelyet január 23-án adtak át.

 

Mitől smart?

 

A hagyományos oktatást egyre inkább kezdik kiegészíteni a digitális kor vívmányai, gondoljunk csak a projektorokra vagy a már egyre elterjedtebb digitális táblákra. Ennek szellemében alapította meg a Samsung és Jászfényszaru Önkormányzata közösen ezt a nem mindennapi oktatási központot, ahol a diákok Galaxy Note 10.1 2014 Edition táblagépeken tanulhatnak, és interaktív táblák segítik az oktatást.

 

Nem a hagyományos értelemben vett iskolára kell gondolni – bár a nyelv, irodalom, matek, biosz órák ott vannak a sorban a szakkörök mellett. Itt a gyermekek „plusz” órákat vehetnek, és megtanulhatják kezelni a modern kor vívmányait, természetesen "a’la Samsung".

 

 

A digitáliseszközök használata nemcsak a módszerben tér el, segíti is a gyermekeket. Például angol órán egy-egy párbeszéd rögzítésével és visszajátszásával tanulhatnak a hibáikból.

 

Papírspórolós, de teljesen hibátlan?

 

A gyermekek tehát táblagépeken tanulhatnak, ezeken kapják a tanártól a feladatot. Így teljesen elsajátíthatják egy-egy eszköz használatát, amellyel később, amikor munkájukhoz is szükség lesz ezekre a kütyükre, sokkal otthonosabban mozoghatnak majd ebben a környezetben. És mindehhez még könyvekre sincs szükség. Ez jó hír, több szempontból is. A szülőnek nem kell a drága, például nyelvkönyvekre költeni a pénzt, és környezetvédelmi szempontból sem utolsó.
 

 

Ám, a dolog hátulütője, hogy ezáltal a gyermek nem tudja hazavinni a tananyagot, nem tudja gyakorolni a feladatokat, vagyis megvan a gyengepont. Tény, hogy mindez csak új megoldásokat kínál, interaktív tanórákkal ösztönzik és fejlesztik a gyermekek készségeit, de a szakadék még mindig ott tátong a digitális vívmányok terjedése, és a családok lehetőségei között.

 

Igaz, hogy egyre több gyereknek szánt táblagép és hasonló kütyü jelenik meg a piacon, nem a mi hazánk ennek a kimondott célcsoportja. Sok szülő maga sem tudja, mire való ez a táblagép, így gyermekeik sem feltétlenül találkoznak ezekkel az eszközökkel. A technológia viszont rohamosan fejlődik, tehát lépést kell tartani a trendekkel. Erre nagyon jó a Samsung oktatási központja, amely kitágítja a lehetőséget a gyermekek előtt. A digitális kütyük a tanulást, bevonást segítik, ám ez önmagában nem azonos a tankönyvvel. Vagyis nem helyettesíti az eddigi módszerek, erről szó sincs, csupán kiegészíti azokat. Ilyen szempontból a gyenge pont talán mégsem olyan gyenge, nézőpont kérdése. Majd a központ visszajelzései döntik el, melyik igazolódik be inkább.

 

Miért pont Jászfényszaru?

 

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke lecsapott a kérdésre, mielőtt mi feltehettük volna. A válasz szerinte egyszerű. Európa legnagyobb tévégyárának központja ez a város, ahogy ő fogalmazott, a „Jászság szíve”, és a Samsung számára is a magyar piac központját jelenti.

 

Oktatás – de nem csak gyerekeknek

 

A Samsung digitális osztálytermei Európa 19 országának 140 iskolájában megtalálhatók, és most Jászfényszaru is csatlakozott a sorba. A program előnye, hogy nem csak a gyermekekre fókuszál, hanem a munkanélküli felnőttekre is. Van külön felnőttképzési program laborokkal, ahol a különböző Samsung termékekkel ismerkedhetnek, és ezek szervizelését sajátíthatják el, legyen szó légkondiról, tévéről, hűtőről vagy mosógépről.

 

 

Felnőttképzési labor

 

A három hónapos kurzus (192 óra) alatt elméleti és gyakorlati oktatás is folyik, hogy növeljék az elhelyezkedési lehetőségeket. Az órákat a jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai tartják.

 

 

Az iskolát – ahol már több mint 100-an tanulnak, és számuk a jövőben csak növekedni fog – Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár, Lee Kyu-Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere, és Nam Kwan-Pyo, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete adták át.


 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a WIWE

Hiánypótló funkcióval bővült a WIWE mobil EKG, mostantól szívritmus-variablilitás (HRV) mérés készítésére is alkalmas az eszköz. Az új funkciót biztosító frissítés a napokban vált elérhetővé a különféle applikációs webáruházakban, ráadás meglepetésként június 17-től egy hónapon keresztül a WIWE kedvezményes áron lesz megvásárolható. 

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

Magyarország piacvezető médiaoldali hirdetéskiszolgáló rendszere, az Adverticum AdServer a rendkívüli helyzetre való tekintettel ingyenesen biztosítja ügyfelei számára innovatív célzási megoldását. A „DataMe DMP adatok” néven bevezetett szolgáltatás segítségével az AdServer felhasználóinak lehetősége nyílik demográfia, ISP (internetszolgáltató) és érdeklődési körök szerint szegmentált adatokat a pontosabb célzás érdekében felhasználni. 

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

Történetének legjobb negyedévi üzemi eredményéről számolt be pénzügyi gyorsjelentésében az LG Electronics Inc. (LG). A dél-koreai vállalatcsoport 2020 január-márciusi időszakában 14,73 ezer milliárd won (12,45 milliárd dollár) konszolidált árbevételt ért el, míg az első negyedévi üzemi eredmény 1,09 milliárd wont (921,47 millió dollár) tett ki. 

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

A hazai oktatási piac két meghatározó szereplője került egy kézbe, a Training360 Kft. tulajdonosai ugyanis úgy döntöttek, hogy megvásárolják a NetAcademia Oktatóközpont Kft.-t. A saját tőkéből megvalósított akvizíció eredményeként a Training360 e-learning tanfolyamainak száma 500-ra nő, a két vállalat együttes tavalyi árbevétele pedig várhatóan meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

Ebben a kialakult nehéz helyzetben az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás arra törekszik, hogy segítse ügyfeleit és partnereit a gyártásuk és az üzleti tevékenységük fenntartásában, miközben számos munkavállalójuk otthonról dolgozik.

2020. április 20. 09:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás