Különleges oktatási központ nyílt Jászfényszarun

Czipperer Dia, 2014. január 23. 19:16

A Samsung ismét bebizonyította, hogy fontos számára Magyarország. Európa legnagyobb tévégyáráról ismert Jászfényszaru újfent középpontba került, ugyanis megnyitotta kapuit a Samsung Smart School, amely egy, nem a hagyományos értelemben vett oktatási intézmény a digitális kor vívmányaival felszerelve.

Jászfényszaru impozáns kastélyába szólt a meghívó a sajtó képviselőinek. A Rimóczi-kastély az elmúlt időben jelentősen megszépült (lásd a videón), ugyanis ez ad otthont a Samsung különleges oktatási központjának, a Smart Schoolnak, amelyet január 23-án adtak át.

 

Mitől smart?

 

A hagyományos oktatást egyre inkább kezdik kiegészíteni a digitális kor vívmányai, gondoljunk csak a projektorokra vagy a már egyre elterjedtebb digitális táblákra. Ennek szellemében alapította meg a Samsung és Jászfényszaru Önkormányzata közösen ezt a nem mindennapi oktatási központot, ahol a diákok Galaxy Note 10.1 2014 Edition táblagépeken tanulhatnak, és interaktív táblák segítik az oktatást.

 

Nem a hagyományos értelemben vett iskolára kell gondolni – bár a nyelv, irodalom, matek, biosz órák ott vannak a sorban a szakkörök mellett. Itt a gyermekek „plusz” órákat vehetnek, és megtanulhatják kezelni a modern kor vívmányait, természetesen "a’la Samsung".

 

 

A digitáliseszközök használata nemcsak a módszerben tér el, segíti is a gyermekeket. Például angol órán egy-egy párbeszéd rögzítésével és visszajátszásával tanulhatnak a hibáikból.

 

Papírspórolós, de teljesen hibátlan?

 

A gyermekek tehát táblagépeken tanulhatnak, ezeken kapják a tanártól a feladatot. Így teljesen elsajátíthatják egy-egy eszköz használatát, amellyel később, amikor munkájukhoz is szükség lesz ezekre a kütyükre, sokkal otthonosabban mozoghatnak majd ebben a környezetben. És mindehhez még könyvekre sincs szükség. Ez jó hír, több szempontból is. A szülőnek nem kell a drága, például nyelvkönyvekre költeni a pénzt, és környezetvédelmi szempontból sem utolsó.
 

 

Ám, a dolog hátulütője, hogy ezáltal a gyermek nem tudja hazavinni a tananyagot, nem tudja gyakorolni a feladatokat, vagyis megvan a gyengepont. Tény, hogy mindez csak új megoldásokat kínál, interaktív tanórákkal ösztönzik és fejlesztik a gyermekek készségeit, de a szakadék még mindig ott tátong a digitális vívmányok terjedése, és a családok lehetőségei között.

 

Igaz, hogy egyre több gyereknek szánt táblagép és hasonló kütyü jelenik meg a piacon, nem a mi hazánk ennek a kimondott célcsoportja. Sok szülő maga sem tudja, mire való ez a táblagép, így gyermekeik sem feltétlenül találkoznak ezekkel az eszközökkel. A technológia viszont rohamosan fejlődik, tehát lépést kell tartani a trendekkel. Erre nagyon jó a Samsung oktatási központja, amely kitágítja a lehetőséget a gyermekek előtt. A digitális kütyük a tanulást, bevonást segítik, ám ez önmagában nem azonos a tankönyvvel. Vagyis nem helyettesíti az eddigi módszerek, erről szó sincs, csupán kiegészíti azokat. Ilyen szempontból a gyenge pont talán mégsem olyan gyenge, nézőpont kérdése. Majd a központ visszajelzései döntik el, melyik igazolódik be inkább.

 

Miért pont Jászfényszaru?

 

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke lecsapott a kérdésre, mielőtt mi feltehettük volna. A válasz szerinte egyszerű. Európa legnagyobb tévégyárának központja ez a város, ahogy ő fogalmazott, a „Jászság szíve”, és a Samsung számára is a magyar piac központját jelenti.

 

Oktatás – de nem csak gyerekeknek

 

A Samsung digitális osztálytermei Európa 19 országának 140 iskolájában megtalálhatók, és most Jászfényszaru is csatlakozott a sorba. A program előnye, hogy nem csak a gyermekekre fókuszál, hanem a munkanélküli felnőttekre is. Van külön felnőttképzési program laborokkal, ahol a különböző Samsung termékekkel ismerkedhetnek, és ezek szervizelését sajátíthatják el, legyen szó légkondiról, tévéről, hűtőről vagy mosógépről.

 

 

Felnőttképzési labor

 

A három hónapos kurzus (192 óra) alatt elméleti és gyakorlati oktatás is folyik, hogy növeljék az elhelyezkedési lehetőségeket. Az órákat a jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai tartják.

 

 

Az iskolát – ahol már több mint 100-an tanulnak, és számuk a jövőben csak növekedni fog – Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár, Lee Kyu-Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere, és Nam Kwan-Pyo, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete adták át.


 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05