Különleges oktatási központ nyílt Jászfényszarun

Czipperer Dia, 2014. január 23. 19:16

A Samsung ismét bebizonyította, hogy fontos számára Magyarország. Európa legnagyobb tévégyáráról ismert Jászfényszaru újfent középpontba került, ugyanis megnyitotta kapuit a Samsung Smart School, amely egy, nem a hagyományos értelemben vett oktatási intézmény a digitális kor vívmányaival felszerelve.

Jászfényszaru impozáns kastélyába szólt a meghívó a sajtó képviselőinek. A Rimóczi-kastély az elmúlt időben jelentősen megszépült (lásd a videón), ugyanis ez ad otthont a Samsung különleges oktatási központjának, a Smart Schoolnak, amelyet január 23-án adtak át.

 

Mitől smart?

 

A hagyományos oktatást egyre inkább kezdik kiegészíteni a digitális kor vívmányai, gondoljunk csak a projektorokra vagy a már egyre elterjedtebb digitális táblákra. Ennek szellemében alapította meg a Samsung és Jászfényszaru Önkormányzata közösen ezt a nem mindennapi oktatási központot, ahol a diákok Galaxy Note 10.1 2014 Edition táblagépeken tanulhatnak, és interaktív táblák segítik az oktatást.

 

Nem a hagyományos értelemben vett iskolára kell gondolni – bár a nyelv, irodalom, matek, biosz órák ott vannak a sorban a szakkörök mellett. Itt a gyermekek „plusz” órákat vehetnek, és megtanulhatják kezelni a modern kor vívmányait, természetesen "a’la Samsung".

 

 

A digitáliseszközök használata nemcsak a módszerben tér el, segíti is a gyermekeket. Például angol órán egy-egy párbeszéd rögzítésével és visszajátszásával tanulhatnak a hibáikból.

 

Papírspórolós, de teljesen hibátlan?

 

A gyermekek tehát táblagépeken tanulhatnak, ezeken kapják a tanártól a feladatot. Így teljesen elsajátíthatják egy-egy eszköz használatát, amellyel később, amikor munkájukhoz is szükség lesz ezekre a kütyükre, sokkal otthonosabban mozoghatnak majd ebben a környezetben. És mindehhez még könyvekre sincs szükség. Ez jó hír, több szempontból is. A szülőnek nem kell a drága, például nyelvkönyvekre költeni a pénzt, és környezetvédelmi szempontból sem utolsó.
 

 

Ám, a dolog hátulütője, hogy ezáltal a gyermek nem tudja hazavinni a tananyagot, nem tudja gyakorolni a feladatokat, vagyis megvan a gyengepont. Tény, hogy mindez csak új megoldásokat kínál, interaktív tanórákkal ösztönzik és fejlesztik a gyermekek készségeit, de a szakadék még mindig ott tátong a digitális vívmányok terjedése, és a családok lehetőségei között.

 

Igaz, hogy egyre több gyereknek szánt táblagép és hasonló kütyü jelenik meg a piacon, nem a mi hazánk ennek a kimondott célcsoportja. Sok szülő maga sem tudja, mire való ez a táblagép, így gyermekeik sem feltétlenül találkoznak ezekkel az eszközökkel. A technológia viszont rohamosan fejlődik, tehát lépést kell tartani a trendekkel. Erre nagyon jó a Samsung oktatási központja, amely kitágítja a lehetőséget a gyermekek előtt. A digitális kütyük a tanulást, bevonást segítik, ám ez önmagában nem azonos a tankönyvvel. Vagyis nem helyettesíti az eddigi módszerek, erről szó sincs, csupán kiegészíti azokat. Ilyen szempontból a gyenge pont talán mégsem olyan gyenge, nézőpont kérdése. Majd a központ visszajelzései döntik el, melyik igazolódik be inkább.

 

Miért pont Jászfényszaru?

 

Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke lecsapott a kérdésre, mielőtt mi feltehettük volna. A válasz szerinte egyszerű. Európa legnagyobb tévégyárának központja ez a város, ahogy ő fogalmazott, a „Jászság szíve”, és a Samsung számára is a magyar piac központját jelenti.

 

Oktatás – de nem csak gyerekeknek

 

A Samsung digitális osztálytermei Európa 19 országának 140 iskolájában megtalálhatók, és most Jászfényszaru is csatlakozott a sorba. A program előnye, hogy nem csak a gyermekekre fókuszál, hanem a munkanélküli felnőttekre is. Van külön felnőttképzési program laborokkal, ahol a különböző Samsung termékekkel ismerkedhetnek, és ezek szervizelését sajátíthatják el, legyen szó légkondiról, tévéről, hűtőről vagy mosógépről.

 

 

Felnőttképzési labor

 

A három hónapos kurzus (192 óra) alatt elméleti és gyakorlati oktatás is folyik, hogy növeljék az elhelyezkedési lehetőségeket. Az órákat a jászberényi Liska József Katolikus Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanárai tartják.

 

 

Az iskolát – ahol már több mint 100-an tanulnak, és számuk a jövőben csak növekedni fog – Vályi-Nagy Vilmos, infokommunikációért felelős államtitkár, Lee Kyu-Jin, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyar Zrt. elnöke, Győriné Dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere, és Nam Kwan-Pyo, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete adták át.


 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

A Hack3 hackathon rendezvény egy izgalmas esemény a technológiai szakértők és a kreatív gondolkodású emberek számára. A rendezvényt február 24. és 26. között tartják, amely során a résztvevők közösen dolgoznak új technológiai megoldások kialakításán. A versenyzőknek lehetőségük van bemutatni kész megoldásaikat a zsűri előtt, és a legjobbak értékes nyereményeket nyerhetnek. A megbízó cégek pedig rövid idő alatt tudnak az általuk lefejleszteni kívánt termékhez közel kerülni. 

2023. február 19. 13:20

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

A cég hivatalos blogoldalán közzétett nyilatkozat szerint a Google Bard egyelőre felhasználók válogatott csoportjának lesz elérhető, de heteken belül a széles nyilvánosság számára is megnyílik majd.

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

Az LG Electronics (LG) a Life’s Good díjjal olyan globális innovátorokat támogat, amelyek vállalják, hogy segítenek jobb életkörülményeket teremteni mindenki számára. A verseny fődíját a dél-koreai Dot Inc. kapta.

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra azon társaságok számára, akik jelentős innovációs teljesítménnyel pályáznak és 2023. február 3-ig beadják nevezésüket.

2023. január 16. 18:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48