Cisco: gazdasági áttörést hozhat Kelet-Európában az IoE technológia

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 24. 10:18

Óriási potenciált, a gyökeres gazdasági átalakulás lehetőségét rejti magában a "minden a hálón" (Internet of Everything, IoE) technológia terjedése világszerte, Kelet-Európa pedig kifejezetten jó lehetőséget kínál a technológiát megragadó kezdő vállalkozásoknak - hangzott el a Cisco és a 3TS Capital Partners kockázati befektetési alap közös, a kelet-közép-európai országok szakújságírói számára csütörtökön rendezett telekonferencián.

A 2014-es év áttörést hozhat az IoE technológia terjedésében - vélekedett Michael Ganser, a Cisco közép-európai alelnöke. Az IoE eszközök, adatok, folyamatok és emberek összekapcsolásával exponenciálisan növekvő gazdasági potenciált képvisel. Az IoE megvalósításához számos jelentős technológiai újdonság, a dolgok internete (Internet of Things, IoT), a mobilitás, a számítástechnikai felhő és a big data (gigantikus adathalmazok gyűjtése és elemzése) járul hozzá.
 

A folyamat első eredményei már láthatóak. A Cisco által a globális GDP 70 százalékát adó 12 országban megkérdezett 7500 üzletember és IT-vezető válaszai alapján összeállított "IoE Value Index" azt mutatja, hogy a "minden a hálón" technológia 2013-ban világszerte 613 milliárd dollár értéket teremtett.
 

Az ipari forradalomhoz mérhető változás küszöbén állunk - mutatott rá Michael Ganser -, de most nem az emberi izomerő gépekkel való felváltásáról van szó, hanem arról, hogy nagy adattömeget gyűjtő és elemző technológiák igénybe vételével lehetőségünk nyílik jobb és megalapozottabb, "intelligens" döntések meghozatalára. Az IoE térnyerésének potenciális gazdasági előnyét a Cisco 2020-as távlatban globális szinten 19 ezer milliárd dollárra becsüli, amelyhez a magánszféra 14 ezer milliárd dollárral, a közszféra 5 ezer milliárd dollárral járulhat hozzá.
 

Michael Ganser a spanyolországi Barcelona példájával ábrázolta a IoE technológiai forradalomban rejlő lehetőségeket. A barcelonai városvezetés a város infrastruktúrájának teljes körű összekapcsolásával, az "okos" közvilágítás, vízellátás, tömegközlekedés, parkolási rendszer, szennyvízkezelés bevezetésével 70 százalékkal csökkenti majd az energiafelhasználást 2020-ig, ugyanakkor 47 ezer új munkahelyet is teremt, 4500 vállalatot vonz a térségébe, és 8,9 milliárd euró bevételi többletre is szert tehet.
 

Pekka Maki, az informatikai start-up vállalatok finanszírozására szakosodott egyik legnagyobb kelet-közép-európai kockázati tőkebefektető társasága, a 3TS Capital Partners ügyvezető partnere szerint az IoE-ben rejlő lehetőségek kiaknázásához az ideális nagyságrendet egy-egy város "behálózásának" megteremtése jelenti. Ehhez elsősorban modern, nyílt gondolkodású városvezetésre van szükség, a kormányzati intézkedések másodlagosak - vélte. Megfogalmazása szerint "globális szinten kiegyenlített pályán játszunk, vállalatok versenyeznek vállalatokkal, nem pedig országok országokkal".
 

Minden a vállalkozókon múlik - hangsúlyozta a 3TS Capital szakembere. A vállalkozók változtatják meg a világot alulról felfelé építkezve. Nem kell kormányzati intézkedésekre várni, hanem bele kell vágni. Az emberek változásra éhesek, javítani szeretnék helyzetüket. "Mi ebben segítünk nekik az ígéretes vállalkozások finanszírozásával. Ahol nyílt városvezetést és világszínvonalú innovációt találunk, ott segítünk a vállalkozást globális növekedési pályára állítani" - mondta Pekka Maki.
 

A 3TS Capital Partners 103 millió euró alaptőkével indította el TCEE Fund III alapját elsősorban informatikai, internet-, média- és távközlési technológiai vállalatok finanszírozására. Az alap befektetői között van a Cisco, az EBRD, az Európai Befektetési Alap (EIF) és az OTP bank is. Az új alappal együtt a 3TS Capital Partners által kezelt befektetési összeg már meghaladja a 300 millió eurót.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05