A cukorral töltött akkumulátoroké a jövő?

Farkas Norman, 2014. január 29. 10:00

A Virginia Tech kutatói környezetbarát, cukor-alapú energiacellákkal rukkoltak elő, melyek hamarosan lemoshatják a piacról a lítium-ion akkumulátorokat.

Napjainkban az üzemidő jelenti az egyik legnagyobb problémát az okostelefonok és egyéb mobil eszközök kapcsán. Ennek oka, hogy a bennük dolgozó processzorok egyre erősebbek, a megjelenítőik pedig egyre nagyobbak, emiatt energiafogyasztásuk nő, ám az akkumulátorok kapacitását csak módjával lehet növelni, hiszen az több helyet igényel, s ennek biztosítása nehezen megoldható – főleg, ha azt szeretnénk, hogy az adott készülék kecses, vonzó formát öltsön.

 

Szerencsére folynak már kutatások az akkumulátor technológiák frontján is, így idővel több életképes megoldás is születhet a fenti problémára. Most is egy ilyen projekt került reflektorfénybe.

 

 

A Virginia Tech kutatói kifejlesztették a „jövő akkumulátorát”, amely metanol-alapú cellák helyett cukor-alapú energiacellákból építkezik. Ezek előnye, hogy környezetbarát kémiai folyamatok révén biztosítják a készülékek energiaellátását, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, s mindemellett rendkívül gyorsan újratölthetők.

 

Amennyiben a kutatás a tervek szerint halad, a jelenleg csak prototípusok formájában létező cellák már három éven belül piacra kerülhetnek. 

[Forrás: Übergizmo]

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24