A cukorral töltött akkumulátoroké a jövő?

Farkas Norman, 2014. január 29. 10:00

A Virginia Tech kutatói környezetbarát, cukor-alapú energiacellákkal rukkoltak elő, melyek hamarosan lemoshatják a piacról a lítium-ion akkumulátorokat.

Napjainkban az üzemidő jelenti az egyik legnagyobb problémát az okostelefonok és egyéb mobil eszközök kapcsán. Ennek oka, hogy a bennük dolgozó processzorok egyre erősebbek, a megjelenítőik pedig egyre nagyobbak, emiatt energiafogyasztásuk nő, ám az akkumulátorok kapacitását csak módjával lehet növelni, hiszen az több helyet igényel, s ennek biztosítása nehezen megoldható – főleg, ha azt szeretnénk, hogy az adott készülék kecses, vonzó formát öltsön.

 

Szerencsére folynak már kutatások az akkumulátor technológiák frontján is, így idővel több életképes megoldás is születhet a fenti problémára. Most is egy ilyen projekt került reflektorfénybe.

 

 

A Virginia Tech kutatói kifejlesztették a „jövő akkumulátorát”, amely metanol-alapú cellák helyett cukor-alapú energiacellákból építkezik. Ezek előnye, hogy környezetbarát kémiai folyamatok révén biztosítják a készülékek energiaellátását, nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, s mindemellett rendkívül gyorsan újratölthetők.

 

Amennyiben a kutatás a tervek szerint halad, a jelenleg csak prototípusok formájában létező cellák már három éven belül piacra kerülhetnek. 

[Forrás: Übergizmo]

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59