Két szolgáltatással bővül a mobiltárca tesztelése

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 31. 09:33

Két új szolgáltatással bővül februárban a mobiltárca alkalmazás tesztelése, egyben június végéig meghosszabbították a tavaly év közepén indult, és eredetileg fél évre tervezett tesztidőszakot - közölte a Magyar Mobiltárca Szövetség.

A mobiltárca egy olyan alkalmazás, amely képes egy helyre gyűjteni, és akár kiváltani a jelenleg pénztárcánkban hordott plasztikkártyákat, és virtuális formában megjeleníti azokat az okostelefonunkon. Segítségével az érintés nélküli technológiával (NFC) felszerelt okostelefon alkalmassá válik a fizetésre, vagy akár hűségpontok gyűjtésére és beváltására.
 

A közlemény szerint az NFC a jövőben olyan alapfunkcióvá válik a telefonokban, mint a mobilinternet-elérés vagy a kamera. A hazai mobilszolgáltatók várakozásai szerint 2014 végére az új okostelefon értékesítések nagy része már NFC-képes készülék lesz. Az NFC-technológián alapuló fizetés pedig egyre több elfogadóhelyen lehetséges: a Magyar Nemzeti Bank 2013. első félévi statisztikája szerint Magyarországon 22 ezer terminál képes PayPass típusú, érintéssel működő fizetésre.
 

A mobiltárca alkalmazás nyilvános magyarországi tesztelése 2013 júliusában indult 2000 fő részvételével. A Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával megvalósuló projektben részt vesz mindhárom mobilszolgáltató - a Magyar Telekom, a Vodafone Magyarország és a Telenor Magyarország -, továbbá az OTP Bank, a MasterCard kártyatársaság és a SuperShop hűségprogram. A szolgáltatás technikai hátterét az ANY Biztonsági Nyomda (korábbi nevén Állami Nyomda) biztosítja.
 

A tesztelés első hat hónapjában a résztvevők több mint 20 ezer sikeres fizetési, illetve 3 ezer hűségpont tranzakciót hajtottak végre és összesen 60 millió forintot fizettek ki ilyen módon. A mobiltárcát eddig több mint 2200 érintés nélküli fizetésre lehetőséget biztosító helyen használták fizetésre, illetve közel 230  SPAR/Interspar üzletben hűségpont gyűjtésre.
 

Februártól az Interticket és az All You Can Move (AYCM) SportPass kibocsátója, a Klub Rekreációs Kft. is csatlakozik a mobiltárca teszteléshez. Az AYCM sportbérlet NFC-s változatával 8 budapesti sportlétesítménybe léphetnek be telefonjukkal a tesztben résztvevők. Az Interticket jegyrendszerén (jegy.hu) keresztül vásárolt jegyek pedig letölthetők a mobiltárcába, így az előadásra való belépéskor elegendő lesz a telefont a jegykezelőnél lévő olvasóhoz érinteni.

Kulcsszavak: mobilfizetés MobilTárca

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás