Sok vállalat szerint a BYOD trend egyre nagyobb veszélyt jelent

A kelet-európai vállalatok többsége aggódik a mobil eszközök miatt

forrás: Prím Online, 2014. január 31. 18:02

Egyre több vállalat szerint a személyes mobil eszközök munkahelyi használata (BYOD) veszélyt jelent a vállalatokra nézve. Ám a Kaspersky Lab és a B2B International „Globális vállalati informatikai biztonsági kockázatok” című felmérése azt mutatja, kevesen tervezik, hogy korlátozásokat vezetnek be ezek használatára. Huszonnégy ország vállalatainak képviselőit kérdezték meg a témával kapcsolatban. 

A felmérésben leginkább a japán vállalatvezetők fejezték ki aggodalmukat, ugyanis 93 százalékuk szerint, a BYOD trend egyre nagyobb veszélyt jelent minden vállalkozás számára. Az észak-amerikai vállalatok 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyre nagyobb aggodalomra ad okot ez a folyamat, míg a közel-keleti országok vállalatainak 65 százaléka nyilatkozott így. Végül a kelet-európai országok vállalatai gondolják legkevésbé, hogy nagy veszélyt jelent a BYOD trend, ugyanis a megkérdezett vállalatok csak 54 százaléka ismerte el, hogy potenciális veszélyforrásnak tartja az egyre népszerűbb, integrált személyes eszközök jelenlétét.

 

 

A sok aggodalom ellenére, azonban a legtöbb vállalat nem tervezi, hogy tiltó intézkedéseket vezet be a személyes eszközökkel kapcsolatban. Éppen ellenkezőleg, körülbelül 33 százalékuk nyilatkozta azt, hogy terveik között szerepel a személyes mobil eszközök integrálása a vállalati környezetbe, míg 37 százalékuk nem hisz a tiltó intézkedésekben.

 

Ennek ellenére a tiltás mellett érvelő vállalatok száma is évről évre emelkedik: míg 2011-ben csak a vállalatok 6 százaléka állt ezen álláspont mellett, addig ez a szám már 2012-ben 15 százalék, míg 2013-ban 19 százalék volt.

 

Nem nehéz belátni, hogy miért is jelentenek növekvő veszélyt a mobil eszközök: a felmérés is mutatja, hogy a személyes eszközök helytelen használata az egyik leggyakoribb oka a vállalati biztonsági incidenseknek. A vállalatok közel 6 százaléka válaszolta azt, hogy szenvedett már adatszivárgást a mobil e-mail kliensek és szöveges üzenetek miatt. A károk ellenére, azonban kevés vállalat alkalmaz speciális szoftvert a mobil eszközök védelmére. Bár a vállalatok 39 százaléka használ integrált vírusvédelmet, de csak 28 százalékuk alkalmaz Mobile Device Management megoldást. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05