Deloitte: a magyar cégek is szervezett kibertámadások célpontjai lehetnek

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 3. 13:00

Az elmúlt hónapok tendenciái azt jelzik, hogy a kiberbűnözők egyre gyakrabban vesznek célba magyar vállalatokat is, ezért tudatos felkészülésre és a kiberbiztonsági incidensek elhárításának begyakorlására lenne szükség - állapítja meg a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. (Deloitte Zrt.) az MTI-hez hétfőn eljuttatott tanulmányában.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője a közleményben kiemelte, hogy a hazai és a nemzetközi trendek tanúsága szerint 2014-ben egyre több IT-biztonsági kockázattal kell számolnia a vállalatoknak. Gyakoribbá válhatnak az idén a kifejezetten pénzbeli haszonszerzés céljából indított kifinomult, komplex támadások.
 

A kiberbűnözők egy része szilárd pénzügyi háttérrel rendelkezik, egyre több és kifinomultabb eszközöket alkalmaz, és a végrehajtott támadások az utóbbi időben világszerte jóval tervezettebbekké váltak. A hazai cégeket ennek tükrében főként a megfelelő tudással felvértezett szakemberállomány és az esetleges támadásokat szimuláló incidensgyakorlatok hiánya miatt fokozott veszély fenyegeti - figyelmeztetett a szakember. Hozzátette, a lemaradás az infrastruktúrában kevéssé érzékelhető ugyan, de az alkalmazások fejlesztésében, a folyamatok összehangolásában még gyakoriak a biztonsági hiányosságok.
 

Antal Lajos elmondta: a legfontosabb lépés a hazai cégek számára a tudatos gondolkodás erősítése, annak megértése lenne, hogy a gyenge informatikai biztonságnak a vállalat adataira, működésére és pénzügyeire nézve is komoly következményei lehetnek. Fontos, hogy a cégek több figyelmet és erőforrást biztosítsanak szakembereikre, beleértve a továbbképzésüket is.
 

Nem elég ugyanakkor csak a megelőzésre figyelni, hiszen még a legbiztonságosabb rendszereket és a legéberebb vállalatokat is érheti támadás - mutatott rá. Éppen ezért jó előre ki kell dolgozni a támadások esetén követendő eljárásrendet - jogi, műszaki, üzleti, szervezeti és marketingterületen egyaránt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38