A jövő autói egymással kommunikálhatnak

Az amerikai kormány megoldása csökkentené a balesetek számát

Czipperer Dia, 2014. február 4. 15:39

Az Egyesült Államok kormánya olyan technológiát építene a jövőben az autókba, amellyel a járművek egymással képesek lennének kommunikálni, így elkerülhetőek lennének a balesetek.

Az USA kormányA vizsgálja annak lehetőségét, hogyan valósulhatna meg az autók közötti kommunikáció az utakon. A jelenlegi közlekedési miniszter, Anthony Foxx az USA Todaynek elmondta, hogy egy új megoldással szeretnék csökkenteni az autóbalesetek és a sérülések számát.

 

Az autókban egy jeladó berendezés, úgynevezett transzponder lenne elhelyezve, amely olyan információkat küldene az adott járműről, mint a helyzet, sebesség. Ezek egy perc alatt 10-szer frissülnének minden irányban. Ezáltal minden úton lévő autó azonos információkat kapna a másik autókról.

 

A rendszerbe egy automatikus fék is beépíthető, amellyel elkerülhető egy esetleges ütközés. Az amerikai Közlekedési Minisztérium munkatársai szerint akár a balesetek 80%-a is megelőzhető lenne egy ilyen megoldással.

 

Ez a technológia már az autókba lenne építve, ehhez a tulajdonosoknak azonban új kocsit kellene vásárolniuk. Ez nagyjából 100-200 dollárral növeli meg a jármű vételárát. Egyelőre nem lehet arról tudni, hogy régebbi modellekbe utólag beépíthető lesz-e. Az Obama-kormány még ebben a hónapban jelentést ad ki ez ügyben, amely részletezi megállapításaikat.

 

Forrás: Techspot.com

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Fidelity: Nyernek az elektromos autók?

Aki napjainkban autóval végighalad egy európai belváros utcáin, azonnal számos nyomát láthatja a forgalmi trendek változásának. A külön kerékpáros sávok, az elektromos buszok, az elektromos töltőállomások és a szédült ütemben emelkedő parkolási díjak mind-mind azt jelzik, hogy a személyautók, főleg a belső égésű motorral felszereltek, már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült belső kerületekben. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity piaci megfigyelőinek előrejelzései szerint az éghajlatkímélő meghajtási módok versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, melyek idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező belső égésű motorokkal gyártott társaikat1.

2023. június 6. 12:41

A Continental új gumiabroncsa minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas

A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak elterjedtnek, azonban ma már elképzelhetetlen nélkülük a gumiabroncspiac: az autósok egyre nagyobb számban használják ezt a típust személyautók és SUV-k esetén egyaránt. A többszörösen díjnyertes elődmodell továbbfejlesztésével a Continental AllSeasonContact 2 néven eddigi legjobb egész évben használható abroncsát vezeti be a piacra, amely minden időjárási helyzetben kiváló vezethetőséget biztosít.

2023. június 2. 20:22

Világcsúcs és két arany: tarolt a Széchenyi-egyetem csapata

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és városi kisautó kategóriában, az utóbbiban ráadásul saját tavalyi világcsúcsát megdöntve. Az eredmény egyszerre mutatja a győri intézményben folyó gyakorlatorientált képzések és a tehetséggondozás magas színvonalát.

2023. május 29. 13:38

Bemutatta új autóját a SZEnergy

Tavaly nyáron világcsúccsal nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági autóversenyét a győri SZEnergy Team, amely idén is indul a Shell-Eco Marathonon: a hagyományos városi kisautó kategóriában címvédésre készül, az önvezető versenyen pedig a tavalyi második hely után idén a dobogó legfelső fokát célozta meg. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata a napokban mutatta be fejlesztéseit és leplezte le idei autóját, majd hamarosan utazik Franciaországba, ahol május 19-én már az autonóm versenyszámban szerepel.

2023. május 17. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39