Hamarosan robotok takarítanak helyettünk

forrás: Prím Online, 2014. február 11. 13:48

A Dyson vállalat vezetője szerint a közeljövőben piacra kerülnek azok a robotok, amelyek elvégzik helyettünk a háztartási munkákat. Sir James Dyson ipari tervező és feltaláló egyik remek találmánya a nagynyomású levegőt használó kézszárító berendezés (Airblade), amely egy másodperc alatt lehúzza a vizet a kezünkről. Az angol úriember cége emellett kiváló minőségű porszívókat gyárt.

Dyson ezúttal még nagyobb fába vágta a fejszéjét, a japánokat megelőzve szeretné elkészíteni az első, megfizethető árú, sokcélú háztartási robotot. Ennek érdekében 5 millió fontot fektetett be egy olyan kutatásba, amely szimultán lokalizációs és felderítőrendszert fejlesztene a tervezett projekthez, ugyanis a „mester” szerint a tökéletes vizuális tájékozódás a kulcs ahhoz, hogy ezek a droidok elkészülhessenek.


Ha a robotok képesek lesznek háromdimenziós térképet készíteni a lakásról és memóriájukkal feldolgozni azt, akkor az emberhez hasonlóan kölcsönhatásba tudnak lépni a környezetükkel. „Ha eljutunk erre a szintre, akkor bátran megkérhetjük a droidot, hogy tisztítsa meg az ablakot, mert tudni fogja, merre menjen, elvégzi a munkát, aztán jöhet a többi feladat” – mondta Sir James Dyson. A feltaláló szerint ez csak az út eleje, azt vizionálja, hogy hamarosan járőrdroidok fogják az utcákat róni, melyek őrzik az emberek, lakások biztonságát és értesítik a hatóságokat, ha tűz- vagy baleset történik.

A Dyson vállalat mellett a japánok is hasonló projekten dolgoznak, sőt a feltaláló szerint a Google hamarosan egy egész robotsereget dob piacra, mert az utóbbi időben olyan cégekbe invesztált be, melyek robottervezéssel és a mesterséges intelligencia kifejlesztésével foglalkoznak.


forrás: MNO.hu / fotó: telegraph.co.uk
 

Kulcsszavak: robot Dyson tudomány

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar biotech innováció segíthet megelőzni a munkahelyi koronavírus-gócpontok kialakulását

A magyar Neumann Diagnostics két nemzetközileg alkalmazott technológiai újítást – az önmintavételezést és a csoportos mintavizsgálatot - egyesítve kínál különlegesen hatékony megelőző célú koronavírus szűrési módszert cégek és intézmények számára. A szolgáltatással egy munkavállaló egyszeri koronavírus tesztelése tízezer forintos áron végezhető el. 

2020. augusztus 14. 18:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás