Viszlát, Flappy Bird! – besokallt az idegölő játék fejlesztője

Farkas Norman, 2014. február 11. 14:38

Az iOS és az Android alkalmazásboltjában fél éve megjelent Flappy Bird fejlesztője, Dong Nguyen állítólag megijedt az utóbbi hetekben hirtelen jött pénztől és hírnévtől, ezért úgy döntött, eltávolítja a játékot a virtuális üzletpolcokról. Vajon Nguyen tényleg besokallt, vagy ez csak egy frappáns marketingfogás? A játékot elnézve egyébként még az is előfordulhat, hogy a dühös felhasználóktól rettent meg emberünk.

2013 közepén került fel az App Store, majd a Play Store kínálatába a Flappy Bird nevű játék, melynek lényege roppan egyszerű: egy madarat kell átvezetnünk vastag csövek közötti szűk réseken. (Ezek a csövek egyébként nagyon hasonlítanak a Nintendo Mariójában látottakhoz.) Amennyire egyszerű a szabály, annyira nehéz maga a játék, szerencsétlen szárnyast ugyanis olyan nehéz irányítani, hogy a legtöbb játékos örül, ha 4-5 résen átér vele. Emiatt sokaknál kiverte a biztosítékot a program, ami kapcsán több érdekes (szimplán viccesnek hiba lenne nevezni őket) videó is született. Itt az egyik.

 

A Flappy Bird népszerűsége néhány hete erősen megnőtt (valószínűleg idegesítő mivolta miatt), fejlesztője, Dong Nguyen pedig a játék folytatásáról mesélt a The Verge-nek. Néhány napja azonban fordult a kocka, s emberünk aggasztó posztokkal lepte meg Twitter követőit.

 

Nguyen arról csiripelt, hogy a Flappy Bird megváltoztatta az életét a hirtelen jött pénz (napi 50 ezer dollár, azaz cirka 11 millió forint ütötte a markát hirdetési bevételekből) és népszerűség által, s ezzel „képtelen lépést tartani”, nyugalomra vágyik.  Emiatt pedig törli a játékot az Apple és a Google alkalmazásboltjából is, azaz az iOS és Android júzerek is búcsút vehetnek a bosszantó madártól. A Flappy Bird mindettől függetlenül nem kerül más kezébe, – ragaszkodik művéhez Nguyen – ugyanakkor gyűlöli is. Talán majd a következő játékai feledtetik vele a megrázkódtatást – csak nehogy túl sikeresek legyenek.

 

 

Külső szemlélőként nézve több, mint furcsa Nguyen viselkedése. Sokan előbb gondolnának arra, hogy a bedühödött játékosoktól ijedt meg, s azért tette pakolópályára az appot, minthogy a túl sok pénz és nagy népszerűség miatt. A dolog hátterében azonban a marketing is állhat, hiszen a Flappy Birdről sokkal többen tudnak, mióta alkotója elkezdett nyavalyogni. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a játékban szereplő, Marióból kölcsönzött csövek miatt a Nintendo esetleg már kopogtatott Nguyen ajtaján, s a fejlesztő emiatt, kvázi kényszerből döntött a játék eltávolítása mellett.

 

A játék vasárnap délután eltűnt a fent említett alkalmazásboltokból, de aki korábban letöltötte, természetese tovább próbálgathatja a szárnyait. Jelenleg ott tartunk, hogy Flappy Birddel telepített iPhone-okat árulnak méregdrágán az e-Bayen, szóval ha Nguyen nem is, valaki biztos meg szeretne gazdagodni az egyébként idegölő játék eltűnésén.

 

 

Van egy jó hírünk, ha ki szeretnéd próbálni a játékot! Létezik belőle böngészőbe portolt változat (például itt), amit könnyedén elérhetsz – s így kb. 800 angol fontot spórolsz, ha csak emiatt csaptál volna le a fent belinkelt iPhone-ra.

 

[Forrás: The Verge]

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50