Előadásokkal és kiállítással ünnepelték a Masat-1 második születésnapját

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 14. 11:23

Előadásokkal és kiállítással ünnepelték a Masat-1 műhold születésnapját csütörtökön, felbocsátásának második évfordulóján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

A Műegyetemi fiatalok sikerei az űrben című szakmai ismeretterjesztő rendezvény előadói többek között beszámoltak a Masat-1 elmúlt egy évéről, hatásáról és jövőképéről, az Európai Űrügynökség által meghirdetett rakéta- és ballonkísérletek műegyetemi sikereiről, valamint a műholdas adatok kutatási és gyakorlati alkalmazásairól.
 

Horváth Gyula, a Masat-1 projektmenedzsere előadásban ismertette, hogy a 2012. február 13-án pályára állított első magyar fejlesztésű műhold eddig tízezer-ötszázszor kerülte meg a Földet.
 

A 437 MHz-es rádióamatőr sávban kommunikáló Masat-1 folyamatosan küldi az adatcsomagokat és a fedélzetén található kamerával ez idáig több mint 200 felvételt készített a Földről. Az űreszköz eddig több mint 22 millió adatcsomagot sugárzott, ezek nagyjából egyharmada a Masat-1 csapat központi szerverére érkezett, ami körülbelül 440 megabájt adatnak felel meg - hangsúlyozta Horváth Gyula.
 

Az elmúlt egy év jelentős fejlesztése volt a földi vezérlő állomások, azaz a BME E épületben található elsődleges, illetve az Érden található másodlagos földi vezérlő állomás teljes automatizálása és távvezérelhetővé tétele. Az elsődleges földi állomás kialakításakor kiemelt cél volt, hogy egyúttal bemutató és oktató állomás is legyen, amely alkalmas arra, hogy az érdeklődőknek megmutassa a Masat-1 és a hozzá tartozó rendszerek felépítését, működését, valamint a műhold üzemben tartásához szükséges folyamatokat.
 

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára az esemény zárásaként elmondta: a Maszat-1 jó példa arra, hogyan lehet rugalmasan és gyorsan reagálni az új technológiai kihívásokra. Hozzátette: a minisztérium egy ösztöndíjpályázat kiírását tervezi egyetemisták számára ötleteik, fejlesztéseik megvalósításának támogatására.
 

Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK) dékánja bejelentette, hogy pályázatot hirdetnek "kisműholdak fedélzetére kerülő, a Föld környezetét, felszínét vizsgáló mérésre". A kétfordulós pályázattal a 18 év alatti, illetve a 18 és 35 év közötti fiatalokat kívánják megszólítani.
 

Az első fordulóban a pályázó anyagának tartalmaznia kell a mérendő fizikai mennyiség, illetve paraméter leírását, valamint a mérési eljárás elvét és rendszertervét. A pályázatokat április 12-ig várják.
 

A rendezvényen az érdeklődők megtekinthették a Magyar Asztronauta Társaság Világűr emberközelben című tárlatát, és a Masat-1 műholddal kapcsolatos relikviákat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05