Magához tért mesterséges álmából a kínai holdjáró, de még kérdéses a felépülése

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 14. 12:26

A szakértők még nem adták fel a kínai holdjáró, a Jáde nyúl "meggyógyítását", miután a második holdi éjszaka idejére hibernált járművet sikeresen "felébresztették" - jelentette a kínai média csütörtökön.

A kínai nevén Jütu rover meghibásodásáról közvetlenül a most véget ért kéthetes holdi éjszaka kezdete, január 25-e előtt adtak ki közleményt, de részletesen nem közölték, mi a meghibásodás lényege, illetve oka. A holdjárót a fél földi hónapon át tartó sötétségre és rendkívüli hideg időszakra tehát átmenetileg hibás állapotban iktatták ki.
 

A kínai holdprogram szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy a Jütu "visszatért az életbe", eszerint megnőtt az esélye annak, hogy megjavítsák; a műszaki vezérlésével kapcsolatos problémák elhárításán a szakemberek tovább dolgoznak.
 

A 140 kilogrammos, hatkerekű kutatóberendezést a Csang'o-3 űrszonda szállította a Holdra tavaly december közepén, s másnap már ki is gördült a Hold felszínére. Eredetileg három hónaposra tervezett küldetése során a felszín alatti geológiai alakzatokat térképezné fel, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételének vizsgálata a feladata. Tudományos vizsgálataihoz radarja, panorámakamerája, röntgenkészüléke és infravörös képalkotó berendezése van.
 

A kínai médiában korábban már arról cikkeztek, hogy a világ eddigi, csaknem 130 holdszondákkal összefüggő kísérletének eredményessége 51 százalékosnak mondható, s több amerikai, japán és indiai próbálkozás is kudarccal végződött. Ez azt sejtette, hogy a közvéleményt igyekeznek felkészíteni a kínai részsiker elfogadására, a közkedvelt Jütu elvesztésére.
 

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amely sikeres, sima leszállást hajtott végre a Holdon, csaknem negyven éve nem történt hasonló esemény.
 

A Csang'o-3 küldetése az egyszerre tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi célokat szolgáló kínai Hold-program második szakaszának része. A jövőben a program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be és hoznak a Földre. Kína 2020-ra saját űrállomás megnyitását tervezi, majd 2024 körül mindezt követné kínai űrhajós Holdra szállása.

Kulcsszavak: űrkutatás Kína tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09