Négy hónapjába telt egy iráni hackertámadás elhárítása az amerikai haditengerészetnek

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 19. 07:22

Négy hónapjába telt az amerikai haditengerészetnek, hogy felszámolja egy iráni hackertámadás következményeit; emiatt kellemetlen kérdésekre kell majd válaszolnia szenátusi meghallgatásán Michael Rogers altengernagynak, akit Barack Obama elnök a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) élére jelölt - közölte keddi számában a The Wall Street Journal.

A lap szerint nem valószínű, hogy az ügy kisiklatná Rogers kinevezését, aki a szenátusi jóváhagyás esetén a Pentagon kibernetikai parancsnokságának irányítását is át fogja venni. A támadás azonban azt bizonyítja, hogy az iráni számítástechnikai támadások igen kifinomultakká váltak. A hackerek a haditengerészet és a tengerészgyalogság egy nem titkosított számítógép-hálózatába törtek be és az oda telepített kémszoftver segítésével képesek voltak megfigyelni a rendszer "vérkeringését".
 

A behatolás következményeit novemberben sikerült véglegesen felszámolni a 2500 helyszínen mintegy 800 ezer felhasználóval rendelkező hálózatban. A lapnak név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint a hackerek a titkosított hálózatba nem jutottak be.
 

A támadás elhárítására irányuló Gördülő Dagály fedőnevű műveletet Rogers, a haditengerészet kibernetikai biztonsági parancsnoka irányította. A minden korábbinál eredményesebb iráni hackertámadás okozta károk kijavítása mintegy 10 millió dollárba került, ám a költségek valószínűleg emelkedni fognak, mert a támadás nyomán elrendelték a haditengerészet és a Pentagon komputerrendszereinek felülvizsgálatát.
 

Az NSA és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága élére kiszemelt altengernagyot várhatóan márciusban hallgatják majd meg a szenátusban. A haditengerészet számítógépes rendszerébe történt iráni behatolásra vonatkozó kérdésekre zárt ajtók mögött fog válaszolni.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A biztonságos internet napja: valós félelem a lehallgatás és az adathalászat

„Főszerepben a biztonság!” – ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.

2023. február 3. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46