Pályázatot hirdet a Műszaki Egyetem űrtechnológiai fejlesztési ötletekre

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 19. 08:29

Kétfordulós pályázatot hirdet Műholdas misszió 2014 címmel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME VIK) nano- és pikoműholdak fedélzetén megvalósítható, a Föld környezetét vagy felszínét vizsgáló mérésekre, biológiai jellegű kísérletekre és űrtechnológiai fejlesztési ötletekre.

A két korosztály - 18 év alattiak, valamint a 18 és 35 év közöttiek - számára kiírt pályázatra jelentkezők javaslatot tehetnek új érzékelők alkalmazására, a meglévő adatok feldolgozására és biológiai jellegű kísérletekre. A javasolt mérésnek, illetve kísérletnek megvalósíthatónak kell lennie egy vagy több, flottában repülő nano- vagy pikoműholdon - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
 

Az űrtechnológia körébe tartozó ötletek vonatkozhatnak például kis műholdak korszerű energiaellátó, -tároló rendszereire, fedélzeti berendezések konstrukciójára, alkatrész-választási szempontokra, a hőegyensúly biztosítására, hatékonyan működő helyzetstabilizálási elvekre, a kockák struktúrájának, szerkezeti anyagának megválasztására.
 

Az első fordulóra benyújtott pályázati anyagnak tartalmaznia kell a mérendő fizikai paraméter és biológiai jellemző leírását, valamint a mérési, kísérleti eljárás elvét és rendszertervét, illetve űrtechnológiai fejlesztési javaslat esetén a szerkezet, berendezés vagy technológia elvét, megvalósításának módját, valamint az alkalmazásából származó várható előnyöket.
 

Az elektronikusan kitöltött pályázati űrlapokat e-mailben kell elküldeni a muholdmeres@eit.bme.hu címre április 12-ig. A második fordulóba bekerülő pályázók a konkrét megvalósítás tervének kidolgozására kapnak felkérést.
 

A pályázat célja olyan ötletek gyűjtése, amelyek elősegíthetik a következő magyar műholdas misszió sikerét. A kiírás letölthető a pályázatot lebonyolító BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont honlapjáról (www.eit.bme.hu).

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27