Lezárult a miskolci Digitális Közösség Program második szakasza

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 1. 08:40

Lezárult a miskolci Digitális Közösség Program második szakasza, amelyben a megyeszékhely járásához tartozó települések lakosai pályázhattak térítésmentes laptopokra, és a használatukhoz kapcsolódó oktatásra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A program második fázisában közel 3500-an nyújtották be pályázatukat. A miskolci és a járási pályázatok elbírálása és az eredményhirdetés egyaránt márciusban várható, ezt követően kezdődik az eszközök kiosztása.
 

Az NFM tavaly november 22-én hirdette meg a Digitális Közösség Programot azzal a céllal, hogy jelentősen csökkentse a magyarországi digitális írástudatlanságot.
 

A program első állomásán, Miskolcon tizenhétezer laptopra lehetett pályázni. A miskolciaknak meghirdetett, január 17-én lezárult tenderre mintegy tízezren küldtek be pályázatot laptopok igénylésére. Január végén a programot kiterjesztették a miskolci járás 38 településére is, az ott élők egy hónapon keresztül pályázhattak, ennek a határideje járt most le. A közlemény szerint az első szakaszhoz hasonlóan most is az utolsó napokban érkezett be a jelentkezések csaknem 40 százaléka.
 

A Programiroda februárban mind a 38 települést érintő roadshow-t szervezett, hogy helyben informálja az ott élőket a lehetőségről és segítséget nyújtson a pályázati adatlapok kitöltésében.
 

A programba bekerülők a laptopok átvétele mellett olyan informatikai tudást sajátíthatnak el, amelynek köszönhetően új lehetőségek nyílnak meg előttük. Alapfokú számítógép- és internethasználókká válva többek között az ingyenes telefonálás, az elektronikus banki-, kormányzati- vagy közmű-ügyintézés előnyeit élvezhetik, vagyis sok szempontból gyorsabbá, egyszerűbbé, költséghatékonyabbá válik az életük. A program a hátrányos helyzetű diákok tanulmányait, a munkanélküliek és megváltozott munkaképességűek álláskeresését, a munkavállalók munkahelyeinek megőrzését és a kismamák mindennapjait, munkába való visszatérésüket is segíti - olvasható az NFM közleményében.
 

Vályi-Nagy Vilmos, a tárca infokommunikációért felelős államtitkára január végén Miskolcon tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a kormány a program országos kiterjesztését szorgalmazza.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04