Újabb japánellenes videojátékkal rukkolt elő a kínai állami média

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 3. 11:22

Újabb japánellenes videojátékkal rukkolt elő a kínai állami média "a történelmi tényekre való emlékeztetés és a béke fontosságának hangsúlyozása jegyében". A játék célja japán háborús hősök megsemmisítése.

A Lődd le az ördögöket! című játékot az állami Zsenmin Zsipao napilap indította internetes oldalán. A regisztrációt sem igénylő, tetszés szerint azonnal játszható lövöldözős játékban a Jaszukuni-szentélyben nyugvó 14 japán háborús főbűnös arcképére kell lőni. A Jaszukuni-szentély Japánban a második világháború 2,5 millió áldozatának állít emléket, annak felsőbb szintű vezetők általi látogatása ugyanakkor - az ott nyugvó háborús főbűnösök miatt - súlyos sértésnek számít a háborúban megszállt Kína és Dél-Korea szemében.
 

Ilyen látogatásra az elmúlt hónapokban több alkalommal is sor került, és ezek jelentős mértékben rontottak a kínai-japán kapcsolatokon. Abe Sindzó japán miniszterelnök december végén, hivatalba lépésének első évfordulóján kereste fel a szentélyt, majd később egy minisztere is ellátogatott oda. Emiatt az elmúlt hónapokban a kétoldalú párbeszéd befagyott, Kína gyakorlatilag nem áll szóba japán vezetőkkel. A külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: amíg Abe nem hajlandó a valós történelmi tényeket elismerni, nem kerülhet sor kapcsolatok javítására.
 

A mostani nem az első ilyen internetes játék. Tavaly nyáron, a vitatott hovatartozású Tiaojü/Szenkaku-szigetcsoport körüli viták kiéleződésekor a Zsenmin Zsipao egy másik játékot fejlesztett ki, amelyben a játékosoknak a szigeteket kellett elfoglalniuk kínai zászlók kitűzésével.

Kulcsszavak: Kína Japán játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01