A kiberbűnözők az Android felhasználókat is fenyegetik

forrás: Prím Online, 2014. március 15. 12:21

A kiberbűnözők a nagyvállalatokon túl az Android-alapú okostelefonok felhasználóit is fenyegetik, Amerikában és Európában egyaránt. Néhány napja fedezték fel az Android-alapú eszközöket a TOR (The Onion Router) hálózaton megcélzó rosszindulatú kódot. 

 

A Trend Micro 2014-es előrejelzését tartalmazó Elmosódó határok című tanulmány kezd valóra válni. Néhány napja fedezték fel az Android-alapú eszközöket a TOR (The Onion Router) hálózaton megcélzó rosszindulatú kódot. Ez újdonság, hiszen eddig a TOR közvetítésével csak a Windows platformot célozták meg a kiberbűnözők. A TOR-hálózati rosszindulatú programok semmiképp sem újak, viszont mostanáig csak az asztali rendszereket támadták.

 

A jóslatoknak megfelelően a kiberbűnözők egyre újabb módokat találnak az értéket képviselő személyes adatok eltulajdonítására, főként a mobil eszközökről. A most azonosított rosszindulatú kód alkalmas arra, hogy a mobil eszköz memóriájából megszerezze a szöveges üzeneteket és egyéb személyes adatokat. Képes továbbá beszerezni az okostelefon IMEI számát, és lekérni GPS-adatokat.

 

A digitális adatok készpénzre váltása című tanulmány szerint 2013-ban közel 1,4 millió rosszindulatú és nagy kockázatú Android-alkalmazást azonosítottak. Az elemzők szerint ez a szám 2014-ben, az Android mobil operációs rendszer piacvezető szerepének következtében 3 millióra növekszik. Mivel a mobileszközöket természetesen nem csak üzenetküldésre és fényképezésre használják, idén a kiberbűnözők fő célja a banki ügyintézésnél használt belépési adatok eltulajdonítása lesz, figyelmeztetnek a Trend Micro kutatói.

 

A kifinomultabb továbbfejlesztett rosszindulatú kódok még hatékonyabban használják majd ki a mobilfelhasználók naivitását, hanyagságát és felelőtlenségét. Ennek az irányzatnak az eredménye például a Cryptolocker és más váltságdíjat követelő programok (ransomware), amelyek a pénzügyi szolgáltatások ügyfeleit közvetlenül támadják meg.

 

A Trend Micro szakérői szerint a felhasználók 2014-ban nagyobb erőfeszítéseket tesznek majd online továbbított személyes adataik védelmében. A tanulmány megnevezi az Edward Snowden-botrányt, amelyből végül nagyon sokat lehetett tanulni is. Az eset a cégeken és intézményeket túlmenően a magánemberek figyelmét is ráirányította az adatlopási esetek lehetséges következményeire.

 

„Napjainkban a háztartási eszközök, tévékészülékek, játékkonzolok, hűtőszekrények vagy akár babafigyelő kamerák egyre nagyobb számban válnak a dolgok internete (IoT) szerves részévé. Ahogy a minket körülvevő világ fokozatosan hálózatosodik, úgy leszünk mi magunk is egyre inkább kitéve az ilyen jellegű támadásoknak. Szükség lenne otthoni felhasználók számára kínált, fejlettebb internetes biztonságtechnikai megoldásokra, amelyeket például az internetszolgáltatók beépíthetnének csomagjaikba” – jelentette ki Michał Ciemięga, a Trend Micro regionális értékesítési vezetője.

 

A kutatók arra is rámutattak, hogy minden hónapban egyre jelentősebb számú az adathalász és közösségi oldali veszély. A lengyel elemzők hasonló következtetésre jutottak a Biztonságos Kibertér Alapítvány (Fundacja Bezpieczna Cyberprzestrzeń) számára készített, a kelet-közép-európai kiberfenyegetésekről szóló jelentésükben. Mindkét jelentés megállapítja, hogy az online fenyegetések Európában éppen olyan veszélyesek, mint Amerikában, és a látszólagos különbséget mindössze az európai adatlopási esetek gyérebb sajtóvisszhangja eredményezi.

 

„A támadások, főként a célzott támadások, éppen olyan nagy számban fordulnak elő térségünkben, mint Amerikában. Ezekről azért hallunk kevesebbet, mert az itteni szabályok eltérőek. Az USA törvényei kötelezővé teszik a cégek számára adatszivárgási eseteik közzétételét. Az Európai Unióban áprilisban fognak elfogadni egy ilyen törvényt. Odaát és itt egyaránt ki vagyunk téve a támadások gazdasági, politikai és egyéb hatásainak” – tette hozzá Michał Ciemięga, a Trend Micro regionális értékesítési vezetője.

 

Kép: pcmag.com, thesmathacks.com

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38