A Pentagon több mint háromszorosára növeli kibernetikai haderejét

MTI Sajtóadatbank, 2014. március 29. 08:54

A Pentagon azt tervezi, hogy a két év alatt több mint háromszorosára növeli a kibernetikai védelemért felelős állományának létszámát - jelentette be Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter.

Hagel ugyanakkor azt állította, hogy "az Egyesült Államok nem törekszik a kibernetikai tér militarizálására". Hangsúlyozta, hogy a minisztérium önkorlátozást fog gyakorolni a kibertér katonai alkalmazásában, és más országokat is hasonló magatartásra szólított fel.
 

A miniszter a jövő héten Pekingbe utazik, és megfigyelők szerint pénteki beszédével igyekezett csitítani az ott okozott felháborodást. Ez utóbbi oka, hogy a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden nemrégiben kiszivárogtatta: a külföldi jelhírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a pekingi vezetést és a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot is megfigyelte. 

 

Chuck Hagel kijelentette, hogy a Pentagon mind szövetségeseivel, mind vetélytársaival szemben "nyitottságra és átláthatóságra" törekszik a kibernetikai kapacitásait és szándékait illetően.
 

A miniszter ezekről az NSA székházában beszélt, a Washingtonhoz közeli Fort Meade-ben, annak a Keith Alexander tábornoknak a búcsúztatásán, aki eddig az ügynökség mellett a Pentagon kibernetikai parancsnokságának is vezetője volt.
 

Hagel figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak az internettől való függősége gyorsabban növekszik, mint a kibernetikai biztonság. Elmondta, hogy a Pentagon kibernetikai szakembereinek létszámát a 2014 végére tervezett 1800-ról 2016 végére 6000 főre duzzasztják fel.
 

Az amerikai szenátus még nem erősítette meg tisztségében Mike Rogers altengernagyot, akit Barack Obama elnök a Pentagon kibernetikai parancsnokságának vezetőjéül jelölt. Rogers a tervek szerint ugyanúgy két tisztséget fog ellátni, mint a most távozó Alexander. Az NSA igazgatását törvényhozási felhatalmazás nélkül akár már most átvehetné, ám Washingtonban úgy döntöttek, hogy a két funkciót egyszerre fogja átvenni a törvényhozás általi jóváhagyás után.
 

A Pentagon kibernetikai parancsnokságát és az NSA-t addig Alexander eddigi helyettesei, John Davis tábornok, illetve Richard Ledgett fogják irányítani.
 

Hagel a jövő heti, Japánt, Kínát és Mongóliát érintő körútjára tartva megáll majd Hawaiion is, ahol a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) védelmi minisztereivel tanácskozik majd.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A biztonságos internet napja: valós félelem a lehallgatás és az adathalászat

„Főszerepben a biztonság!” – ez is lehetne a jelszava a következő egy hétnek. Január 28-a az adatvédelem nemzetközi napja, míg február 7-e a biztonságos internet napja. Hogy miért van szükség ezekre? Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra.

2023. február 3. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46