GE: az elérhetetlen tenger alatti olaj- és földgázkészletek is feltárhatók

forrás: Prím Online, 2014. március 31. 10:12

A GE gépeit használják a föld alatt, Nemzetközi Űrállomáson, és a csillagközi térben is. Most a tenger mélye is megnyílik a víz alatti üzemek előtt, melyek az eddig elérhetetlen olaj- és földgázkészletek feltárását végzik majd. A szivattyúk, a motorok, a kompresszorok, a víztisztító technológiák és más gépek mind a vízbe kerülnek.

A GE az első tenger alatti elválasztó és nyomásnövelő berendezést a norvég olaj- és gázipari vállalat, a Statoil számára készítette. A berendezések 340 méterrel a víz alatt, Norvégia partjaitól mintegy 80 km-re működnek.

 

„Feltörekvő technológiáról van szó” – mondta Alisdair McDonald, a GE Oil & Gas üzletága víz alatti energiatermelő- és feldolgozó technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője. A szivattyúk, a motorok, a kompresszorok, a víztisztító technológiák és más gépek mind a vízbe kerülnek.

 

Az elképzelés az, hogy a jelenleg úszó platformokra szerelt gépezetek jelentős részét a platformok helyett a tenger fenekéhez rögzítik. „Minden műveletet, amelyet eddig a platform tengerszint feletti részén végeztek, a tenger fenekén lehet majd végezni" - mondta McDonald.

 

 

Eddig az olajkitermelés két lépése került le a tenger fenekére. Az egyik a tenger alatti leválasztás, melynek során az olajat, a gázt és a vizet választják le az olajföldről kinyert nyersolajból. A másik pedig a nyomásnövelés, mely a kőolajkészleteket segít a felszínre nyomni.

 

Az első tenger alatti elválasztó és nyomásnövelő berendezést a norvég olaj- és gázipari vállalat, a Statoil számára készítette a GE. A berendezések 340 méterrel a víz alatt, Norvégia partjaitól mintegy 80 km-re működnek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50