Még mindig sokan nem használják az internetet

Czipperer Dia, 2014. április 3. 11:21

Múlt héten tartotta az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatát (Könyvtári Fiesta 15 éve) országszerte, melyen közel kétezer program várta a közönséget. Sajnos hazánkban sokan akadnak olyanok, akik még sokan nem használták az internetet.

 

Megdöbbentőek a hazai adatok az internethasználat terén. Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a zárókonferencián ismertette a számokat. Mint kiderült, a 15 év feletti lakosság 42% még sosem használta az internetet. A digitális írástudás pedig ma már számos területen nélkülözhetetlen, ha csak a munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeket vesszük figyelembe.

  

Ám, egy másik területen, az egyetemista számára ugyanolyan fontos és alapvető az internet, hiszen a tanulmányi rendszer, ahol órákat, vizsgákat tudnak felvenni, szintén a neten érhető el. Bár ez utóbbi sarkos példa, tekintve, hogy feltehetően a 42% az idősebb korosztály digitális írástudatlanságát mutatja, ám számukra ezáltal számos lehetőség, amely mások számára teljesen természetes, nem érhető el.

 

Az eMagyarország pontok segítségével igyekeznek javítani a helyzeten, melyekből jelenleg 1600 működik, és többségében olyan településeken, ahol 5000-nél kevesebben laknak. Ezek egynegyede könyvtárakban működik, összesen 467. Az eredeti cél az volt, hogy biztosítsák az internethez való hozzáférést, ám mostanra a képzés, az eTanácsadók tevékenysége és a motiváció is nagy hangsúlyt kapott.

 

 

 Az idősek között is akad, aki megpróbál felzárkózni

 

Ha visszagondolunk néhány évvel ezelőttre – a betárcsázós internet korszakára –, azóta jelentősen fejlődött a technológia, javultak a feltételek, az egyes szolgáltatások is olcsóbban lettek, ám az adatokból kiderül, hogy a háztartások harmadában még mindig nincs internetelőfizetés. Itt az anyagiakon kívül az is szerepet játszik, hogy nincs meg az ehhez szükséges alapvető tudás és motiváció.

 

Ebben tudnak segíteni a könyvtárak és könyvtárosok, akik a Könyvtári Fiesta 15 éve eseménysorozat 7 napja alatt – melynek alapelve a digitális médiatartalmakhoz való hozzájutás megkönnyítése és az esélyegyenlőség támogatása – is igyekeztek különféle online tartalmakkal megismertetni az embereket.

 

Kép: itbusiness.hu, selectnews.ro

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Égető kérdések megvitatásával kezdte meg a távolléti oktatást az ELTE Informatikai Kara

Az Informatikai Kar vállalkozási ismereteket nyújtó kurzusain minden szinten  a járványügyi helyzet generálta változásokat elemezték.

2020. április 8. 19:32

Karrierváltás állami támogatással

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként tegnap bejelentett intézkedések révén ugrásszerűen, tízszeresére bővülhet itthon azok száma, akik a karrierváltás mellett döntenek, és egy intenzív és gyakorlatorientált képzés elvégzése után informatikus szakmát és állást szereznek. Tavaly már közel ezer, főként 21 és 45 év közötti életkorú, különböző szakmai háttérrel rendelkező diák kezdhetett új karriert programozóként egy általában fél éves képzés után. Ez a szám a jövőben az évi tízezer főt is elérheti az akár több millió forintos képzések 95 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatásának, valamint a kamatmentes felnőttképzési diákhitelnek köszönhetően - állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.

2020. április 8. 14:05

Állami támogatásra alkalmas képzést indít a Green Fox Academy

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány többek között a válság miatt állás nélkül maradt munkavállalók átképzésének támogatását jelentette be. A tájékoztatásban kiemelte az informatikusképzéseket, melyek a felgyorsult digitális átállás miatt különösen fontos szerepet játszhatnak a gazdaság beindításában. A Green Fox Academy egyike az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. portálján szereplő ajánlott átképzési lehetőségeknek, és már előkészítette az államilag támogatott online kurzusok elindítását.

2020. április 8. 09:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55
online sportfogadás