Még mindig sokan nem használják az internetet

Czipperer Dia, 2014. április 3. 11:21

Múlt héten tartotta az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatát (Könyvtári Fiesta 15 éve) országszerte, melyen közel kétezer program várta a közönséget. Sajnos hazánkban sokan akadnak olyanok, akik még sokan nem használták az internetet.

 

Megdöbbentőek a hazai adatok az internethasználat terén. Solymár Károly Balázs, infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a zárókonferencián ismertette a számokat. Mint kiderült, a 15 év feletti lakosság 42% még sosem használta az internetet. A digitális írástudás pedig ma már számos területen nélkülözhetetlen, ha csak a munkaerőpiaci elhelyezkedési lehetőségeket vesszük figyelembe.

  

Ám, egy másik területen, az egyetemista számára ugyanolyan fontos és alapvető az internet, hiszen a tanulmányi rendszer, ahol órákat, vizsgákat tudnak felvenni, szintén a neten érhető el. Bár ez utóbbi sarkos példa, tekintve, hogy feltehetően a 42% az idősebb korosztály digitális írástudatlanságát mutatja, ám számukra ezáltal számos lehetőség, amely mások számára teljesen természetes, nem érhető el.

 

Az eMagyarország pontok segítségével igyekeznek javítani a helyzeten, melyekből jelenleg 1600 működik, és többségében olyan településeken, ahol 5000-nél kevesebben laknak. Ezek egynegyede könyvtárakban működik, összesen 467. Az eredeti cél az volt, hogy biztosítsák az internethez való hozzáférést, ám mostanra a képzés, az eTanácsadók tevékenysége és a motiváció is nagy hangsúlyt kapott.

 

 

 Az idősek között is akad, aki megpróbál felzárkózni

 

Ha visszagondolunk néhány évvel ezelőttre – a betárcsázós internet korszakára –, azóta jelentősen fejlődött a technológia, javultak a feltételek, az egyes szolgáltatások is olcsóbban lettek, ám az adatokból kiderül, hogy a háztartások harmadában még mindig nincs internetelőfizetés. Itt az anyagiakon kívül az is szerepet játszik, hogy nincs meg az ehhez szükséges alapvető tudás és motiváció.

 

Ebben tudnak segíteni a könyvtárak és könyvtárosok, akik a Könyvtári Fiesta 15 éve eseménysorozat 7 napja alatt – melynek alapelve a digitális médiatartalmakhoz való hozzájutás megkönnyítése és az esélyegyenlőség támogatása – is igyekeztek különféle online tartalmakkal megismertetni az embereket.

 

Kép: itbusiness.hu, selectnews.ro

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A The Super Engineer játék szórakoztatva tanítja a természettudományokat

Tény, hogy ma még a fizika, a kémia, a matematika, a biológia, vagy az informatika nem azok közé a tantárgyak közé tartozik, amelyeket a diákok többsége a kedvencek között említ. A „népszerűtlenségük” oka leginkább az iskolai tudásátadás módszereiben, technikáiban keresendő, miközben ma már az infokommunikációs fejlesztéseknek köszönhetően ezeket a tudományterületeket izgalmasan, érdekesen, és legfőképpen játékosan is be lehetne a fiataloknak mutatni. 

2020. október 24. 15:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás