Újdonságok hadával érkezett a Windows Phone 8.1

Farkas Norman, 2014. április 3. 17:01

A Microsoft április másodikán, a BUILD 2014 konferencia első napján hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows Phone legújabb verziójáról, mely mellett három Nokia Lumia modell is debütált. A friss mobil rendszer a korábbi pletykáknak megfelelően számos hasznos újítást tartalmaz, például megjelent benne a Cortana személyi asszisztens és a gyorsbeállításokat is magába foglaló értesítési központ is.

A redmondi szoftveróriás rengeteg izgalmas bejelentéssel készült a BUILD 2014 konferenciára, ahol bemutatkozott a Windows 8.1 mellett a Windows Phone 8.1 mobil oprendszer, továbbá három utóbbi köré épülő Lumia modellel is megismerkedhetett a zömében fejlesztőkből álló közönség.

 

Ebben a cikkben a Windows Phone 8.1 újításairól, érdekességeiről lesz szó, az új Lumia 630, 635 és 930 mobilokról itt olvashatsz bővebben.

 

 

 

Összeolvadnak a platformok: itt az univerzális Windows alkalmazások kora

 

A friss Windows verziók megjelenésével a fejlesztők számára is új utak nyílnak meg, ugyanis lehetőségük van univerzális Windows alkalmazások írására az új Visual Studio 2013 Update 2 RC szoftver és a Windows Phone 8.1 SDK segítségével. Ez azt jelenti, hogy egy adott app programkódja nagyrészt megegyezhet attól függetlenül, hogy asztali gépre, tabletre, mobilra, vagy akár Xbox One-ra készül, csak az adott platform által megkívánt változtatásokat kell alkalmazni a kódban.

 

Tömérdek újítást kapnak a felhasználók

 

Mivel a WP8.1 sokkal nagyobb horderejű frissítés, mint a korábban kiadott GDR1, GDR2 és GDR3, talán nem meglepő, hogy határozott változásokat, merőben új funkciókat hozott a platformra. Ezek egy részét már nagyon hiányolhatták a felhasználók, de akadnak olyan megoldások is, amelyek a többi mobil rendszer fölé emelik a Windows Phone-t.

 

A legérdekesebb fejlesztés: Cortana hangos személyi asszisztens

 

Az új Windows Phone 8.1 a korábbi mendemondáknak megfelelően kapott egy hangos személyi asszisztenst Cortana személyében, aki sokban hasonlít az Apple Sirijéhez és a Google Now szolgáltatáshoz, mégis számos meglepetést tartogat számunkra.

 

 

A Halo sorozat szereplőjéről elnevezett, s az ő (vagyis Jen Tailor) hangján megszólaló szolgáltatás képes felismerni hangutasításainkat, s azoknak megfelelően végzi is a dolgát. Hogy Cortana maximálisan a kedvünkben járhasson, használata előtt végig kell mennünk egy kérdőíven, ami kiszűri a válaszaink alapján, hogy milyen igényeket támasztunk az asszisztenssel szemben, mire szeretnénk használni. A jó beszélőkével, sőt humorérzékkel is megáldott (azaz bizonyos szinten emberi), Bing alapú segéd jól jön, ha gyorsan rá szeretnénk keresni valamire, de hasonlóan hasznos, amikor emlékeztetők létrehozásáról, vagy a teendőink menedzseléséről (pl. utazás, szabadidős programok, megbeszélések) van szó.

 

 

Ami nagyon hiányzott: értesítési központ

 

Végre! Az új Windows Phone-ban már rendelkezésünkre állegy úgynevezett notification and action center, azaz értesítési központ, ami egy helyre gyűjti össze az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó értesítéseket. A kijelző tetejéről rolóként lehúzható sáv (igen, olyan, mint az Android esetében) nemcsak az értesítéseket tartalmazza, hanem helyet kapott benne néhány kapcsoló is. Innen gyorsan beállíthatjuk például a WiFi és a Bluetooth működését, illetve aktiválhatjuk/deaktiválhatjuk a repülő üzemmódot és a képernyő automatikus elforgatását is.

 

 

Ez hatalmas előrelépés, hiszen eddig csak az alkalmazások élő csempéjén volt lehetőségünk tájékozódni a még meg nem tekintett, új üzenetekről, hívásokról, frissítésekről.

 

Szélesebb testreszabhatóság, IE11, egyebek

 

Az új Windows Phone sokat fejlődött testreszabhatóság frontján is. Immár van lehetőség a színeken túl fotók beállítására is háttér gyanánt, így a csempék nem egy színben tündökölnek, hanem az adott kép oszlik el rajtuk, ami elég látványos összképet eredményez.

A mobilos böngészést az Internet Explorer 11 emeli új szintre a WebGL támogatás, az InPrivate inkognitó mód és a továbbfejlesztett YouTube lejátszó révén. Hasznos, hogy már a legutóbb megtekintett lapok kezelésére is lehetőségünk van.

 

 

A maximális kényelem érdekében a vissza gomb hosszú lenyomásával előhozott futó alkalmazásokat már egy felfelé irányuló ujjmozdulattal bezárhatjuk. Az egységes hangerőszabályzás végre eltűnt, már alkalmazásonként állítható a hangerő nagysága. További apróság a Swype-hoz hasonló gépelési megoldás megjelenése a virtuális billentyűzetben: a Word Flow Keyboard nevű okosság révén ujjunk húzogatásával is bevihetjük az adatokat.

 

Akik navigációra is használják WP mobiljukat, de nem annyira vonzódnak a Lumia modellekhez, nagyon örülhetnek annak, hogy a Windows Phone 8.1 megjelenésével a platform ÖSSZES készülékére ingyen elérhető lesz a HERE Drive+ és HERE Transit alkalmazás.

 

Az új rendszert a multimédia szerelmesei is imádni fogják, hála a számos fejlesztést tartalmazó kameraalkalmazásnak és a podcast appnak.

 

Elérhetőség

 

A Windows Phone 8.1 minden Windows Phone 8 alapú készülékre elérhető lesz frissítés formájában a következő hónapok során. Érkezése április végére vagy május elejére tehető.

 

A Nokia Lumia modellekre egy Cyan nevű extra update is érkezik a WP8.1 mellett, mely többek között frissített, immár pl. háttérzenét is támogató Storyteller alkalmazást, több lehetőséget kínáló Creative Studio szoftvert és okosabb galériát foglal magába.

 

 

 

 

[Forrás: WP Central, The Verge]

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén 20 éves az Adverticum

Az elmúlt év mindenki számára merőben új kihívásokat és a korábbiaktól eltérő feladatokat tartogatott. Az Adverticumnál is be kellett vezetni tavasszal az otthoni munkavégzést, bár a járvány enyhülésétől kezdve mindenki maga dönthette el, hogy hol tud hatékonyabban dolgozni. A napi online értekezleteken, beszámolókon keresztül kézben tartott „home office” meghozta az eredményét: év végére egy igen jelentős fejlesztés készült el: az EasyBID szolgáltatás mely maximalizálja a programmatic megoldásokat használó tartalomszolgáltatók bevételeit. A cég pedig idén már a 20. születésnapját ünnepli.

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

Online, angol nyelvű képzésekkel folytatja nemzetközi terjeszkedését a Codecool programozóiskola. Legújabb, tisztán online mentorálással futó, junior front end fejlesztői kurzusuk és a hétvégi full stack tanfolyamuk már kizárólag angol nyelven is elérhető, így minden akadály elhárul az elől, hogy a világ bármely pontjáról csatlakozzanak hozzá diákok. A magyar állampolgárok számára ráadásul áfamentesen vehető igénybe az akkreditált nemzetközi front end kurzus.

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

A Magyar Marketing Szövetség 2020-ban is kihirdette az Év Applikációja díjat, melyet a DokiApp vihetett haza. A telemedicina alkalmazás segítségével a nap bármely időszakában, mindössze pár perc várakozás után konzultálhatunk egy orvossal vagy pszichológussal. Az online orvoslás Uber-e nem először kap rangos díjat, tavaly ősszel ugyanis a Vodafone Digitális Díj egyik fődíját vihették haza az ötletgazdák.

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

A hatodik egymást követő évben is a mateking.hu nyerte az Év Honlapja kitüntetést. A bejelentés kapcsán kihirdették: a leggyorsabban jelentkező 5 iskolának ingyenes hozzáférést biztosítanak. Magyarország legnépszerűbb egyetemi e-learning oldalának célja, hogy élménnyé változtassa a matektanulást, hatékonyságát pedig az adja, hogy a tananyagok sok-sok apró lépésből, picike morzsákból épülnek fel. A honlapon ráadásul folyamatosak a fejlesztések is: 2020-ban a mateking epizódok új, sokkal intenzívebb dizájnt kapott, a letisztult és elegáns külső pedig egy felhasználóbarát felületet eredményezett.

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

Az Adverticum Zrt., Magyarország piacvezető médiaoldali hirdetéskiszolgáló rendszerének, az Adverticum AdServernek fejlesztője és üzemeltetője a járvány ellenére rendkívül sikeres és eredményes üzleti évet zárt. Az Indexből történt Telex kiválás pozitív szaldóval változtatta az ügyfélkört, és elkészült az a fejlesztés is, amely képes maximalizálni a tartalomszolgáltatók, portálok hirdetési bevételeit. Ez utóbbi – különösen most, amikor a járvány a reklámpiacot is jelentős megpróbáltatások elé állítja, nem csak az Adverticum, hanem összes partnere bevételeit is pozitívan befolyásolja.

2020. december 18. 08:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27