3 éves projekt a városi adatközpontok energiahatékonyságának növelésére

forrás: Prím Online, 2014. április 7. 08:02

Az Európai Bizottság 2,9 millió euró vissza nem térítendő támogatást ítélt oda egy gyártókat, felhasználókat és felsőoktatási intézményeket tömörítő konzorciumnak, melynek célja olyan új technológiák kifejlesztése, melyek segítségével intelligensebb és energiahatékonyabb adatközpontok építhetők.

A GreenDataNet projektet az energiagazdálkodással foglalkozó Eaton vállalat vezeti, együttműködő partnerei a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL), a Nissan, az ICTroom, a Credit Suisse, a Francia Alternatívenergia- és Atomenergia Bizottság (CEA), valamint a Trentói Egyetem (UNITN).

 

A GreenDataNet projekt célja olyan korszerű technológiák kifejlesztése, melyek segítségével a városi adatközpontok 80%-os megújuló energiafelhasználást érhetnek el, energiafelhasználási hatékonyságuk (PUE) pedig a mai 1,6-2,0-ás átlagértékről 1,3 alá javítható. A GreenDataNet az energiafelhasználás monitorozását, valamint az informatikai rendszerek, az energiaellátás, a hűtés és a tárolás optimalizálását három szinten fogja lehetővé tenni: a szerverek és rackek, az önálló adatközpontok és az adatközpont-hálózatok szintjén.

 

A hálózati villamos energia iránti igény további csökkentése érdekében a GreenDataNet a helyben termelt fotovoltaikus energia és egy innovatív, nagyüzemi tároló megoldás integrációján is dolgozni fog, amely megkönnyíti az adatközpontok intelligens hálózatokba történő bevonását. E projekt részeként megvizsgálják az elektromos járművek elhasznált Li-ion akkumulátorainak továbbhasznosítási lehetőségeit is – e megoldás révén az adatközpontok még előnyösebb módon válhatnának intelligens hálózati csomópontokká.

 

A megoldás teljes egészében nyílt forrású platformon valósul meg, ami egyrészt lehetővé teszi, hogy azt külső szereplők is további optimalizáló modulokkal bővíthessék, másrészt biztosítja a projekt hosszú távú fenntarthatóságát. A GreenDataNet koncepció tesztelése és igazolása három bemutató helyszínen történik: egy svájci, a Credit Suisse által üzemeltetett adatközpontban, egy – egy nagy fotovoltaikus területet és egy kis intelligens hálózati platformot is magában foglaló – francia adatközpontban a CEA-nál, valamint egy zöld informatikai technológiákat fejlesztő holland konzorcium által használt hollandiai teszthelyszínen.

 

A GreenDataNet a projekt végeredménye alapján olyan irányelveket fog kibocsátani, melyek segítségével az adatközpontok a jövőben fenntarthatóbbak lesznek.

„A GreenDataNet célja könnyebbé tenni olyan adatközpontok tervezését, melyek egyensúlyt teremtenek a szolgáltatásaik iránti növekvő igények és a fenntartható energia használatát szorgalmazó irányelvek között” – mondta Cyrille Brisson, a konzorciumot vezető Eaton vállalat minőségi energiaellátás üzletágának európai, közel-keleti és afrikai alelnöke.

 

„Három célt akarunk elérni ezzel a projekttel: az adatközpontok jelentős hatékonyságnövekedését – átfogó környezeti előnyök mellett; bemutatni olyan adatközpont-hálózatokat, melyek megújuló energiát használnak; és végül új piaci lehetőségeket teremteni a megújuló energia felhasználására, tárolására és megosztására képes adatközpontok számára.”

 

„Az adatközpontok növekedése az utóbbi időben ugrásszerűen felgyorsult – a felhasználók, gyártók és felsőoktatási intézmények felelőssége, hogy felhasználásukat a lehető leghatékonyabbá és legfenntarthatóbbá tegyék” – mondta Brisson. „Ez a projekt túlmutat az adatközpontok üzemeltetőinek közvetlen igényein: az egymással összekötött adatközpontok és városi hálózatok nyújtotta kollektív megtakarításokra és lehetőségekre irányul, melyeket nem csak az ipar, hanem a közösség egésze is élvezhet.”

 

Kép: utilities-me.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20