Okosruha: egyre átlátszóbb, ahogy nő a pulzusszám

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 7. 09:54

Eljött az okosgatyák ideje. A fehérneműké, amik valós időben értesítik a doktort a beteg állapotáról és a gyengébb nem fegyvertárába készülő praktikus fejlesztéseké.

Az új generációs érzékelőket beleszövik a ruhákba, hogy közvetlenül érzékeljék és továbbítsák viselőjük testi paramétereit. Óriási lehetőségek vannak a hordozható elektronikákban, az okos szövetekben – feltéve, hogy valóban folyamatosan viseljük azokat – mondta Simon McMaster, az új-zélandi Footfalls & Heartbeats cég vezetője. A vállalat kifejezetten az intelligens szálakkal kötött textíliák gyártására szakosodott.

 

Oda tehetjük az érzékelőket, ahová csak akarjuk. – magyarázza McMaster.

 

Az elektronikus és az optikai érzékelőkkel pólók, nadrágok és alsóneműk, intelligens ruhák, sokkal nagyobb érzékenységgel képesek venni a test jeleit, mint a hagyományos merev érzékelők.

 Ráadásul ezek láthatatlanok, fejtegeti Mark Pedley, a leicesteri SmartLife cégtől. A jövő a láthatatlan, de legalábbis diszkrét érzékelőké, melyek a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzést, a mozgást figyelik.

 

Izgalmas a Studio Roosegaarde Intimitás 2.0 elnevezésű ruhája, amely elektronikus fóliáinak segítségével egyre átláthatóbbá válik, amint a viselőjének nő a pulzusszáma. A Roosegaarde férfiszíveket dobogtató öltözéke az idei South by Southwest fesztiválon, Texasban mutatkozott be. A céget már keresik a haute-couture tervezők, s dolgoznak az Intimitás 3.0 elnevezésű holmin.

 

A katonák egészségügyi adatait egyébként már 2010 óta képesek követni a University of California kutatói által fejlesztett okosalsónadrágokkal.

 

A ruházat előrejelzéseket ad, fontos adatokkal szolgál a bajok megelőzésében – mondta Stephane Marceau, az OMsignal vezérigazgatója. Kézenfekvő a felhasználása például a szívbetegek esetében, ezért is finanszírozza az Európai Unió a MyHeart néven futó okosruha kutatási projektet.

 

A Footfalls & Heartbeats az intelligens zoknin dolgozik, amely képes lesz megjósolni a cukorbetegeknél esetleg fellépő lábfekélyeket. A washingtoni Heapsylon Redmond már értékesíti a melltartókat és pólókat, amelyek pulzusszámot mérnek edzés közben. És ugyanez a termék rövidesen képes lesz megjósolni a stressz tüneteket, állítja Davide Vigano, a Heapsylon vezérigazgatója.

 

Ők is fejlesztenek okoszoknit, hogy valós időben nyomon tudják követni a sebességet, a járást és az egyensúlyt. A holmi figyelmezteti majd a felhasználókat, hogy hamarosan eleshet, ügyeljen jobban a mozgására. Pizsamájuk beépített érzékelőkkel észleli az alvás közbeni légzést és időben riasztást küld, ha problémát érzékel.


hirado.hu / Képünk illusztráció (MTI/AP/Andre Penner)

Kulcsszavak: okosruha tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás