Okosruha: egyre átlátszóbb, ahogy nő a pulzusszám

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 7. 09:54

Eljött az okosgatyák ideje. A fehérneműké, amik valós időben értesítik a doktort a beteg állapotáról és a gyengébb nem fegyvertárába készülő praktikus fejlesztéseké.

Az új generációs érzékelőket beleszövik a ruhákba, hogy közvetlenül érzékeljék és továbbítsák viselőjük testi paramétereit. Óriási lehetőségek vannak a hordozható elektronikákban, az okos szövetekben – feltéve, hogy valóban folyamatosan viseljük azokat – mondta Simon McMaster, az új-zélandi Footfalls & Heartbeats cég vezetője. A vállalat kifejezetten az intelligens szálakkal kötött textíliák gyártására szakosodott.

 

Oda tehetjük az érzékelőket, ahová csak akarjuk. – magyarázza McMaster.

 

Az elektronikus és az optikai érzékelőkkel pólók, nadrágok és alsóneműk, intelligens ruhák, sokkal nagyobb érzékenységgel képesek venni a test jeleit, mint a hagyományos merev érzékelők.

 Ráadásul ezek láthatatlanok, fejtegeti Mark Pedley, a leicesteri SmartLife cégtől. A jövő a láthatatlan, de legalábbis diszkrét érzékelőké, melyek a testhőmérsékletet, a pulzust, a légzést, a mozgást figyelik.

 

Izgalmas a Studio Roosegaarde Intimitás 2.0 elnevezésű ruhája, amely elektronikus fóliáinak segítségével egyre átláthatóbbá válik, amint a viselőjének nő a pulzusszáma. A Roosegaarde férfiszíveket dobogtató öltözéke az idei South by Southwest fesztiválon, Texasban mutatkozott be. A céget már keresik a haute-couture tervezők, s dolgoznak az Intimitás 3.0 elnevezésű holmin.

 

A katonák egészségügyi adatait egyébként már 2010 óta képesek követni a University of California kutatói által fejlesztett okosalsónadrágokkal.

 

A ruházat előrejelzéseket ad, fontos adatokkal szolgál a bajok megelőzésében – mondta Stephane Marceau, az OMsignal vezérigazgatója. Kézenfekvő a felhasználása például a szívbetegek esetében, ezért is finanszírozza az Európai Unió a MyHeart néven futó okosruha kutatási projektet.

 

A Footfalls & Heartbeats az intelligens zoknin dolgozik, amely képes lesz megjósolni a cukorbetegeknél esetleg fellépő lábfekélyeket. A washingtoni Heapsylon Redmond már értékesíti a melltartókat és pólókat, amelyek pulzusszámot mérnek edzés közben. És ugyanez a termék rövidesen képes lesz megjósolni a stressz tüneteket, állítja Davide Vigano, a Heapsylon vezérigazgatója.

 

Ők is fejlesztenek okoszoknit, hogy valós időben nyomon tudják követni a sebességet, a járást és az egyensúlyt. A holmi figyelmezteti majd a felhasználókat, hogy hamarosan eleshet, ügyeljen jobban a mozgására. Pizsamájuk beépített érzékelőkkel észleli az alvás közbeni légzést és időben riasztást küld, ha problémát érzékel.


hirado.hu / Képünk illusztráció (MTI/AP/Andre Penner)

Kulcsszavak: okosruha tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39