USA: Titkos közösségi hálóval Kuba ellen

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 7. 12:44

Több mint két éven keresztül működött a kommunista országban azzal a céllal, hogy aláássa a havannai kommunista rezsim hatalmát - jelentette az AP amerikai hírügynökség csütörtökön a projekttel kapcsolatban a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

A ZunZeneo névre keresztelt "kubai Twittert" 2009-ben indították el a szigetországban. 2012-ig mintegy 40 ezer felhasználó csatlakozott hozzá, mit sem sejtve arról, hogy nem egy egyszerű üzleti vállalkozásként, hanem az amerikai kormány titkos programjaként működő online felületre iratkoznak fel. Washington először is arra törekedett, hogy kiépítse az új közösségi médiaplatform - elsősorban fiatalokból álló - felhasználói körét, a további terv pedig az lett volna, hogy ezeket a felhasználókat a kubai kormánnyal szembeni elégedetlen vélemények nyílt megfogalmazása felé tereljék.

Kubában szigorúan korlátozzák az internethez való hozzáférést. Az ország vezetői úgy tekintenek a világhálóra mint egy "vad csikóra, amelyet be kell törni".

A regisztrált kubaiaknak fogalmuk sem volt arról, hogy az amerikai külügyminisztérium egyik ügynöksége, a USAID hozta létre és irányította a közösségi hálót, ahogyan azt sem sejtették, hogy miközben ők a mikroblogon üzeneteket váltottak egymással, amerikai vállalatok gondosan összegyűjtötték személyes adataikat, abban a reményben, hogy azok a jövőben egyszer még hasznosnak bizonyulhatnak politikai célokra.

A ZunZeneo fejlesztői úgy szervezték, hogy a közösségi háló lassan, fokozatosan bővüljön, ne keltse fel a kubai hatóságok figyelmét. Abban bíztak, hogy egy idő után a felhasználók száma olyan kritikus tömeget ér majd el, hogy a külföldön élő kubai ellenzék politikai demonstrációk szervezésére tudja majd felhasználni a portált.

Nem világos, hogy a ZunZeneo-projekt törvénysértő volt-e. Az amerikai jogszabályok értelmében az ehhez hasonló titkos programokhoz elnöki jóváhagyás és a kongresszus tájékoztatása szükséges. Az AP megkeresésére a USAID munkatársai nem árulták el, ki engedélyezte a projekt elindítását és hogy a Fehér Ház tudott-e a dologról.

A projektre becslések szerint 1,6 millió dollárt (360 millió forintot) fordítottak, amelyet hivatalosan egy meg nem nevezett pakisztáni program költségeiként tüntettek fel. A ZunZeneót látszólag egy spanyolországi és egy kajmán-szigeteki vállalat működtette, azok fizették a számlákat, így a költségeket nem lehetett az Egyesült Államokig visszavezetni. Hasonló megfontolásból a felhasználók üzenetei sem amerikai, hanem két másik országban működő szervereken keresztül futottak végig.

A ZunZeneo 2012 szeptemberében hirtelen elérhetetlenné vált a kubai felhasználók számára. A kiszivárgott dokumentumok szerint ennek hátterében az állt, hogy a projekt üzemeltetői észrevették: a kubai hatóságok igyekeztek nyomon követni a mikroblogon küldött üzeneteket, és megpróbáltak betörni a közösségi háló rendszerébe.

 

hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Drónok a mindennapjainkban

A dróntechnológia az elmúlt néhány évben életünk számos területén hozott forradalmi változást: légifelvételeket készítünk, megbízható időjárási előrejelzést kapunk, mezőgazdasági területeken végezhetünk el olyan feladatokat, amelyeket korábban nem, vagy csak jelentős élőmunka befektetéssel, költségesen tudtunk volna elvégezni.

2023. január 28. 14:25

4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte. 

2023. január 28. 12:23

Évet értékelt a Binance: már 128 millióan használják a világ legnagyobb kriptotőzsdéjét

A kriptoszektor tavalyi, több platform számára válságos évében a piac legnagyobb cége, a Binance fejlődni tudott: jelentősen növelte ügyfelei számát, emelte többek között az innovációra és kiberbiztonságra szánt összeget, komoly segítséget nyújtott az ukrán humanitárius válság áldozatainak. Évértékelőjükben az iparág megújulását célzó stratégiájukról is közöltek fontos részleteket.

2023. január 28. 10:07

Megtorpanó IT iparág: vége a korlátlan növekedésnek?

Az elmúlt bő egy évtizedben a techcégeket a befektetők elsősorban növekedési potenciáljuk alapján értékelték, tekintet nélkül tényleges teljesítményükre. Most azonban megtorpant az iparág, és egyre gyorsulnak a leépítések az informatikában. Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője szerint bizonyos szempontból új korszak kezdődik, amelynek során a növekedés hajszolása helyett a tényleges bevétel- és profittermelésre, valamint felhasználói elégedettségre kerül a hangsúly a tech-iparban. Ez a szemléletváltás szükséges és természetes folyamat, és bár sokaknak nehéz lesz, a szektor egésze jól jön ki belőle.

2023. január 27. 20:31

Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját bocsátották fel magyar diákok

Sikeresen startolt a BME Aerospace Team által – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával – megépített megépített 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta, amely repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A felbocsátást január 26-án tartották meg.

2023. január 27. 18:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46