Magyarországon a Nokia X

Android appokkal a fedélzetén

Czipperer Dia, 2014. április 7. 15:14

Hazánkba érkezett a Nokia androidos mobilja, a Nokia X. A belépő kategóriás készülék főként azokat célozza a piacon, akik egy megfizethető alternatívára vágynak a Nokiától, és szeretik az Android rendszert, appokat. Nemsokára nagytestvére, a Nokia Xl is követi a sorban.

Hazánkban az androidos Nokia

 

A sajtó képviselői is kipróbálhatták a Nokia februárban, az MWC-n bemutatott készülékét, a Nokia X-et, amely már a hazai piacra is betört. Az androidos alternatíva a belépőszintű mobilok táborát erősíti. A készülék 4 hüvelykes kijelzővel, 1 gigás procival, 512 mega RAM-mal és 4 giga tárhellyel versenyez a felhasználók kegyeiért.

 

A dizájnt a Lumia telefonokon megszokott csempék ihlették, de a készülék feldélzetén egy átszabott Android 4.1.2 rendszer teljesít szolgálatot számos appal fűszerezve. A cél az, hogy azok számára is alternatívaként szolgáljon, akik idegenkednek a Lumiáktól, vagyis a Windows Phone rendszertől, de a Nokiát szeretik. Dankovics Tamás, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója kiemelte, hogy ezzel a készülékkel szeretnék a felhasználókat hozzászoktatni a „Lumia-élményhez”.

 

Jelentős különbség egy Android mobilhoz képest, hogy a Google Play Store nem érhető el rajta, hanem a Nokia Store-ban lehet különféle appok közül válogatni. A vállalat azonban több alkalmazásbolttal is kötött megállapodást, többek között a Yandexszel és az Amazonnal is, így folyamatosan frissül a kínálat.

 

Az Asha szériánál már megismert Fastlane is a telefon egyik újdonsága, amelyet szintén nem találunk meg egy androidos telefonnál. Ez arra szolgál, hogy könnyen tudjunk váltani az egyes appok között, és legnézhessük az idővonalat, vagyos az előzményeket is megtekinthetjük.

 

 

Játszottunk kicsit

 

Mi is leteszteltük a gyakorlatban a készüléket. Bár nem egy csúcskészülékről van szó, de ehhez mérten is álltunk a feladatok elé. Négy különböző csapat négyféle területen tesztelte a készüléket. Képet töltöttünk OneDrive-ba, ami valóban nagyon gyorsan ment, Fruit Ninja játékot játszottunk, ahol azért érdemes volt lassabban navigálni, mert a túl gyors mozgásoknál nem mindig reagált a telefon. Bár, ha ezen a vonalon folytattuk a játékot, könnyen előfordult, hogy leesett három gyümölcs egyszerre, ami a játék végét jelentette.

 

Kipróbáltuk a Vine-t is, amit ezen a készüléken is nagyon egyszerű kezelni, és annak ellenére, hogy 3 megapixeles kamerával dolgoztunk, nem is rossz kis hat másodperces alkotást sikerült összehoznunk. A selfie (önarckép) készítésnél – ez volt a negyedik feladat – már nem volt ilyen pozitív tapasztalatunk, hiszen nincs előlapi kamera a telefonon, és külön kamera gomb sem. Ez már eleve megnehezíti a helyzetet, továbbá az sem könnyítette meg a dolgunk, hogy a gyenge fényviszonyoknál a kép minősége sem lett túl jó.

 

Csak a Dual-SIM

 

A telefon csak Dual- SIM verzióban lesz elérhető a hazai piacon áprilistól, így elképzelhető, hogy nem minden mobilszolgáltató kínálatában találjuk majd meg a készüléket, tekintve, hogy a Dual-SIM alternatíva nálunk még nem forrta ki magát.

 

A vállalat azonban már mindhárom szolgáltatóval megállapodott a tekintetben, hogy a különféle fizetős alkalmazásokat mobilszámlájuk terhére vásárolhatják meg a felhasználók, figyelembe véve azt a tényt, hogy sokan nem bíznak még a bankkártyás fizetésben. Ez egyszerűbb is, és nem kell semmilyen olyan adatot megadni hozzá, amely illetéktelen kezekbe juthatna.

 

Egyelőre viszont még nem tudni pontosan, milyen operátorok forgalmazzák majd hazánkban, de kártyafüggetlen verzióban elérhető lesz nagyjából 39 ezer forintos áron hat különböző színárnyalatban: élénkzöld, élénkvörös, ciánkék és sárga színekben, valamint fehérben és feketében

 

Nemsokára a Nokia XL is érkezik a hazai piacra. Ennek adók és illeték nélküli ára 109 euró, de arról még nem beszélt a vállalat, a magyar árazás várhatóan milyen kategóriában mozog majd. A család harmadik tagjáról, a Nokia X+-ról pedig még nem született döntés az ügyben, hogy kapható lesz-e Magyarországon.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

Először, másodszor, senkit többet? Harmadszor! Kicsit több mint fél órával az aukció elindítása után Claude Aguttes lezárta a világ első SMS-ének árverését Párizsban. A világ első SMS-ének ezzel új tulajdonosa lett: az ajánlattevő 107.000 eurót, azaz közel 40 millió forintot fizetett az első SMS kommunikációs protokolljának NFT formában halhatatlanná vált másolatáért. A Vodafone az árverésből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

2021. december 21. 17:35

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

A Vodafone digitális műtárgyként árverésre bocsátja a világ első SMS-ét. Az üzenetet 1992. december 3-án továbbították a Vodafone hálózatán keresztül, és a Vodafone alkalmazottja, Richard Jarvis fogadta egy karácsonyi bulin. Az üzenet 15 betűből állt: ‘Merry Christmas’ azaz ‘Boldog karácsonyt!’. Az SMS-t nem helyettesíthető tokenként (non-fungible token, NFT) árverezik el a franciaországi Aguttes aukciósház által szervezett egyedülálló árverésen. 

2021. december 14. 15:32

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

Egy átlagos mobilfelhasználó 11,4 gigabájtnyi adatot használ el havonta, de ezen a téren nagy eltérések vannak a világ országai között: Közép-Európa például jócskán elmarad például Indiától. Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobilos adatforgalom pedig 260-szorosára nőtt. Mindez csupán néhány érdekes megállapítás a mobilkommunikációs trendek egyik legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report 2021 végi kiadásából, amely az 5G vártnál gyorsabb terjedéséről számol be.

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

Az áttörés éve lett 2021 a hazai kriptopiac világában. Az idei esztendőben egymástól függetlenül fél tucat kriptopénz, úgynevezett token elindulásáról döntöttek magyar szereplők. A szerencsés esetben már néhány hónap alatt akár 300-400 százalékos haszonnal kecsegtető virtuális pénz a befektetők fantáziáját is megmozgatta. A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

A Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi elnöke a következő 5 évben Dr. Charaf Hassan lesz, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának nemzetközileg is elismert dékánja. Az új elnök szakmai tapasztalatával is segíti majd a Vodafone Alapítvány digitális kompetenciafejlesztést és társadalmi esélyegyenlőség megteremtését célzó programjait. 

2021. november 18. 16:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58