Magyarországon a Nokia X

Android appokkal a fedélzetén

Czipperer Dia, 2014. április 7. 15:14

Hazánkba érkezett a Nokia androidos mobilja, a Nokia X. A belépő kategóriás készülék főként azokat célozza a piacon, akik egy megfizethető alternatívára vágynak a Nokiától, és szeretik az Android rendszert, appokat. Nemsokára nagytestvére, a Nokia Xl is követi a sorban.

Hazánkban az androidos Nokia

 

A sajtó képviselői is kipróbálhatták a Nokia februárban, az MWC-n bemutatott készülékét, a Nokia X-et, amely már a hazai piacra is betört. Az androidos alternatíva a belépőszintű mobilok táborát erősíti. A készülék 4 hüvelykes kijelzővel, 1 gigás procival, 512 mega RAM-mal és 4 giga tárhellyel versenyez a felhasználók kegyeiért.

 

A dizájnt a Lumia telefonokon megszokott csempék ihlették, de a készülék feldélzetén egy átszabott Android 4.1.2 rendszer teljesít szolgálatot számos appal fűszerezve. A cél az, hogy azok számára is alternatívaként szolgáljon, akik idegenkednek a Lumiáktól, vagyis a Windows Phone rendszertől, de a Nokiát szeretik. Dankovics Tamás, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója kiemelte, hogy ezzel a készülékkel szeretnék a felhasználókat hozzászoktatni a „Lumia-élményhez”.

 

Jelentős különbség egy Android mobilhoz képest, hogy a Google Play Store nem érhető el rajta, hanem a Nokia Store-ban lehet különféle appok közül válogatni. A vállalat azonban több alkalmazásbolttal is kötött megállapodást, többek között a Yandexszel és az Amazonnal is, így folyamatosan frissül a kínálat.

 

Az Asha szériánál már megismert Fastlane is a telefon egyik újdonsága, amelyet szintén nem találunk meg egy androidos telefonnál. Ez arra szolgál, hogy könnyen tudjunk váltani az egyes appok között, és legnézhessük az idővonalat, vagyos az előzményeket is megtekinthetjük.

 

 

Játszottunk kicsit

 

Mi is leteszteltük a gyakorlatban a készüléket. Bár nem egy csúcskészülékről van szó, de ehhez mérten is álltunk a feladatok elé. Négy különböző csapat négyféle területen tesztelte a készüléket. Képet töltöttünk OneDrive-ba, ami valóban nagyon gyorsan ment, Fruit Ninja játékot játszottunk, ahol azért érdemes volt lassabban navigálni, mert a túl gyors mozgásoknál nem mindig reagált a telefon. Bár, ha ezen a vonalon folytattuk a játékot, könnyen előfordult, hogy leesett három gyümölcs egyszerre, ami a játék végét jelentette.

 

Kipróbáltuk a Vine-t is, amit ezen a készüléken is nagyon egyszerű kezelni, és annak ellenére, hogy 3 megapixeles kamerával dolgoztunk, nem is rossz kis hat másodperces alkotást sikerült összehoznunk. A selfie (önarckép) készítésnél – ez volt a negyedik feladat – már nem volt ilyen pozitív tapasztalatunk, hiszen nincs előlapi kamera a telefonon, és külön kamera gomb sem. Ez már eleve megnehezíti a helyzetet, továbbá az sem könnyítette meg a dolgunk, hogy a gyenge fényviszonyoknál a kép minősége sem lett túl jó.

 

Csak a Dual-SIM

 

A telefon csak Dual- SIM verzióban lesz elérhető a hazai piacon áprilistól, így elképzelhető, hogy nem minden mobilszolgáltató kínálatában találjuk majd meg a készüléket, tekintve, hogy a Dual-SIM alternatíva nálunk még nem forrta ki magát.

 

A vállalat azonban már mindhárom szolgáltatóval megállapodott a tekintetben, hogy a különféle fizetős alkalmazásokat mobilszámlájuk terhére vásárolhatják meg a felhasználók, figyelembe véve azt a tényt, hogy sokan nem bíznak még a bankkártyás fizetésben. Ez egyszerűbb is, és nem kell semmilyen olyan adatot megadni hozzá, amely illetéktelen kezekbe juthatna.

 

Egyelőre viszont még nem tudni pontosan, milyen operátorok forgalmazzák majd hazánkban, de kártyafüggetlen verzióban elérhető lesz nagyjából 39 ezer forintos áron hat különböző színárnyalatban: élénkzöld, élénkvörös, ciánkék és sárga színekben, valamint fehérben és feketében

 

Nemsokára a Nokia XL is érkezik a hazai piacra. Ennek adók és illeték nélküli ára 109 euró, de arról még nem beszélt a vállalat, a magyar árazás várhatóan milyen kategóriában mozog majd. A család harmadik tagjáról, a Nokia X+-ról pedig még nem született döntés az ügyben, hogy kapható lesz-e Magyarországon.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Az ESET jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy a vállalatok a hackerek előtt járhassanak

A világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az ESET PROTECT kiberbiztonsági platform új funkciója. A fejlesztés célja, hogy világszerte megoldást kínáljon a vállalatok aktuális és jövőbeli, digitális biztonsági kihívásaira.

2023. július 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59