Magyarországon a Nokia X

Android appokkal a fedélzetén

Czipperer Dia, 2014. április 7. 15:14

Hazánkba érkezett a Nokia androidos mobilja, a Nokia X. A belépő kategóriás készülék főként azokat célozza a piacon, akik egy megfizethető alternatívára vágynak a Nokiától, és szeretik az Android rendszert, appokat. Nemsokára nagytestvére, a Nokia Xl is követi a sorban.

Hazánkban az androidos Nokia

 

A sajtó képviselői is kipróbálhatták a Nokia februárban, az MWC-n bemutatott készülékét, a Nokia X-et, amely már a hazai piacra is betört. Az androidos alternatíva a belépőszintű mobilok táborát erősíti. A készülék 4 hüvelykes kijelzővel, 1 gigás procival, 512 mega RAM-mal és 4 giga tárhellyel versenyez a felhasználók kegyeiért.

 

A dizájnt a Lumia telefonokon megszokott csempék ihlették, de a készülék feldélzetén egy átszabott Android 4.1.2 rendszer teljesít szolgálatot számos appal fűszerezve. A cél az, hogy azok számára is alternatívaként szolgáljon, akik idegenkednek a Lumiáktól, vagyis a Windows Phone rendszertől, de a Nokiát szeretik. Dankovics Tamás, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója kiemelte, hogy ezzel a készülékkel szeretnék a felhasználókat hozzászoktatni a „Lumia-élményhez”.

 

Jelentős különbség egy Android mobilhoz képest, hogy a Google Play Store nem érhető el rajta, hanem a Nokia Store-ban lehet különféle appok közül válogatni. A vállalat azonban több alkalmazásbolttal is kötött megállapodást, többek között a Yandexszel és az Amazonnal is, így folyamatosan frissül a kínálat.

 

Az Asha szériánál már megismert Fastlane is a telefon egyik újdonsága, amelyet szintén nem találunk meg egy androidos telefonnál. Ez arra szolgál, hogy könnyen tudjunk váltani az egyes appok között, és legnézhessük az idővonalat, vagyos az előzményeket is megtekinthetjük.

 

 

Játszottunk kicsit

 

Mi is leteszteltük a gyakorlatban a készüléket. Bár nem egy csúcskészülékről van szó, de ehhez mérten is álltunk a feladatok elé. Négy különböző csapat négyféle területen tesztelte a készüléket. Képet töltöttünk OneDrive-ba, ami valóban nagyon gyorsan ment, Fruit Ninja játékot játszottunk, ahol azért érdemes volt lassabban navigálni, mert a túl gyors mozgásoknál nem mindig reagált a telefon. Bár, ha ezen a vonalon folytattuk a játékot, könnyen előfordult, hogy leesett három gyümölcs egyszerre, ami a játék végét jelentette.

 

Kipróbáltuk a Vine-t is, amit ezen a készüléken is nagyon egyszerű kezelni, és annak ellenére, hogy 3 megapixeles kamerával dolgoztunk, nem is rossz kis hat másodperces alkotást sikerült összehoznunk. A selfie (önarckép) készítésnél – ez volt a negyedik feladat – már nem volt ilyen pozitív tapasztalatunk, hiszen nincs előlapi kamera a telefonon, és külön kamera gomb sem. Ez már eleve megnehezíti a helyzetet, továbbá az sem könnyítette meg a dolgunk, hogy a gyenge fényviszonyoknál a kép minősége sem lett túl jó.

 

Csak a Dual-SIM

 

A telefon csak Dual- SIM verzióban lesz elérhető a hazai piacon áprilistól, így elképzelhető, hogy nem minden mobilszolgáltató kínálatában találjuk majd meg a készüléket, tekintve, hogy a Dual-SIM alternatíva nálunk még nem forrta ki magát.

 

A vállalat azonban már mindhárom szolgáltatóval megállapodott a tekintetben, hogy a különféle fizetős alkalmazásokat mobilszámlájuk terhére vásárolhatják meg a felhasználók, figyelembe véve azt a tényt, hogy sokan nem bíznak még a bankkártyás fizetésben. Ez egyszerűbb is, és nem kell semmilyen olyan adatot megadni hozzá, amely illetéktelen kezekbe juthatna.

 

Egyelőre viszont még nem tudni pontosan, milyen operátorok forgalmazzák majd hazánkban, de kártyafüggetlen verzióban elérhető lesz nagyjából 39 ezer forintos áron hat különböző színárnyalatban: élénkzöld, élénkvörös, ciánkék és sárga színekben, valamint fehérben és feketében

 

Nemsokára a Nokia XL is érkezik a hazai piacra. Ennek adók és illeték nélküli ára 109 euró, de arról még nem beszélt a vállalat, a magyar árazás várhatóan milyen kategóriában mozog majd. A család harmadik tagjáról, a Nokia X+-ról pedig még nem született döntés az ügyben, hogy kapható lesz-e Magyarországon.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát (Europe Telecom-ot rendeztek már itt korábban is). A világ talán legfontosabb nemzetközi infokommunikációs- és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére. 

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben. A kiberbiztonsági céget végrehajtási képessége és technológiai víziója alapján értékelték a jelentésben. 

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

2019. szeptember 1. 13:27

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás