20 éves a Nokia csengőhangja

Czipperer Dia, 2014. április 8. 12:37

A Nokia telefonok meghatározó dallama idén 20 éves. A minden készüléken megtalálható „Nokia ringtone” ma már ikonikus dallamnak számít.

Idén 20 esztendős a Nokia híressé vált csengőhangja, melynek alkalmából egy videót is készített a vállalat (lásd a cikk végén). Talán az előadásból nehezen vagy leginkább elsőre rá sem ismernénk a híres Nokia csengőhangra, pedig az évforduló alkalmából készült az alkotás a capella verziója.

 

A dallam először 1994-ben jelent meg a Nokia 2110-es készülékeken, és azóta, a mai napig is meghatározó dallamnak számít minden egyes Nokia telefonon. Azt mondani sem kell, hogy azért az évek során sokan fejlődtek a telefonok, velük együtt pedig a hangzásvilág is (polifonikus dallamvilágon át az MP3-ig), így a csengőhang is formálódott, ám az alapdallam mindig ugyanaz maradt.

 

A GSM Múzeum oldalán olvashatjuk, hogy ez a dallam feltehetően az egyik leggyakrabban játszott zenerészlet a világon, amely egy Gran Vals című klasszikus gitár-műből származik. Ezt az alkotást még a 19. században komponálta a spanyol Francisco Tarrega.

 

 

 

Forrás: Übergizmo.com; Kép: youngblah.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59