Új tolmácsszolgáltatással a siketek és nagyothallók már telefonon is elérhetik az uniós intézményeket

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 9. 16:34

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában szerdán először próbálták ki "élesben" az InSign elnevezésű, valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amely a siketek és nagyothallók számára ingyenesen biztosítja, hogy telefonon kapcsolatba léphessenek az Európai Unió intézményeiben dolgozó ügyintézőkkel - tájékoztatta a sajtót Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, aki maga is siket, és parlamenti munkájának homlokterében a fogyatékossággal élők jogainak bővítése, életfeltételeik javítása áll.

A rendszer, amelynek kiépítése 750 ezer euróba került, Kósa szerint forradalmasíthatja a távközlési szektort, hiszen az alkalmazás számos további fejlesztési lehetőséget nyit meg az európai tagállamok közintézményei előtt a siketekkel és nagyothallókkal, illetve az idősekkel való kapcsolattartás területén.
 

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselő közös kezdeményezésére jött létre. Kósa Ádám, az EP első és mindeddig egyetlen siket képviselője elmondta: a milliók életét megkönnyítő alkalmazás az európai intézmények és az érintetteket képviselő civil szervezetek példa értékű összefogásával valósulhatott meg. Az alkalmazást az EP finanszírozza és az Európai Bizottság koordinálja. A megvalósításban részt vett az Európai Siketek Uniója (European Union of the Deaf, EUD).
 

"Célunk, hogy a 2014-es európai parlamenti választások idejére a rendszer felálljon, nagyszabású volt, de közös munkával sikerült megvalósítani és elérni, hogy a választásokra készülve minden siket és nagyothalló európai polgár akadálymentesen és közvetlenül jusson hozzá a számára fontos információkhoz" - emelte ki Kósa Ádám.
 

A fideszes politikus egyben utalt arra, hogy Magyarország élen jár a fogyatékossággal élő emberek előtti akadályok lebontásában. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban adta át az első olyan táblagépet, amellyel útjára indította a KONTAKT elnevezésű tolmácsszolgáltatást, amely szintén a siket és nagyothalló embereket kapcsolja össze halló embertársaikkal.
 

Az InSign alkalmazást az Európai Parlamentben tartott bemutatón bárki tesztelhette, és meggyőződhetett arról, hogy nagyon egyszerűen működik. A siket személy és a hívott fél okostelefonján vagy táblagépén egyaránt megjelenik a jelnyelvi tolmács, aki a jelnyelvet hangzó nyelvre fordítva közvetít a beszélgetők között. Nagyothalló személyek telefonbeszélgetését valós idejű feliratozás teszi lehetővé.
 

Az InSign elindításával egyidejűleg az Európai Siketek Uniója bemutatta a gondozásában megjelent új könyvet, amely a jelnyelvet használó siketek politikai részvételét mutatja be jogi és társadalomtudományi szempontból, annak az egyezménynek a tükrében, amelyet az ENSZ égisze alatt kötöttek a fogyatékos személyek jogairól. A kötethez Kósa Ádám írta az előszót, valamint az EP-munkája során szerzett tapasztalatait is megosztja a könyvben az olvasóval. Lovászy László Gábor, aki a Fogyatékos Személyek Jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság (UNCRPD) egyetlen magyar tagja, írásában azt tekinti át, hogy mennyire minősül a puszta jogi lehetőségen túlmutató köznapi valóságnak a szavazásban való részvétel a fogyatékossággal élő polgárok esetében.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01