A Google és a Jandex egyes régiókban már Oroszország részeként tünteti fel a Krímet [Frissítve]

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 12. 09:02

Már Oroszország részeként tünteti fel a Krím félszigetet a Google amerikai internetes keresőoldal térképszolgálata, a Google Maps orosz változata - jelentette az Interfax.

A térképszolgálat orosz változatában (maps.google.ru) a felhasználók azt láthatják, hogy a félszigetet államhatár választja el Ukrajnától. Aki viszont rákeres a Google Térképen a Krím-félszigetre, a határokat szürke szaggatott vonalnak - vitatott határnak - fogja látni. Ez csak a Google Térkép ukrán illetve orosz változatán van másként, ahol mindkét országban a helyi jogszabályokat követve az ukrán változaton Ukrajnához, az orosz változaton Oroszországhoz tartozónak jelölik a félszigetet.

 

A Google elmondta, hogy nincsen arról szó, hogy állást akarnának foglalni a Krím-félszigetet érintő akár más vitatott határokkal rendelkező területek esetében.

 

Korábbi közlések szerint március végén a Jandex orosz internetes kereső térképszolgáltatása, a Jandex.Kart hasonló módon változtatta meg a Krím hovatartozását: az orosz felhasználók az Oroszországi Föderáció részeként látják a félszigetet, míg az ukránok számára az változatlanul Ukrajna része.

 


 

Minden más országban, ahol a Jandex jelen van, a felhasználók kormányuk álláspontjának megfelelően a Krímet ukrán vagy orosz fennhatóság alatt álló területnek látják. 

 

A Google szóvívóje elmondta az üggyel kapcsolatban, hogy “a Google Térképen dolgozó csapat mindent megtesz azért, hogy a vitatott régiókat, területeket objektíven mutassa a térkép. Ahol vitatottak a határok, ott ezt a Google Térkép jelzi. Azokban az országokban, ahol létezik a Google Térképnek helyi változata, az mind az elnevezések mind a határok tekintetében a helyi szabályozásokat követi.”

Kulcsszavak: Google Map Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38