Egyre nő a pénzügyi támadások száma

Tavaly 28 millióra rúgott az ilyen esetek száma

forrás: Prím Online, 2014. április 14. 08:42

A Kaspersky Lab tanulmánya szerint a kiberbűnözők egyre nagyobb erőfeszítésekkel és kifinomultabb eszközökkel vadásznak a felhasználók megtakarított pénzére.Tavaly 27,6 százalékkal nőtt a pénzügyi támadások száma a 2012-es adatokhoz képest, amely több mint 28 millió támadást jelent.

A Kaspersky Lab „Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013” című tanulmánya igazolja, hogy egyre több a pénzügyi támadások száma.  Ezek a pénzügyi kártevők, többek között a banki trójaiak, a keylogger programok, valamint két újabb rosszindulatú vírus, amelyek Bitcoint lopnak, illetve generálnak, mind egytől-egyig azért jöttek létre, hogy ellopják a pénzügyi információkat, valamint a felhasználók pénzét.

 

Ezen programok együttes célpontja az elmúlt évben a Bitcoin lett, amelynek a pénzügyi támadások kiugróan magas mértéke is köszönhető. Az eredmény további oka a népszerű Java felületen keresztül érkező számítógépes támadások, amelyek a program sebezhetőségét sok esetben egyszerűen kijátszották.

 

 

A pénzügyi számítógépes bűnözés jelenléte a legnagyobb arányban Afganisztán, Bolívia, Kamerun, Mongólia, Mianmar, Peru, Törökország és Etiópia területén oszlott el, ahol az összes malware incidens több mint 12 százalékát tették ki. 2013-ban a vállalat biztonsági megoldásai mintegy 3,8 millió felhasználót védtek meg a pénzügyi támadásoktól. A banki trójaiak, beleértve a hírhedt Zbot, Carberp és SpyEye programokat, a pénzügyi támadások kétharmadáért feleltek.

 

Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint népszerűségüknek egyszerű oka van: a kiberbűnözők ezek segítségével egyszerűbb módszerekkel, hatékonyan és gyorsan tudnak pénzhez jutni. A jelenlegi helyzet egyre inkább arra kényszeríti a felhasználókat és a pénzügyi intézményeket, hogy aktívabb ellenállást tanúsítsanak az online támadások ellen, míg a biztonságvédelmi szoftvergyártóknak újabb és korszerűbb védelmi megoldásokat kell fejleszteniük. Ilyen például Kaspersky Fraud Prevention is, amely az adatok teljes védelmét szolgálja.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

A hazai oktatási piac két meghatározó szereplője került egy kézbe, a Training360 Kft. tulajdonosai ugyanis úgy döntöttek, hogy megvásárolják a NetAcademia Oktatóközpont Kft.-t. A saját tőkéből megvalósított akvizíció eredményeként a Training360 e-learning tanfolyamainak száma 500-ra nő, a két vállalat együttes tavalyi árbevétele pedig várhatóan meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

Ebben a kialakult nehéz helyzetben az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás arra törekszik, hogy segítse ügyfeleit és partnereit a gyártásuk és az üzleti tevékenységük fenntartásában, miközben számos munkavállalójuk otthonról dolgozik.

2020. április 20. 09:20

Biztonságos megoldás vírustesztelésre az OnRobot grippereivel

A chessington-i egészségügyi tesztállomás kialakítását látván a PSI Technologies tudta, hogy kezében van a megoldás, amivel segíteni tud.

2020. április 14. 15:41

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést. Magyarország vezető programozóiskolája, a Codecool üdvözli a kormány döntését és már kidolgozott karriertervezési és átképzési modellel várja a jelentkezőket, hogy a központi források kihasználásával néhány hónap alatt új, jövőbiztos karrierhez jussanak.

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

A koronavírus járvány okozta rendkívüli gazdasági és társadalmi helyzetben három hónapig ingyen digitális védelmet nyújt a Panda Security minden meglévő és új vállalati ügyfelének, valamint tanároknak és diákoknak világszerte. A távmunkára és az online oktatásra való hirtelen átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül. Ezért a cég több mint 30 millió meglévő felhasználója és az új belépők számára biztosít díjmentesen kibervédelmi szolgáltatásokat az online támadásokkal szemben. A kezdeményezéssel a társaság célja, hogy a vállalkozások és az oktatási intézmények biztonsággal munkatársaikra és alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

2020. március 31. 12:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás