Egyre nő a pénzügyi támadások száma

Tavaly 28 millióra rúgott az ilyen esetek száma

forrás: Prím Online, 2014. április 14. 08:42

A Kaspersky Lab tanulmánya szerint a kiberbűnözők egyre nagyobb erőfeszítésekkel és kifinomultabb eszközökkel vadásznak a felhasználók megtakarított pénzére.Tavaly 27,6 százalékkal nőtt a pénzügyi támadások száma a 2012-es adatokhoz képest, amely több mint 28 millió támadást jelent.

A Kaspersky Lab „Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013” című tanulmánya igazolja, hogy egyre több a pénzügyi támadások száma.  Ezek a pénzügyi kártevők, többek között a banki trójaiak, a keylogger programok, valamint két újabb rosszindulatú vírus, amelyek Bitcoint lopnak, illetve generálnak, mind egytől-egyig azért jöttek létre, hogy ellopják a pénzügyi információkat, valamint a felhasználók pénzét.

 

Ezen programok együttes célpontja az elmúlt évben a Bitcoin lett, amelynek a pénzügyi támadások kiugróan magas mértéke is köszönhető. Az eredmény további oka a népszerű Java felületen keresztül érkező számítógépes támadások, amelyek a program sebezhetőségét sok esetben egyszerűen kijátszották.

 

 

A pénzügyi számítógépes bűnözés jelenléte a legnagyobb arányban Afganisztán, Bolívia, Kamerun, Mongólia, Mianmar, Peru, Törökország és Etiópia területén oszlott el, ahol az összes malware incidens több mint 12 százalékát tették ki. 2013-ban a vállalat biztonsági megoldásai mintegy 3,8 millió felhasználót védtek meg a pénzügyi támadásoktól. A banki trójaiak, beleértve a hírhedt Zbot, Carberp és SpyEye programokat, a pénzügyi támadások kétharmadáért feleltek.

 

Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint népszerűségüknek egyszerű oka van: a kiberbűnözők ezek segítségével egyszerűbb módszerekkel, hatékonyan és gyorsan tudnak pénzhez jutni. A jelenlegi helyzet egyre inkább arra kényszeríti a felhasználókat és a pénzügyi intézményeket, hogy aktívabb ellenállást tanúsítsanak az online támadások ellen, míg a biztonságvédelmi szoftvergyártóknak újabb és korszerűbb védelmi megoldásokat kell fejleszteniük. Ilyen például Kaspersky Fraud Prevention is, amely az adatok teljes védelmét szolgálja.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 ezer amerikai dollárt nyerhetnek a Huawei XMAGE Awards fődíjasai

Kiírták a Huawei nagyszabású nemzetközi mobilfotós pályázatát, a HUAWEI XMAGE Awards 2023-at (korábban NEXT IMAGE Awards), melyen az elmúlt években több ízben is magyar siker született. Az idei megmérettetésre a világ minden tájáról kilenc kategóriában várják a fotós és videós alkotásokat, a legjobb pályaműveket beküldők pedig akár fejenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalomban részesülhetnek. A pályaművek beküldési határideje 2023. augusztus 15., a nevezett alkotásokat neves nemzetközi zsűri bírálja el.

2023. április 13. 11:26

Ezekre a webcímekre figyeljen, ha nem akarja, hogy átverjék

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre elterjedtebbek az adathalász oldalak, amelyek sok esetben nagyon megtévesztő webcímeket használnak. Mit tehetünk azonban, ha nem szeretnénk, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek?

2023. április 4. 21:44

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

Az IAB Hungary digitális reklámszakmai szervezet március 24-én a GroupM Akadémia bázisán adta át a 2022-es évi Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről című pályázat nyerteseinek járó díjakat. Az elmúlt három évben kivétel nélkül (előszörmásodszorharmadszor) a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai nyertek a pályázaton, idén először azonban egy szegedi és egy debreceni egyetem hallgatója vihette haza a legjobb pályamunkáért járó díjat. 

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

Szinte már mindenki találkozott SMS vagy e-mail formájában érkező megtévesztő üzenetekkel, amik ismert cégek arculati elemeit felhasználva, az ő nevükben kérik el az emberek személyes adatait vagy akár egyenesen banki hozzáférésüket, amit a csalók aztán vagy a dark weben értékesítenek, vagy maguk élnek vissza a megszerzett adatokkal, megkárosítva a gyanútlan embereket. A védekezésben a legfontosabb a tudatosság, ugyanakkor létezik egy egyszerű technológiai megoldás is, ami a véletlen kattintás esetén is növeli az emberek biztonságát.

2023. március 14. 20:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01