Egyre nő a pénzügyi támadások száma

Tavaly 28 millióra rúgott az ilyen esetek száma

forrás: Prím Online, 2014. április 14. 08:42

A Kaspersky Lab tanulmánya szerint a kiberbűnözők egyre nagyobb erőfeszítésekkel és kifinomultabb eszközökkel vadásznak a felhasználók megtakarított pénzére.Tavaly 27,6 százalékkal nőtt a pénzügyi támadások száma a 2012-es adatokhoz képest, amely több mint 28 millió támadást jelent.

A Kaspersky Lab „Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013” című tanulmánya igazolja, hogy egyre több a pénzügyi támadások száma.  Ezek a pénzügyi kártevők, többek között a banki trójaiak, a keylogger programok, valamint két újabb rosszindulatú vírus, amelyek Bitcoint lopnak, illetve generálnak, mind egytől-egyig azért jöttek létre, hogy ellopják a pénzügyi információkat, valamint a felhasználók pénzét.

 

Ezen programok együttes célpontja az elmúlt évben a Bitcoin lett, amelynek a pénzügyi támadások kiugróan magas mértéke is köszönhető. Az eredmény további oka a népszerű Java felületen keresztül érkező számítógépes támadások, amelyek a program sebezhetőségét sok esetben egyszerűen kijátszották.

 

 

A pénzügyi számítógépes bűnözés jelenléte a legnagyobb arányban Afganisztán, Bolívia, Kamerun, Mongólia, Mianmar, Peru, Törökország és Etiópia területén oszlott el, ahol az összes malware incidens több mint 12 százalékát tették ki. 2013-ban a vállalat biztonsági megoldásai mintegy 3,8 millió felhasználót védtek meg a pénzügyi támadásoktól. A banki trójaiak, beleértve a hírhedt Zbot, Carberp és SpyEye programokat, a pénzügyi támadások kétharmadáért feleltek.

 

Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója szerint népszerűségüknek egyszerű oka van: a kiberbűnözők ezek segítségével egyszerűbb módszerekkel, hatékonyan és gyorsan tudnak pénzhez jutni. A jelenlegi helyzet egyre inkább arra kényszeríti a felhasználókat és a pénzügyi intézményeket, hogy aktívabb ellenállást tanúsítsanak az online támadások ellen, míg a biztonságvédelmi szoftvergyártóknak újabb és korszerűbb védelmi megoldásokat kell fejleszteniük. Ilyen például Kaspersky Fraud Prevention is, amely az adatok teljes védelmét szolgálja.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2019. második negyedévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

Sikeresen lezárult a Vodafone Csoport és a Liberty Global közötti tranzakció, melynek köszönhetően a Vodafone Magyarország lett a UPC Magyarország 100%-os tulajdonosa. A két szolgáltató mostantól egy cégcsoportként közösen bővíti gigabit képes szolgáltatásait, hozzájárulva ezáltal Magyarország digitális fejlődéséhez. A Vodafone és a UPC egyelőre különálló vállalatként működnek tovább,  az ügyfeleket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálja ki.

2019. augusztus 1. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás