SUSE kGraft: nincs megállás

Valós idejű frissítések a tudomány szolgálatában

forrás: Prím Online, 2014. április 15. 13:34

A SUSE új megoldása, a kGraft segítségével rendszerleállás és újraindítás nélkül telepíthetők a linuxos frissítések és hibajavítások, amivel nemcsak az egyszerű felhasználók élete válik könnyebbé, de a tudományos kutatóknak és a nagyvállalatok IT szakembereinek is hatalmas segítséget jelent a gördülékeny munkavégzésben.

Az informatikusok és a felhasználók nagy része szükséges rosszként fogja fel a frissítések telepítését, illetve a szoftverek naprakészen tartását. Különösen olyan esetekben okoz ez kellemetlenséget, amikor a rendszert is le kell állítani a folyamathoz, vagyis minden munkát félbe kell szakítani a patchelés idejére.

 

Egy átlagos irodai dolgozónál ez mindössze egy extra kávészünetet és egy apróbb csúszást jelent, de a nagyobb rendszerek és bonyolultabb munkafolyamatok esetén ennél jóval komolyabb nehézségeket okozhat a frissítés. Előfordulhat, hogy egy vállalatnál az egyes részlegek nem tudnak megegyezni abban, mikor lenne a leginkább megfelelő a leállás, ezért folyamatosan tolódik például a kritikus biztonsági foltok telepítése, az informatikusok pedig tövig rágják a körmüket a védtelen rendszerek felett érzett aggodalmukban. 

 

A legnagyobb mértékben talán a tudományos kutatók munkáját képes befolyásolni egy leállás. Esetükben nem ritka, hogy egy-egy elmélet igazolásához vagy egy terület alapos feltérképezéséhez hónapokig futó szimulációkra van szükség. Képzeljük csak el, mennyi munka vész kárba, ha egy ilyen hosszúra tervezett tudományos szimulációt egy frissítés telepítése miatt kell leállítani!

 

Jó példa erre a Princeton Egyetem kutatóinak projektje, amellyel az univerzum létrejöttének és további alakulásának körülményeit vizsgálják. Ehhez olyan összetett hidrodinamikai szimulációkat futtatnak, amelyek az ősrobbanás utáni, korai állapotokat modellezik, majd megpróbálják megjósolni, hogyan zajlik a galaxisok kialakulása az idő múlásával. A szimulációk lefuttatása több hónapot vesz igénybe, amelyhez a kutatók a NASA két, SUSE Linux alapokon működő szuperszámítógépét, a Peiades és az Endeavour rendszereket használják.

 

A példa egyébként nem egyedi, a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek 95 százalékán ugyanis Linux fut. A SUSE szakemberei által kifejlesztett, nyílt forráskódú kGraft lehetővé teszi a Linux kernel valós idejű javításainak végrehajtását, ami korábban nem volt elérhető egyik nagyvállalati Linux disztribúcióban sem. A megoldás a SUSE Linux rendszerekhez már elérhető, de hamarosan minden Linux rendszerben használható lesz. A projekten dolgozó kutatóknak tehát – sok más szakemberhez hasonlóan – már nem kell amiatt aggódniuk, hogy meg kellene szakítani a szimulációt a Linux biztonsági frissítései miatt. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01