Az Intel veszteséges az okostelefon- és tabletpiacon

Dollármilliárdokat bukik a vállalat

Farkas Norman, 2014. április 20. 09:10

Az Intelnek egyre nagyobb veszteségekkel kell szembenéznie a mobil eszközökbe szánt chipek piacán. Ennek oka, hogy a szektorban lévő konkurens cégek folyamatosan erősödnek, miközben a mobilgyártók is sorra rukkolnak elő saját fejlesztésű megoldásaikkal.

Az Intelnek még mindig nincs könnyű dolga a mobil eszközök piacán, pontosabban az okostelefonokba és táblagépekbe szánt chipek szegmensében, ahol jelenleg is a Qualcomm megoldásai dominálnak, s számos kisebb cég – például a MediaTek, az NVidia, az AllRunner és a RockChip – is jelen van.

 

A vállalatot nemcsak a konkurensek akadályozzák a hódításban, hanem azok a mobilgyártók is, akik saját chipset kifejlesztése és használata mellett döntöttek. Az Apple és a Samsung mellett már a ZTE, a Huawei és az LG is ide tartozik, s a jövőben akár tovább is nőhet a „csapat” létszáma.

 

Az Intel mobil chip divíziója rengeteg pénzt bukott az elmúlt években: 2012-ben 1,78 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, egy évvel később pedig 3,16 milliárd dolláros kiesés következett. Az idei első negyedév végén kimutatott pénzügyi eredmények sem bíztatóak, ugyanis a részleg 929 millió dolláros üzemi veszteség mellett csupán 156 millió dolláros bevételt hozott.

 

 

A számokat elnézve azt gondolhatjuk, kész csoda, hogy az Intel még mindig próbálkozik, s nem hagyja a csudába a mobil chip piacot. A cég azonban kitartóan dolgozik, s azt állítja, halad a sikerek felé vezető úton.

 

A tervek szerint 2015 végén vagy 2016 elején megjelennek az integrált 4G LTE modemmel szerelt, mobil Intel chipsetek, amiket több készülékgyártó is előszeretettel alkalmazhat majd okostlefonjaiban, táblagépeiben. Kíváncsian várjuk, hogy a jövő Intel chipsetjei beválták-e a cég hozzájuk fűzött reményiet.

 

Az Intelt egyébként a mobil chip részleg lehangoló eredményei dacára nem kell annyira félteni, hiszen a vállalat összességében 1,9 milliárd dolláros nyereséget és 12,8 milliárdos bevételt termelt az év első negyedévében.


 

[Forrás: IntoMobile]

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09