Töréspróba GE-módra

forrás: Prím Online, 2014. április 24. 16:02

Amikor a GE mérnökei növelni akarták a vadonatúj LEAP sugárhajtóműveik hatékonyságát, speciális kerámiából készült anyagot fejlesztettek ki, amely olyan magas hőmérsékleten is működőképes, ahol a legtöbb fémötvözet már megpuhul. A GE kutatói különféle extrém körülmények között folyamatosan tesztelik a hajtóművet, a jégesőtől kezdve a hurrikán erejű széllökéseken át a vulkáni hőségig.

A magas hőmérsékleten is működőképes anyag ötlete azonban annyira újszerű volt – hogy kerámiákat tegyenek a sugárhajtóművek belsejébe , hogy a mérnökök 150 mérföld/órás sebességgel süvítő acélgolyókkal bombázták a lőtávolságban elhelyezett anyagot, hogy lássák, van-e létjogosultsága az elképzelésnek.A kutatók most arra is keresik a választ, hogyan állják a sarat az olyan mindennapi tárgyak, mint az óra, az akvárium vagy a gumikacsa.

 

Ebből a kerámia mátrixú kompozit elnevezésű anyagból készült alkatrészek ma már annak a vadonatúj LEAP sugárhajtóműnek a belsejében is megtalálhatók, amelyet jelenleg éppen aprólékos fejlesztési és tanúsítási eljárásnak vetnek alá.

 


 

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotikai automatizálás határok nélkül

A robotikai automatizálás újabb és újabb területeken jelenik meg, amely nagyobb hatékonyságot biztosít a gyártóvállalatok és intézmények számára. A kórházi fertőzések jelentős és egyre súlyosbodó problémát jelentenek a globális egészségügyi szektorban, hiszen évente páciensek milliói fertőződnek meg, valamint több ezer beteg veszti el életét kórházi ápolás alatt szerzett fertőzés következtében. Most bemutatjuk a robotot, amely új szintre emeli az automata- és biztonságos fertőtlenítést.

2020. augusztus 15. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás