Töréspróba GE-módra

forrás: Prím Online, 2014. április 24. 16:02

Amikor a GE mérnökei növelni akarták a vadonatúj LEAP sugárhajtóműveik hatékonyságát, speciális kerámiából készült anyagot fejlesztettek ki, amely olyan magas hőmérsékleten is működőképes, ahol a legtöbb fémötvözet már megpuhul. A GE kutatói különféle extrém körülmények között folyamatosan tesztelik a hajtóművet, a jégesőtől kezdve a hurrikán erejű széllökéseken át a vulkáni hőségig.

A magas hőmérsékleten is működőképes anyag ötlete azonban annyira újszerű volt – hogy kerámiákat tegyenek a sugárhajtóművek belsejébe , hogy a mérnökök 150 mérföld/órás sebességgel süvítő acélgolyókkal bombázták a lőtávolságban elhelyezett anyagot, hogy lássák, van-e létjogosultsága az elképzelésnek.A kutatók most arra is keresik a választ, hogyan állják a sarat az olyan mindennapi tárgyak, mint az óra, az akvárium vagy a gumikacsa.

 

Ebből a kerámia mátrixú kompozit elnevezésű anyagból készült alkatrészek ma már annak a vadonatúj LEAP sugárhajtóműnek a belsejében is megtalálhatók, amelyet jelenleg éppen aprólékos fejlesztési és tanúsítási eljárásnak vetnek alá.

 


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39