Mi történik adatainkkal, ha szerződést bontunk a tárhelyszolgáltatóval?

A Tárhely.Eu változtatna a gyakorlaton

forrás: Prím Online, 2014. április 25. 14:52

A legtöbb kis- és középvállalkozás különböző hosztingcégeknél bérel weboldalának tárhelyet. Arra azonban kevesen gondolnak, vajon mi történik az adatokkal olyankor, amikor fel szeretnék bontani a szerződést, pedig fontos kérdés.

Rengeteg információt kezelnek weboldalaikon keresztül a magyar vállalkozások. Árlisták, ügyféllisták, feliratkozók e-mail címeinek listája – csak néhány példa az érzékeny adatokra. Mivel azonban senki sem követeli meg, hogy a szerződés megszüntetésekor a webtárhelyet szolgáltató cég valamilyen igazolást mutasson fel arról, hogy törölte az adatokat, ezért a legtöbb esetben a hosztingcég jóindulatára és szokásrendszerére van bízva, hogy mit tesz korábbi ügyfeleinek adataival.

 

A minőségi szolgáltatók ügyelnek arra, hogy a merevlemezek, szerverek leselejtezése során ne kerüljenek ki ügyféladatok, sok kisebb cég azonban nem foglalkozik az adattörlés kérdésével – emeli ki Kárpáti Zoltán, a 35 ezer weboldalt kezelő Tárhely.Eu ügyvezetője. A szakember tapasztalata szerint az adatvédelem fontossága egyszerűen még nem része a magyar kis- és középvállalatok céges kultúrájának, így az ügyfelek sem kérik számon a törlés lehetőségét.

 

 

A Tárhely.Eu most ezen a gyakorlaton szeretne változtatni, és ügyfelei részére elérhetővé teszi a bérelt szerverek minősített adattörlését. Ennek érdekében a cég megállapodást kötött az adattörlési megoldások vezető szolgáltatójával. A Blancco magyarországi képviselete NATO-ajánlással és Common Criteria minősítéssel rendelkező törlési megoldásokat biztosít a Tárhely.Eu számára, melyek a 100 százalékos fertőtlenítés mellett a törlések részletes jegyzőkönyvezését és elektronikus hitelesítését is lehetővé teszik.

 

A szolgáltatást a hosztingcég díjazásért kínálja az ügyfelei számára. A tárolt adatok megfelelő kezeléséért azonban elsősorban a tárhelyet bérelő vállalkozások felelnek, így az ő kötelességük az adattörlésről való gondoskodás is, ha hosztingpartnert váltanak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15