Rubik Ernő köszönetet mondott a bűvös kockát forgatóknak

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 26. 21:52

Rubik Ernő a Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című kiállításának megnyitóján köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak bátorságukért, s azért, hogy vállalni merik a kihívást.

Kell hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell"   mondta helyi idő szerint csütörtökön a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben.

 

A 40. évforduló alkalmából megnyílt tárlat kilenc hónapon át lesz látható az LSC-ben, majd 2015-től világkörüli útra indul, és a tervek szerint hét év alatt  Budapest érintésével  járja majd körbe a Földet. Az ötmillió dolláros költségvetésű vándorkiállítás és a kapcsolódó Kreativitás Fesztivál című programsorozat - amelynek fő támogatója a Google - létrejöttéhez Magyarország kormánya 200 millió forinttal járult hozzá. 

 

A feltalálót, mint "felettébb kíváncsi" magyar embert, Áder János köztársasági elnök mutatta be a közönségnek a megnyitón. Idézte Isaac Asimov sci-fi írót, aki szerint "az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön, az emberek és a magyarok." Az államfő emlékeztetett arra, hogy Los Alamosban, ahol az amerikai atombombát kifejlesztették, valóban az a hír járta, hogy az ott dolgozó magyar tudósok marslakók, akik egymás között egy furcsa, mindenki más számára érthetetlen nyelven diskuráltak.

 

 

Egyiküket a monogramja leleplezte le. A monogram, ami két betűből állt: E.T. Ő volt Edward Teller, aki ugyanazt a földönkívüli nyelvet beszélte, mint Eugene Wigner vagy Leo Szilárd, akiknek marsbeli neve egyébként Ede, Jenő és Leó volt" - mondta. 

 

A köztársasági elnök felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a magyar észjárás találékonyságából a világ, és benne Amerika sokat profitálhatott. Az Egyesült Államok jelképének számító és az LSC közelében található Szabadság-szobor felállításában a magyar származású Pulitzer József adománygyűjtése segített. 

 

Az államfő szóba hozta Hollywood "marslakó" származású nagyjait, de kitért a mai vagy a múltbéli amerikai mindennapok olyan nélkülözhetetlen elemeire, amelyek mögött a magyar kreativitás áll. Ilyenek a C-vitamin, a golyóstoll, a Ford T-modell vagy a számítógép. De ide tartozik, a Basic programnyelv, a Word szövegszerkesztő, a hologram, a kaliforniai borászat megteremtése és a Rubik-kocka is.

 

A megnyitón mások mellett beszédet mondott Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, az amerikai szövetségi felsőház külügyi bizottságának elnöke, aki a kocka és Rubik Ernő mellett méltatta a két ország kapcsolatait, és emlékeztetett arra, hogy az LSC-től látótávolságra lévő Ellis-szigeten keresztül magyarok ezrei vándoroltak be új hazájukba, az Egyesült Államokba. 

 

A Beyond Rubik's Cube kiállítás interaktív és digitális attrakciók sorával várja a látogatókat. A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a műszaki tudományok, a művészet és a dizájn területeit. Bemutatja, milyen hatást gyakorolt a Rubik kocka a képzőművészetre és a zenére. A tárlattal párhuzamosan az év folyamán az LSC-t és több nevezetes New York-i épületet, így az Empire State Buildinget is, a Rubik-kocka színeivel világítják majd ki, a Hudson folyón pedig egy úszó óriás gumikocka csinál hírverést a rendezvénynek. 

 

Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-nek elmondta, hogy a kormány a tervek szerint idén nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki a magyar szellemi teljesítmények előtt tisztelgő, a Rubik-kocka által inspirált Kreativitás Központ létrehozására. Ennek eredményeként mind küllemében, mind tartalmában egy olyan intézmény jön majd létre, amely tovább erősítheti Magyarország szerepét a nemzetközi tudományos életben és kreatív iparban. 

 

Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról. Vasárnap a közmédia Rubik 40.  A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával. Nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

 

Nyitókép: kulturpart.hu

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50