Biztonsági hiba az Internet Explorerben

Czipperer Dia, 2014. április 28. 14:57

A Microsoft figyelmeztette felhasználóit az Internet Explorerben felfedezett biztonsági hibára, amely a 6-ostól egészen a 11-es verzióig érinti a böngészőt. A vállalat egyelőre még nem adta ki a biztonsági frissítést.

 

Most először fordul elő az, hogy az XP-sek nem tehetnek majd semmit, ha Internet Explorert használnak, hiszen április 8-a óta már nem érkeznek biztonsági frissítések a rendszerre. Ennek hátrányát most többen gyakorlatban is megtapasztalhatják, ugyanis a Microsoft komoly biztonsági hibát fedezett fel böngészőjében, az Internet Explorerben, melyet eddig még nem javítottak ki. A világ számítógépeinek közel 30%-án pedig még Windows XP fut.

 

Jelenleg a NetMarket Share adatai szerint az IE a világ legelterjedtebb böngészőjének számít, a piac több mint 50%-át uralja. Ezzel a Microsoft is tisztában van, és – ahogy elmondták – megteszik a megfelelő lépéseket ez ügyben.

 

Sebezhető a rendszer

 

A Microsoft figyelmeztette a felhasználókat, hogy nulladik napi sérülékenységet fedeztek fel az Internet Explorerben, vagyis komoly biztonsági rés keletkezett az böngészőben, ezáltal sebezhetővé vált. Ez a hekkerek számára egy igazi földi paradicsom, hiszen hozzáférhetnek a felhasználók adataihoz, és akár távolról is képesek irányítani az illető számítógépét. A nulladik napi sérülékenység (zero day) azt jelenti, hogy egy alkalmazás olyan sebezhetőségét használják ki, melyről az adott cég (jelen esetben a Microsoft) még nem szerzett tudomáast. Ezért nem javították még ki a hibát, a probléma megoldásán jelenleg is dolgoznak.

 

A felhasználóknak az elkövetkezendő napokban, amíg meg nem érkezik a hibajavítás, nem árt óvatosnak lenniük. Nem szabad olyan oldalakra navigálni, amely ismeretlen forrásból származik. A sérülékenység ugyanis erre próbálja meg rávenni a felhasználókat. Ha nem szeretne valaki kockáztatni, érdemes addig más böngészőre áttérni, míg meg nem érkezik a biztonsági frissítés.

 

A probléma minden verziót érint a 6-ostól egészen a 11-esig. Várhatóan napokon belül megérkezik a hibajavítás, kivéve az XP rendszerre. Sajnos náluk az egyetlen célravezető megoldás, hogy áttérnek más böngészőre, mert a jelenlegi állás szerint az IE hiba náluk örökre megmarad.

 

Forrás: BBC, IE Blog; Kép: arellia.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50