Biztonsági hiba az Internet Explorerben

Czipperer Dia, 2014. április 28. 14:57

A Microsoft figyelmeztette felhasználóit az Internet Explorerben felfedezett biztonsági hibára, amely a 6-ostól egészen a 11-es verzióig érinti a böngészőt. A vállalat egyelőre még nem adta ki a biztonsági frissítést.

 

Most először fordul elő az, hogy az XP-sek nem tehetnek majd semmit, ha Internet Explorert használnak, hiszen április 8-a óta már nem érkeznek biztonsági frissítések a rendszerre. Ennek hátrányát most többen gyakorlatban is megtapasztalhatják, ugyanis a Microsoft komoly biztonsági hibát fedezett fel böngészőjében, az Internet Explorerben, melyet eddig még nem javítottak ki. A világ számítógépeinek közel 30%-án pedig még Windows XP fut.

 

Jelenleg a NetMarket Share adatai szerint az IE a világ legelterjedtebb böngészőjének számít, a piac több mint 50%-át uralja. Ezzel a Microsoft is tisztában van, és – ahogy elmondták – megteszik a megfelelő lépéseket ez ügyben.

 

Sebezhető a rendszer

 

A Microsoft figyelmeztette a felhasználókat, hogy nulladik napi sérülékenységet fedeztek fel az Internet Explorerben, vagyis komoly biztonsági rés keletkezett az böngészőben, ezáltal sebezhetővé vált. Ez a hekkerek számára egy igazi földi paradicsom, hiszen hozzáférhetnek a felhasználók adataihoz, és akár távolról is képesek irányítani az illető számítógépét. A nulladik napi sérülékenység (zero day) azt jelenti, hogy egy alkalmazás olyan sebezhetőségét használják ki, melyről az adott cég (jelen esetben a Microsoft) még nem szerzett tudomáast. Ezért nem javították még ki a hibát, a probléma megoldásán jelenleg is dolgoznak.

 

A felhasználóknak az elkövetkezendő napokban, amíg meg nem érkezik a hibajavítás, nem árt óvatosnak lenniük. Nem szabad olyan oldalakra navigálni, amely ismeretlen forrásból származik. A sérülékenység ugyanis erre próbálja meg rávenni a felhasználókat. Ha nem szeretne valaki kockáztatni, érdemes addig más böngészőre áttérni, míg meg nem érkezik a biztonsági frissítés.

 

A probléma minden verziót érint a 6-ostól egészen a 11-esig. Várhatóan napokon belül megérkezik a hibajavítás, kivéve az XP rendszerre. Sajnos náluk az egyetlen célravezető megoldás, hogy áttérnek más böngészőre, mert a jelenlegi állás szerint az IE hiba náluk örökre megmarad.

 

Forrás: BBC, IE Blog; Kép: arellia.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás