Bővült a hazai IT-piac

Az asztali gépek piaca csökkent, a notebookoké viszont nőtt

Czipperer Dia, 2014. április 29. 10:17

A Gfk adatai szerint bővült a hazai IT-piac, csaknem elérte a 100 milliárd forintot. Bár az asztali gépek iránti kereslet csökkenő tendenciát mutat, a notebookok piaca bővült. A legtöbbet pedig a táblagépek fejlődtek, több mint duplájára nőtt irántuk a kereslet.

Úgy tűnik, a hordozható számítógépeket még egy ideig nem nyomják le a táblagépek a színről. Az asztali gépek hanyatlása már hazánkban is megkezdődött, ám az emberek még mindig vesznek notebookokat.

 

Tavaly a notebook piac nagyjából 10 milliárd forinttal bővült, és meghaladta az 53 milliárd forintot, a darabszámot tekintve pedig 26 százalékos volt a növekedés a tavaly előtti évhez képest.

 

Farkas András, a Notebook.hu ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta,  hogy „az idei első két havi adatokat látva, valamint a nemzetközi trendeket is figyelembe véve ez a szám 2014-ben megközelítheti a 60 milliárd forintot. Ugyanis január-februárban már több mint 50 ezer notebook fogyott, amely annak ellenére csaknem 8 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, hogy az év első két hónapja mindig viszonylag rosszul teljesít”.

 

Törnek fel a tabletek

 

A Notebook.hu szerint egyre többen vásárolnak táblagépet. Ez a piac 110%-kal nőtt a korábbihoz képest, ami azt mutatja, hogy a trónbitorló megérkezett. Ám a laptopoknak is van jócskán még keresnivalója a színen, hosszú harc lesz, mire az asztali PC-k sorsára jutnak.

 

Az adatok szerint az emberek még mindig keresik a notebookokat: miközben az asztali gépek iránti kereslet 25%-kal csökkent, nagyjából ennyivel nőt a laptopok népszerűsége.

 

A Gfk adatai szerint az IT értékesítés megközelített a 100 milliárd forintot, és egyre inkább növekszik az internetes értékesítés is: 2013-ban csaknem 66%-kal.

 

Többet vásárolunk online

 

Nemcsak a termékek iránti kereslet nőt meg jelentősen, hanem az online vásárlások száma is. Egyre többen választják ezt a vásárlási módot. 2013-ban az értékesítések negyede már nem hagyományos boltokban zajlott. A növekedés bár nem olyan kiemelkedő, az online boltok térhódítása viszont jól látszik, hiszen 2012-ben ez az arány még 20% körül mozgott.

 

Képek: ciol.com; fapsmarketing.blogspot.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tapasztalt jogi szakértővel erősödött az OTT-ONE Felügyelő- és Audit Bizottsága

Dr. Fábián Ábel Balázs személyében tapasztalt jogi szakemberrel erősítette meg Felügyelő- és Audit Bizottságát az OTT-ONE Nyrt. a társaság mai napon megtartott rendkívüli közgyűlésének döntése nyomán. A közel másfél évtizedes szakmai múlttal rendelkező, korábban a Szerencsejáték Zrt. jogi igazgatóhelyetteseként tevékenykedő szakértő Prof. dr. Nemeskéri Zsolttal és dr. Szabó-Kovács Rékával tölti be a rá ruházott tisztséget.

2020. augusztus 8. 09:55

A befektetésarányos megtérülés kobotok esetén

Amikor a gyártósoron mérlegelik a UR kobotokkal végzett raklapozási megoldásokat, a beruházási megtérülések kiszámítása elengedhetetlen, mivel így megtudhatja, hogy szükséges-e a befektetés vagy sem. Azoknak, akik a Universal Robots együttműködő robotjaival szeretnék a raklapozási feladatokat elvégezni, összegyűjtöttük az összes kulcsfontosságú információt, amelyekre a megtérülés kiszámításhoz szükségük lehet. 

2020. augusztus 7. 18:20

Az Allianz digitális megoldásai gyors és hatékony ügyintézést kínálnak

A hazai biztosítói piacon az Allianz Hungária az elsők között vezette be azokat a digitális technológiákat, amelyek egyszerűbbé, kényelmessebbé, gyorsabbá, és nem utolsó sorban papírmentessé teszik az ügyintézést, valamint az értékesítési folyamatokat. A vállalat ügyfeleinek ma már mintegy hatvan százaléka online intézi  biztosítási ügyeit, és egyre többen választják az online biztosításkötés lehetőségét. Az Allianz utas-, lakás- és gépjármű-biztosításait követően, néhány hónapja az életbiztosítások szerződéskötési folyamatai is teljes mértékben digitálissá – ezáltal érintés- és papírmentessé – váltak.

2020. augusztus 7. 15:43

„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában és az orvos-beteg kommunikációban

Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a népbetegségek hatékonyabb kiszűrése, valamint a betegút szervezés új formája. Az alkalmazás egyedi és eddig példa nélküli újdonsága az egészségügyi paraméterek újszerű kommunikációja: digitális asszisztens segítségével lehetővé válik a „távlelet” közvetítése olyan felhasználók számára is, akik helyzetüknél fogva nem tudnak okoseszközöket használni.  A fejlesztés a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 támogatási konstrukció segítségével valósul meg. A projekt teljes költségvetése 347,3 millió forint, melyből 191,01 millió forint a támogatás.

2020. augusztus 7. 13:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás