Bővült a hazai IT-piac

Az asztali gépek piaca csökkent, a notebookoké viszont nőtt

Czipperer Dia, 2014. április 29. 10:17

A Gfk adatai szerint bővült a hazai IT-piac, csaknem elérte a 100 milliárd forintot. Bár az asztali gépek iránti kereslet csökkenő tendenciát mutat, a notebookok piaca bővült. A legtöbbet pedig a táblagépek fejlődtek, több mint duplájára nőtt irántuk a kereslet.

Úgy tűnik, a hordozható számítógépeket még egy ideig nem nyomják le a táblagépek a színről. Az asztali gépek hanyatlása már hazánkban is megkezdődött, ám az emberek még mindig vesznek notebookokat.

 

Tavaly a notebook piac nagyjából 10 milliárd forinttal bővült, és meghaladta az 53 milliárd forintot, a darabszámot tekintve pedig 26 százalékos volt a növekedés a tavaly előtti évhez képest.

 

Farkas András, a Notebook.hu ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta,  hogy „az idei első két havi adatokat látva, valamint a nemzetközi trendeket is figyelembe véve ez a szám 2014-ben megközelítheti a 60 milliárd forintot. Ugyanis január-februárban már több mint 50 ezer notebook fogyott, amely annak ellenére csaknem 8 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest, hogy az év első két hónapja mindig viszonylag rosszul teljesít”.

 

Törnek fel a tabletek

 

A Notebook.hu szerint egyre többen vásárolnak táblagépet. Ez a piac 110%-kal nőtt a korábbihoz képest, ami azt mutatja, hogy a trónbitorló megérkezett. Ám a laptopoknak is van jócskán még keresnivalója a színen, hosszú harc lesz, mire az asztali PC-k sorsára jutnak.

 

Az adatok szerint az emberek még mindig keresik a notebookokat: miközben az asztali gépek iránti kereslet 25%-kal csökkent, nagyjából ennyivel nőt a laptopok népszerűsége.

 

A Gfk adatai szerint az IT értékesítés megközelített a 100 milliárd forintot, és egyre inkább növekszik az internetes értékesítés is: 2013-ban csaknem 66%-kal.

 

Többet vásárolunk online

 

Nemcsak a termékek iránti kereslet nőt meg jelentősen, hanem az online vásárlások száma is. Egyre többen választják ezt a vásárlási módot. 2013-ban az értékesítések negyede már nem hagyományos boltokban zajlott. A növekedés bár nem olyan kiemelkedő, az online boltok térhódítása viszont jól látszik, hiszen 2012-ben ez az arány még 20% körül mozgott.

 

Képek: ciol.com; fapsmarketing.blogspot.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Alapjaiban változtatja meg a munkaerő-toborzást egy új innováció

A jelöltek megszerzésének leggyorsabb, és pénzügyileg leghatékonyabb módszere az úgynevezett crowdstaffing. A toborzási folyamatokat forradalmasító modell lényege, hogy a független, önálló fejvadászok és szakemberek saját szabadidejükkel, kapcsolati hálójukkal szállnak be a keresésbe, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legalkalmasabb jelölt kerüljön kiválasztásra.

2022. január 24. 09:54

Felpörgeti a víztechnológiai fejlesztéseket a Xylem

Új, innovatív finanszírozási mechanizmus támogatásáról döntött a globális víztechnológiai piac meghatározó szereplője, a Xylem. Az Isle Utilities vízügyi tanácsadó céggel közösen elindított „Trial Reservoir” nevű kezdeményezés egy új megközelítés a forradalmi vízügyi technológiák anyagi támogatására és elterjesztésére. A két cég együttműködésével megvalósuló program hozzáférést biztosít a víztechnológiai innovátorok számára a kísérleti projektekhez szükséges tőkéhez, kezdetben főként a vízkezelő rendszerek széndioxid-kibocsátását csökkentő technológiákra összpontosítva. 

2022. január 23. 16:35

Romlott a helyzet, a magyar szinglik magányosabbak

Eltelt egy újabb év a világjárvány árnyékában, de 2021 második felétől az oltásnak köszönhető újranyitás miatt kicsit fellélegezhettek az egyedülállók is és újra merészebben vághattak bele a társkeresésbe. De vajon az, hogy több esélyük volt a személyes kapcsolatépítésre, enyhítette a magány érzését? Elégedettebbek a magyar szinglik az életükkel a párkapcsolati státuszuktól függetlenül? A Randivonal.hu társkereső oldal ismét elkészítette kérdőíves felmérését, hogy kiderüljön, 2021-ben hogyan érezték magukat a párjukat kereső egyedülállók. A közel 2200 beérkezett válasz alapján úgy tűnik az időszakos bezárkózás nem okozott teljesen maradandó károkat.

2022. január 23. 14:42

Az LG fejlett autós infotainment-rendszere került a Mercedes új, elektromos luxusszedánjába

A 2022-es Mercedes-Benz EQS elektromos szedánjának központi eleme lesz az LG Electronics (LG) legújabb, prémium kategóriás autós infotainment-rendszere (in-vehicle infotainment, IVI), az MBUX Hyperscreen, amely egy olyan kijelzőcsoport, amely az A-oszloptól az A-oszlopig elfoglalja szinte a műszerfal teljes szélességét. A Mercedes-Benz AG első elektromos luxusautója — egyedülálló belső koncepciójának és forradalmian új ember-gép interfészének köszönhetően — megmutatja az elektromos járművek tervezésének futurisztikus trendjeit, és egy izgalmas jövőképet rajzol fel a jövő mobilitásáról. 

2022. január 23. 12:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58